Bir CIA Ajanının Türkiye hatıraları...

CİA ajanı Philip Giraldi, Türkiye’deki yaşadıklarını anlatırken “Ben orada iken İstanbul, Avrupa’nın en büyük CİA üssü idi” dedi. Giraldi'nin giddiasına göre ABD Türk İstihbarat birimlerine sızamamış!

Bir CIA Ajanının Türkiye hatıraları...
Bir CIA Ajanının Türkiye hatıraları...
GİRİŞ 31.07.2006 12:44 GÜNCELLEME 31.07.2006 12:44

1980 yıllarında CİA’nin İstanbul bölgesi şef yardımcısı olarak görev yapan eski CİA ajanı Philip Giraldi, “Ben orada iken İstanbul, Avrupa’nın en büyük CİA üssü idi” dedi. Rusların aksine CİA’nın Türk istihbarat servislerine sızamadığını öne süren Giraldi, buna karşın “üst düzey bir Türk yetkilisi”nin büyük paralar karşılığında CİA için çalışmaya “gönüllü” olduğunu iddia etti.


Çeşitli Amerikan dergi ve yayınlarında yayınlanan yazıları ile tanınan eski CİA ajanı Philip Giraldi, Balkanalysis adlı internet sitesinde yayınlanan söyleşide, CİA’nin İstanbul bölgesi şef yardımcısı olarak çalıştığı 1986-1989 döneminde İstanbul’daki durumu değerlerdirirken “Ben orada iken İstanbul, Avrupa’nın en büyük CİA üssü idi. Soğuk savaş devam ettiği için çoğu ajanlar, Boğaz’dan Akdeniz’e geçen Sovyet Deniz Kuvvetlerini izlemekle meşguldu” dedi.


ÇOK TEHLİKELİ İDİ


Söz konusu dönemde başta Ruslar ve Mısırlılar olmak üzere, İstanbul’da faaliyet gösteren diğer ülkelerin ajanlarını da dikkatle izlediklerini anlatan Giraldi, Ruslar ve Mısırlılar için de “Her ikisi Türk istihbarat servislerine sızmayı başarmıştı. Bu bizim yapamadığımız bir şeydi” ifadesini kullandı.
ABD’nin neden yapamadığının sorulması üzerine “CİA, Türkler arasında iyi kaynakları geliştirmek için büyük bir çaba göstermedi çünkü çok tehlikeli idi” dedi ve bunun nedenlerinden biri olarak “Türklerin karşı istihbarat konusunda çok agresif” olmalarını gösteren Giraldi, Türkiye’nin NATO’da “kilit bir oyuncu” olduğunu, bu nedenle “istihbarat” yönünden “çok hassas” sayıldığını belirtti. Giraldi “Bir Türk yetkilisini bizim için çalışmasını sağlamak, deşifre olması halinde yaratabileceği potansiyel tepki nedeniyle en yüksek düzeyde koordinasyon gerektirirdi” diye konuştu.


16 yıl CİA için çalışan terörle mücadele uzmanı Philip Giraldi, diğer bir soru üzerine CİA’dan para alan bir tek “üst düzey Türk yetkilisi” konusunda bilgisi olduğunu ancak bu kişinin çok büyük paralar karşılığında CİA’ya çalışmaya “gönüllü” olduğu iddiasında bulundu. Bu kişinin adının sadece en üst düzeye CİA yetkililerinin bildiğini söyleyen Giraldi, söz konusu Türk yetkilisi ile temasların çok dikkatle ve Türkiye dışında, Türklerin tanımadığı bir CİA görevlisince yürütüldüğünü öne sürdü.


Türkiye ile ABD’nin birbiri hakkında casusluk yapılmayacağı yolunda bir anlaşmanın bulunmadığını belirten Giraldi, “CİA üyesi olduğundan süphelenen Büyükelçilik görevlilerinin dışarıya çıktığında izlendiğini, telefonlarının dinlendiği ve oturdukları dairelerine dinleme sistemlerinin yerleştirildiğini”ni öne sürdü.


Halen güvenlik konularında büyük şirketlere, kamu kurululaşlarına ve uluslararası teşkilatlara danışmanlık yapan bir şirketin kurucusu olan Giraldi, İstanbul’da çalıştığı dönemde başta İranlılar ve Libyalılar olmak üzere, uluslararası terörizm sorununa da odaklandıklarını anlattı. Bu konuda sık sık Türklerle birlikte çalıştıklarını belirten Giraldi, İran rejiminin mühaliflerini öldürmek istediğinde devrim muhafızlarından oluşan ekipleri Türkiye ve Batı Avrupa’ya gönderdiğini kaydetti.


ANKARA’DAKİ OPERASYON
İstanbul’da görevli olduğu dönemde teröre karşı gerçekleştirdikleri operasyonlardan örnekler veren Giraldi, bu çerçevede iki Libya ajanının, Ankara’daki ABD hava üssündeki bir düğünü bombalamaya hazırlandığı bir terörist operasyonu etkisiz hale getirmeyi başardıklarını kaydetti. ABD’de “neocon” olarak tanınan, Irak savaşının ateşli taraftarı olan muhafazakarların, Irak savaşından beri Türkiye-ABD ilişkileri ile ilgili olumsuz değerlendirmelerine dikkat çekilmesi üzerine Giraldi, şunları söyledi:
“Elbette ki ilişkilerin soğuk gibi göründüğünü ve Türklerin, özellikle Kuzey Irak’taki PKK faaliyetlerine son veremediğimiz için ABD’ye karşı büyük bir güvensizlik duyduklarını biliyorum. Neoconların Türkiye’nin Suriye ve İran’a karşı yeni bir haçlı seferberliğe katıldığını görmek isterler ancak böyle bir şey yakında olmayacak.”


(www.haberx.com)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim