Heykeltraş başkanın elmacık kemiğinden etkilenmiş

İzmir Torbalı'da yaptıkları heykelin Torbalı Belediye Başkanı'na benzemesi ile gündeme gelen heykeltraşlar Zafer Dağdeviren, Ali Yaldır ve Derya Ersoy tartışmalı heykellerin nasıl ortaya çıktığını anlattılar.

Heykeltraş başkanın elmacık kemiğinden etkilenmiş
Heykeltraş başkanın elmacık kemiğinden etkilenmiş
GİRİŞ 02.09.2006 16:56 GÜNCELLEME 02.09.2006 16:56

İzmir Torbalı'da yaptıkları heykelin Torbalı Belediye Başkanı'na benzemesi ile gündeme gelen heykeltraşlar Zafer Dağdeviren, Ali Yaldır ve Derya Ersoy, yapılan haberlerin asılsız olduğunu savundu. Benzerliğin tamamen tesadüf olduğunu belirten heykeltraşlar, 'Heykelin Atatürk'e benzeyip benzemediği ile gündeme gelmek isterdik' şeklinde konuştu.


Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur'un yaptırdığı anıt ile gündeme gelen heykeltraşlar, anıttaki erkek figürünün Başkan Uygur'a benzediği yönündeki haberlere tepki gösterdi. Heykelde 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden 2 öğrenciyi model alarak çalışma yaptıklanını anlatan sanatçılar, heykel yaparken düzgün vücut hatları olan insanlardan esinlendiklerini anlattı.


AFİŞTEN ELMACIK KEMİKLERİNİ YAPTIK


CHP'li Torbalı Belediye Başkanı Uygur'un fiziki yapısının kısa boylu ve dolgun olduğunu söyleyen heykeltraş Zafer Dağdeviren, 'Yapmak istediğimiz işe en uygun bakışı yakalamaya çalışıyoruz. Çalışma yaptığımız bir gün konu mankenimiz olan öğrencimiz gelmemişti. O gün elimizde Başkan'ın afişi vardı. Heykelin bazı bölümlerinde sorunumuz vardı. Afişte elmacık kemiklerine bakalım dedik ve kullandık, ama biz birbirimize bakarak da çalışırız. Kaldı ki rölyefte de bir sürü çenesinde gamze olan adam kullandık. Bunlar heykele değişik bir hava katsın diye kullanılır' şeklinde konuştu.

Heykelde Atatürk'ün yanında bir kadın ve bir erkeğin yer aldığını ve ileriye doğru bir atılımı temsil eden bir kompozusyon bulunduğunu anlatan heykeltraş Zafer Dağdeviren, heykelde kararlı bir duruş sergilemeyi amaçladıklarını dile getirdi.


'Anıtta askerimizi sonsuzlaştırdık' diyen Dağdeviren, haberlerlerden sonra Başkan Uygur ile hiç görüşmediklerini belirterek 'Başkan heralde bu haberleri gördüğünde çok gülmüştür. Biz kendi açımızdan iyi bir iş yapmış oyarak, Torbalı'ya yakışan bir iş yapmış olarak gündeme gelseydik çok daha iyi olurdu' dedi.

Heykeltraşlardan Derya Ersoy da, gazetelerde yer alan haberlerde heykeldeki kadının Torbalı Belediye Başkanı Uygur'un eşine benzediği yönündeki haberlerin yanlış olduğunu iddia etti. Ersoy, 'Biz hayatımızda başkanın eşi Afet Uygur'u hiç görmedik. Heykelin ona benzemesi mümkün değil' dedi. Heykeltraşların çok zor koşullarda çalıştıklarını anlatan Ersoy, yapılan çalışmalara bu şekilde yaklaşılmasının kendilerini zor durumda bıraktığının altını çizdi.

Yaptıkları heykelin sanat boyutuyla ve Atatürk'e benzeyip benzemediğiyle gündeme gelmek istediklerini söyleyen Derya Ersoy, 'Bu olay bizim açımızdan üzücü oldu. Biz yaptığımız heykel başkana benziyor, benzemiyor tartışmasıyla değil, heykelin güzelliği bütünlüğüyle ve Atatürk'e benzerliği ile gündeme gelmek isterdik. Bunlar bizi yıpratıyor. Zaten çok zor koşullarda çalışıyoruz. Bir de böyle şeylerle karşı karşıya kalınca üzülüyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

Heykeltraşlardan Ali Yaldır ise, heykeldeki iki gencin geleceğin emanetçileri olarak sembolize edildiğini belirterek, heykelin bu yönünün ön planda tutulmasını istedi. Yapılan işin tarihsel anlamda önemli bir anlamı bulunduğunu ve bunun arka planda bırakıldığını söyleyen Yaldır, 'Aslında bu değerler göz önünde bulundurulması gerekirken heykelin başkana benzeyip benzemediği tartışılıyor' dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması!
Türkiye ile Irak arasında yeni dönem! İşte madde madde 26 anlaşma