Bidolu.com'dan alışverişe dikkat

Uzan Grubu'nun sanal alışveriş mağazası olan ve TMSF'nin el koyduğu Bidolu.com'dan sipariş verenler ürünlerini alamayınca TMSF, mağdurlar için harekete geçti.

Bidolu.com'dan alışverişe dikkat
Bidolu.com'dan alışverişe dikkat
GİRİŞ 24.04.2006 12:30 GÜNCELLEME 24.04.2006 12:30

Aylık cirosu 2 milyon YTL olan Bidolu.com satılamayınca, 7 aydır siparişlerin bedelini alamayan internet kullanıcıları, ortada kaldı. Yeniden ihaleye çıkmayı planlayan TMSF yetkilileri, 1 milyon doları bulan bu borçların başvuru sırasına göre ödeneceğini açıkladı.

UZAN Grubu’nun sanal alışveriş mağazası Baskuda.com’un uzantısı olduğu gerekçesiyle 7 ay önce el koyulan Bidolu.com satılamayınca, ürün siparişlerini aylardır teslim alamayanların umudu TMSF oldu. Aylık cirosu 2 milyon YTL olmasına rağmen, 17 Nisan’da düzenlenen ihalede satılamayan Bidolu.com’un, teslim edilmeyen sipariş ve ödenmeyen ürün bedelleri yüzünden müşteri ve tedarikçi firmalara olan borcu 1 milyon doları buluyor. Satış gerçekleşmeyince bu borcu üstlenmek zorunda kalan TMSF, ödemeleri başvuru sırasına göre yapmayı planlıyor.

Uzan Grubu ’nun el konulmadan önce 2003 yılının Ağustos ayında Filpark adlı şirket üzerinden, Güneş Taner’in oğlu Kamil Taner’in ortağı olduğu Tank İnternet A.Ş’ye devredilen Baskuda.com, daha sonra isim değişikliğine giderek, faaliyetini önce Bascuda.com sonra da Bidolu.com adıyla sürdürmeye başlamıştı. Uzan Grubu şirketleri kayıtlarında yapılan incelemeler sonucunda, Grup’la bağlantısı olduğu belirlenen Tank Internet AŞ’nin yönetimi, 2005 yılının Ekim ayında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) geçti.

MİLYON DOLARLIK BORÇ:


Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, aylık 2 milyon YTL’nin üzerindeki cirosuyla internet üzerinden faaliyetini sürdüren Bidolu.com’un TMSF’ye geçmesiyle birlikte, siparişlerde de sorun yaşanmaya başladı. İlk önce, siparişlerde gecikmeler yaşandı. Ardından da stokta bulunmadığı gerekçesiyle ürün teslimleri aksadı. Bu da, para iadelerinde sıkıntı yaşanmasına yol açtı. Müşterilere ve tedarikçilere olan borcu 1 milyon doları aştı.

İLGİ VAR, ALICI YOK:


TMSF yetkilileri, 17 Nisan’da gerçekleştirilen ihaleye yoğun ilgi olmasına rağmen, alıcı çıkmadığını söylediler. Bunun da nedenini ihalenin hisse satışı bazında gerçekleştirilmesine bağlayan yetkililer, 'Uzan Grubu ile bağlantısı olan bir şirketi almaktan çekinen yatırımcılar, şirketin başka borçlarının da olabileceğinden endişe duyuldu. Şimdi, Bidolu.com’u eski borçların sorumluluğunu ortadan kaldıran ’ticari, iktisadi, bütünlük’ usulüyle yeniden satışa sunacağız' dediler.

PARALAR İADE EDİLECEK:


Yaşanan sorunlar yüzünden teslim edilemeyen siparişlerin ürün bedellerinin iade edileceğini söyleyen TMSF yetkilileri, 'Bidolu.com’un piyasa borçları da firmaların şirketten alacaklı olduğuna dair tüm belge ve bilgilerle müracaat ettikleri taktirde, gerekli vergi incelemeleri yapıldıktan sonra ödenmeye başlanacak' dediler. Bidolu.com, şu anda internet üzerinden faaliyetini sürdürüyor.


Ancak, siteden yapılan ürün siparişlerine sistem izin vermiyor. Kredi kartı ödemeleri kabul edilmiyor ve 'Geçici bir süre siparişlere ara verilmiştir' uyarısında bulunuluyor. Satış gerçekleştirmemesine rağmen, Bidolu.com’un açık tutulduğuna dikkat çeken TMSF yetkilileri, 'Bu yolla sitenin satışını daha kolay gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Ancak, internet kullanıcılarını mağdur etmemek için de siparişleri kabul etmiyoruz' dediler.


Erkan Çelebi-Hürriyet