10 yılda Kazakistan'ın gıda devi oldu

Okan Holding, 10 yıl önce Kazakistan'da gıda üretimine girdi. Ülkenin Rusya sınırında kurulan dev tesislerde üretilen makarnalar ülke ihtiyacının yüzde 80'ini karşılar duruma geldi.

10 yılda Kazakistan'ın gıda devi oldu
10 yılda Kazakistan'ın gıda devi oldu
GİRİŞ 20.05.2006 08:27 GÜNCELLEME 20.05.2006 08:27

Abdulhamit Yıldız - Ahmet Alyaz'ın haberi

Ata toprağına yatırım yaptık 10 yılda gıdada lider olduk

Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın teşvikleriyle Türk cumhuriyetlerinde yatırım yapan firmalar, gittikleri ülkelerde önemli başarılara imza attı.

10 yıl önce Kazakistan’ın Petropavlovsk şehrinde ‘Sultan’ markasıyla makarna üretimine başlayan Okan Holding, piyasanın yüzde 80’ine hakim oldu. Grup, gıdanın dışında konut, alışveriş merkezleri, rezidans, turizm gibi çok sayıda alanlarda faaliyet gösterirken, yatırımların tutarı 500 milyon doları buluyor. Makarna ve bisküvi fabrikalarının kuruluş yıldönümü sebebiyle düzenlenen törene katılan eyalet valisi Tahir Mansurov, grubun ülkenin bağımsızlığından bu yana yatırım yaptığını söyledi. Okan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okan, “Atalarımızın atlarıyla ayrıldıkları topraklara yatırımlarımızla geri döndük. Yatırımlarımız bizi gıdada zirveye taşıdı.” dedi.


Kazakistan’ın 1991’de bağımsızlığını kazanmasından sonra yatırım kararı alan gruplardan Okan Holding, 8 Haziran’da bu ülkedeki 15’inci yılını kutlayacak. 100 bin metrekarelik alana kurulu makarna tesisinde 360 kişi çalışıyor. 27 çeşit makarnanın üretildiği fabrikanın kapasitesi ayda 3 bin 300 ton. Grup ayrıca 22 bin dönüm arazide Türkiye’ye ihraç etmek üzere biyodizel üretiminde kullanılan ‘kanola’ bitkisinin ekimine başladı. Holdingin Petropavlovsk’taki bir diğer önemli yatırımı ise bisküvi ve çikolata fabrikası. Fabrikanın çikolatalı karamelli mashmallow tipi mamullerinin hazırlandığı yeni hat ise Eyalet Valisi Tahir Mansurov ve Mehmet Okan tarafından açıldı.


260 kişinin çalıştığı fabrikada Türkiye’den giden 4 yönetici dışındaki personel Kazaklardan oluşuyor. Eyalet Valisi Mansurov, “Okan Grubu’na müteşekkiriz. Cumhurbaşkanımız Nur Sultan Nazarbayev’in selamlarını iletiyorum.” dedi. Mansurov, ülkesinin 10 yıl içinde en güçlü 50 ülke arasına gireceğini, bunun da Türkiye’den gelen yatırımcıların katkılarıyla gerçekleşeceğini ifade etti.

Kazakistan’dan 13 ülkeye ihracat

Okan Holding, Kazakistan'da ürünlerini kendi kurduğu Sultan Marketing firmasıyla pazarlıyor. Melih Güllü'nün koordinatörlüğünü yaptığı pazarlama şirketi, ülkenin 11 ayrı bölgesinde 17 bin satış noktasına ulaşıyor.


Ürünler başta Rusya, Ukrayna ve Tacikistan olmak üzere 13 değişik ülkeye gönderiliyor. Grup, 2004'te Kuzey Kazakistan Temiryazev, Petropavlovsky ve bölgelerinde buğday üretimi yapmak amacıyla Okan Agro firmasını kurdu. Geçen yıl 36 bin dönümde deneme ekimi yapan şirket, bu yıl 70 bin dönüm buğday ekimi yapacak. Gelecek yıllarda hedef ise 300 bin dönüm arazide üretim yapmak.


Grup ayrıca, IBA Bank, Okan Intercontinental Hotel Astana, Astana Hazır Beton Santralı ve Dışişleri Bakanlığı ofisleri gibi inşaat projelerine de imza attı.