Sahtekar kloncu 'mamutçu' çıktı

Kopyalama yoluyla insana ait kök hücre elde ettiğini öne sürdüğü çalışmasında fos çıkan ve ve profesörlük unvanı alınan Güney Koreli bilim adamı topladığı paralarla mamut kopyalamak için çalışmış.

Sahtekar kloncu 'mamutçu' çıktı
Sahtekar kloncu 'mamutçu' çıktı
GİRİŞ 26.07.2006 16:57 GÜNCELLEME 26.07.2006 16:57

Kopyalama yoluyla insana ait kök hücre elde ettiğini öne sürdüğü çalışmasında verileri çarpıttığı belirlenen ve profesörlük unvanı alınan Güney Koreli bilim adamı Hwang Woo-suk'un, araştırmaları için yapılan bağışların bir bölümünü mamut klonlama girişimlerinde harcadığı belirlendi. Sahtecilik suçlamalarına dek ulusal kahraman olarak tanınan ve mayısta sahtekarlık, zimmetine para geçirme ve biyo-etik yasa ihlali suçlamasıyla hakkında dava açılan Hwang, Seul'deki duruşmada, ekibine araştırmaları için yapılan bağışların bir bölümünü nesli tükenen mamutların 3 kez klonlanması için harcadığını, ancak başarısız olduklarını belirtti.


Güney Kore'nin önde gelen sanayi kuruluşlarından SK Grubu'nun ekibine 2005'te 1,05 milyon dolar bağış yaptığını belirten Hwang, bu paranın mamut kopyalama girişiminin yanı sıra kaplanların klonlanması, genç bir bilim adamının eve yerleştirilmesi, ekip üyelerinin deniz aşırı seyahatleri ve bir bilim adamının evlenmesi için de kullanıldığını kaydetti. Hwang, duruşmada ekibinin yaptığı sahtecilik için tekrar özür dilerken, ekibinin, büyük bir buluş yaptıklarına inanan genç araştırmacılar tarafından aldatıldığını savundu. Güney Koreli yetkililer, 2,5 milyon dolara yakın özel bağışın Hwang'ın banka hesabına yatırıldığını ve bilim adamının bu parayı bilimsel araştırma amacının dışında kullandığını belirtmişlerdi. Kopyalama yoluyla insan kök hücresi elde ettiği iddiaları sahte çıkan Güney Koreli bilim adamı Hwang Woo-suk ise yeni bir laboratuvar açarak araştırmalarına yeniden başlamayı planlıyor.


Avukatı, "Dr. Hwang, insanların affını sağlama ve şerefini yeniden kazanmanın tek yolunun araştırmalarına yeniden başlayarak başarılarını göstermek olduğunu düşünüyor" demişti. Seul Ulusal Üniversitesi, Hwang'ın akademik unvanını elinden almış ve 6 arkadaşıyla birlikte üniversiteden uzaklaştırmıştı. Sağlık Bakanlığı, Hwang'ın insan embriyolarını klonlamasını ve bu tür çalışmalar için yumurta elde etmesini yasaklamıştı. Hwang, devlet fonlarının kötüye kullanımı nedeniyle sahtekarlık, zimmetine para geçirme ve biyo-etik yasa ihlaliyle suçlanıyor. Doktor Hwang'ın çalışmalarını inceleyen meslektaşları, 11 deneyden dokuzunun sonuçlarında tahrifat belirlemişlerdi.


Bilim adamı Hwang Woo-suk'un, tıp ahlakına aykırı bir şekilde araştırmalarında kendi ekibindeki kişilere ait yumurtaları kullandığının ortaya çıkması da başka bir skandal yaratmıştı. Hwang, araştırmada verilerin çarpıtıldığının belirlenmesi üzerine 23 aralıkta üniversitedeki görevinden istifa etmişti. Devlet ve özel kuruluşlarca sağlanan kaynakları kullanmasıyla ilgili olarak Hwang hakkında ceza soruşturması açan savcılık, Hwang'ın kendisine karşı komplo kurulduğu iddialarını da araştırıyor. 52 yaşındaki Doktor Hwang, dünyada insan embriyonundan genetik kopyalama yapan ve bireylerde kullanılmak üzere ihtiyaca uygun kök hücreler geliştiren ilk bilimadamı olarak, büyük bir üne kavuşmuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı
Alman liderin ziyareti sonrası Cumhurbaşkanlığı'ndan dikkat çeken 'İsrail' çıkışı!