TOBB: Doğalgaz alım fiyatı 203 dolar

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2005 yılında doğal gaz alım fiyatının 203 dolar olduğunu bildirdi.

TOBB: Doğalgaz alım fiyatı 203 dolar
TOBB: Doğalgaz alım fiyatı 203 dolar
GİRİŞ 28.04.2006 12:35 GÜNCELLEME 28.04.2006 12:35

Rüzgar Enerjisi ve Su Santralları İşadamları Derneği (RESSİAD), Yeşil Enerji Sertifikası konusunda yetkili kuruluş olan Renewable Energy Vertificate System (RECS) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen Türkiye'de Yenilenebilir Enerji ile Yeşil Enerji Sertifikası Uygulamasına Geçiş Çalıştayı başladı.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen çalıştayın açış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, elektriği en pahalı üreten ve kullanan Türkiye'de, enerji konusunun özel sektörün ayağındaki prangalardan biri olduğunu söyledi. Bu nedenle, reel sektör olarak hem enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesini hem de enerji piyasasının serbestleşmesini talep ettiklerini ve desteklediklerini kaydeden
Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Bugüne kadar çeşitli illerde yapılan doğal gaz dağıtım ihalesiyle, dağıtım işinin, verimsiz kamu işletmeciliği tekelinden kurtarılması, kamunun belirlediği fiyatların yanlışlığını göstermiştir. Enerji piyasasını liberal hale getiren İngiltere'de fiyatlar yüzde 37, Almanya'da yüzde 15 ucuzlamıştır. Biz de serbestleşmeye geçemediğimiz için sadece son 10 yılda 10 milyar dolar kayıp-kaçak faturası ödedik. Bakın Kayseri'ye, dağıtımı özel sektör yapıyor, kaçak oranı yüzde 7 civarında. Bu bile başlı başına yeterli bir örnektir. Elektrik piyasasında kamu tekelinin ortadan kaldırılması için özelleştirmeler ivedilikle yapılmalıdır.”

TÜRKİYE'NİN DOĞAL GAZ FATURASI

Doğal gazın verim ve çevre bakımından önemli bir enerji kaynağı olduğuna işaret eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ancak tek bir kaynağa bağımlı olunca, buradaki fiyat oynamalarının yol açtığı riskin de o kadar fazla olduğunu söyledi.
Türkiye'nin geçen yıl doğal gaz ithalatına 5,5 milyar dolar ödediğini belirten Hisarcıklıoğlu, 2005 yılında doğal gaz ithalatının yüzde 22 arttığının, fiyattaki yüzde 38'lik büyüme nedeniyle de ödenen paranın toplamda yüzde 68 oranında büyüdüğünü kaydetti.
Sadece 2005 yılındaki fiyat artışının 1,5 milyar dolarlık ek bir fatura çıkardığını anlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin doğal gaz alım fiyatının 2000 ve 2001'de ortalama 134 dolar düzeyinde olduğunu, 2002 yılında 120 dolara kadar düştüğünü, 2003 yılında 141 dolara, 2004'de 148 dolara, 2005'de ise 203 dolara yükseldiğini bildirdi.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyelinin iyi değerlendirilemediğine de işaret eden Hisarcıklıoğlu, nükleer santral yapımı gündemin ilk sıralarına taşınırken, yenilenebilir kaynaklardan elektrik enerjisi üretiminin aynı ilgiyi görmemesinin üzücü olduğunu ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, “Nükleer enerjinin yanı sıra hatta daha önce, yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılacak yatırımların teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

-RESSİAD BAŞKANI ÜLTANIR-

RESSİAD Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özcan Ültanır ise yenilenebilir enerjinin yurtdışına ihracının olanaklı olduğunu ve Avrupa'dan Türkiye piyasa fiyatının üzerindeki fiyatlardan alım teklifleri olduğunu belirterek, bu ticaret için ise Yeşil Enerji Sertifikası gerektiğini söyledi.
Yenilenebilir enerji yatırımcısının Avrupa'da geçerli olacak Yeşil Enerji Sertifikası ile Avrupa'da emisyon ticaretine de katılabileceğine işaret eden Ültanır, bundan da ek bir gelir elde edilebileceğini bildirdi.