'Inde Deus Abest' 13 yıllık çıktı

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ndeki zindanın girişinde yazılı olan ve 500 yıllık olduğu iddia edilen 'Inde Deus Abest' yazısının aslında 13 yıllık olduğu ortaya çıktı. Müzenin eski müdürü yazının 13 yıllık olduğunu yalanladı.

'Inde Deus Abest' 13 yıllık çıktı
'Inde Deus Abest' 13 yıllık çıktı
GİRİŞ 19.06.2006 13:54 GÜNCELLEME 19.06.2006 13:54

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde zindanın girişindeki Latince yazıyı teknik ressam Behçet Dinçer'in, 'ben yazmadım' demesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından cuma günü müzeye gönderilen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Zülküf Yılmaz, Latin Dili Uzmanı Haydar Dönmez ve İstanbul Üniversitesi'nde görevli Epigraf Prof. Dr. Hamdi Sayar yaklaşık 48 saat süren çalışmalarını tamamladı.

Üç kişilik bilim heyeti zindandaki Latince yazı üzerinde inceleme yaparken, Müze Müdürü Yaşar Yıldız ve müzede görevli dört arkeologdan da yardım aldı.
 
Uzmanlar 500 yıllık olduğu iddia edilen Latince yazının aslında 1993 yılında yazıldığını yani 13 yıllık olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.
 
Konu ile ilgili olarak resmi açıklamayı ise bugün veya yarın Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un yapması bekleniyor.
 
Oğuz Alpözen ise yazının 13 yıllık olduğuna yönelik tespitleri kabul etmeyerek, "o yazıyı ben yazdırsaydım daha büyük olurdu. Teknisyen baskı altında ifade veriyor. Hakkımda açılan soruşturmaların tamamından yüzümün akıyla çıktım" diye konuştu.  

Olayın gelişimi
 
Bodrum Kalesi'ndeki 500 yıllık Gatineau Zindanı, Saint Jean Şövalyeleri tarafından uzun yıllar işkencehane olarak kullanıldı.
 
Kalenin Osmanlıların eline geçmesiyle duvar örülerek kapatılan zindan, 1992’de keşfedildi ve dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar ve Müze Müdürü Oğuz Alpözen tarafından 1994’te ziyarete açıldı.
 
Zindanının girişindeki kayaya oyulmuş Latince ’Inde Deus Abest’ (Tanrı'nın Bulunmadığı Yer) yazısının yanına İngilizce ve Türkçe sac tabelalar asıldı.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün tarafından iki ay önce müzeye gönderilen yazıda, zindan girişindeki tabelaların kaldırılması istendi.
 
Ayrıca, kayaya kazılı Latince yazının da tarihi ve arkeolojik değeri olmadığı gerekçesiyle silinmesi talep edildi. Bunun üzerine İngilizce ve Türkçe sac tabelalar kaldırıldı.
 
Müze Müdürü Yaşar Yıldız, 'Bakanlık'tan gelen müfettişler ve arkeologlar yazıların tarihi ve arkeolojik değerleri olmadığını bu nedenle de tarihi mekanda bulunmasının bir anlamı bulunmadığı belirterek, yazıları kaldırmamızı istedi. Biz de talimatları uyguluyoruz. Sac levhayı kaldırdık, kayaya oyulu yazıyı ise ya kazıyacağız ya da üstünü bir şekilde örteceğiz, çünkü tarihi değeri olmadığı belirtildi' dedi.
 
Eski Müze Müdürü Oğuz Alpözen ise yazının orijinal olduğunu belirterek karara tepki gösterdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Merak edilen 5 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?