Sanal alemde kumara yasak geliyor

Sanal alemde şans oyunlarına yasak geliyor. 6 bin kumar oynatan siteyi ilgilendiren 'Sanal Ortamda Oynatılan Talih Oyunları Hakkında Yönetmelik Taslağı' Başbakanlıkta.

Sanal alemde kumara yasak geliyor
Sanal alemde kumara yasak geliyor
GİRİŞ 11.03.2006 10:09 GÜNCELLEME 11.03.2006 10:09

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, son 2 yıldır boyutları giderek artan sanal ortamda oynatılan yasadışı kumar ve bahis siteleriyle mücadele edilmesi için oluşturulan özel komisyonun çalışmalarının ardından Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan "Sanal Ortamda Oynatılan Talih Oyunları Hakkında Yönetmelik Taslağı", Başbakanlığa gönderildi.


Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi halinde, Türkiye'de artık internet ortamında şans oyunları işletmeleri kurulamayacak, araç ve gereçleri ile benzeri aletler çalıştırılamayacak ve her ne ad altında olursa olsun bu konuda sanal ortam oluşturulamayacak.


Sanal ortam üzerinden şans oyunlarının oynanmasına yönelik gerçek ve tüzel kişilerin ilan ve reklamları yapılamayacak. Bu ortamda şans oyunlarının tanıtılması amacıyla farklı bir görüntüyle tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı, istismar edici, özendirici reklam da yapılamayacak. Düzenlemeye aykırı davranarak, sanal ortamda oyun düzenleyen, ilan ve reklam yasağına uymayanlar belirlenecek ve haklarında yasal işlemlere başlanacak.


Milli Piyango İdaresi, yapacağı denetimin sonucuna göre, şans oyunlarına ilişkin sanal ortamlara ve internet sitelerine hizmet veren servis sağlayıcılarının, "Bu sitelere veya sanal ortamlara yönelik hizmet ve yayınlarının durdurulması ve yasal eylemlerin cezalandırılması" istemiyle yargıya başvuracak. İnternet ortamında şans oyunlarının oynatıldığının tespit edilmesi halinde Telekomünikasyon Kurumu aracılığıyla bu sitelere erişim perdelenecek.


-YETKİLİLER: "HER YAŞ GRUBU ETKİLENİYOR"-


 Milli Piyango İdaresi yetkilileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, internet ve benzeri iletişim araçlarının hızla yaygınlaşması ve rahatça ulaşılabilmesi nedeniyle her yaş ve gelir grubundan insanların yasadışı kumar ve benzeri faaliyetlerden kolaylıkla etkilendiğini belirttiler.


Belirtilen durumun Türkiye'de yaratacağı olumsuzluklar göz önüne alındığında, sanal ortamda bu türden faaliyetlerin engellenmesinin öneminin daha iyi anlaşılacağına işaret eden yetkililer, "Milli Piyango, sanal ortam üzerinden oynatılan kanun dışı oyunların engellenmesi, vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesi amacıyla ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine devam edecek" diye konuştular.


-6 BİNİN ÜZERİNDE SİTE BULUNUYOR-


Yetkililerden alınan bilgiye göre, bugün dünya genelinde internette şans oyunları oynatan 6 bini aşkın site bulunuyor. Türkiye'de de her ay 1.5 milyonun üzerinde kişi bu tür yasadışı sanal oyunlara 2 milyon dolara yakın para yatırarak, hem Türkiye'den döviz çıkışına sebep oluyor hem de ciddi bir vergi kaybına yol açıyor.


(aa)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şoke eden görüntüler: Gazetecileri tekme tokat dövdüler
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı