Türkiye'de Coca Cola'ya ilk dava

Birçok ülkede zor günler yaşayan Coca Cola'ya Türkiye'de de dava açıldı. Tüketici Haklarını Koruma Derneği, ürünün içeriğinin tam olarak açıklanmaması nedeniyle dava açtı.

Türkiye'de Coca Cola'ya ilk dava
Türkiye'de Coca Cola'ya ilk dava
GİRİŞ 15.09.2006 14:30 GÜNCELLEME 15.09.2006 14:30

Tüketici Haklarını Koruma Derneği, Coca Cola'nın içeriğinin satılan şişelerde tam olarak yer almaması ve tüketiciye sunuluş biçiminde yasal eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle, üretiminin durdurulması ve satışının engellenmesi talebiyle dava açtı. Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, Noel Baba Barış Konseyi Başkanı Muammer Karabulut ve avukatlarıyla birlikte dava dilekçesini Antalya Tüketici Mahkemesi'ne verdi.


Büyüknohutçu, adliyede binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Coca Cola İçecek A.Ş. tarafından Türkiye sınırları dahilinde üretilerek satılan Coca Cola'nın, tüketiciye sunuluş biçiminde yasal eksiklikler bulunduğu savunarak, Türk Gıda Kodeksi'nin 26'ıncı maddesindeki etiket bilgileri bölümünde, üretilen gıda maddelerinin içeriğinin açıklanmasının zorunlu kılındığını söyledi. Bu yasal hükümlere karşın, Coca Cola şişelerinde içerikle ilgili bilgilerin tam olarak yer almadığını ve üretim formülünün korunması için kullanılan bazı maddelerin özellikle beyan edilmediğini ifade eden Büyüknohutçu, üretici firmanın da her fırsatta bu yönde beyanları dile getirdiğini belirtti.


Tüketicinin sağlığının korunması amacıyla yapılan yasal düzenlemelerin, gıda maddelerinin etiketlerinde içeriğin açıkça ve eksiksiz yer almasını öngördüğünü hatırlatan Büyüknohutçu, bu kanunlara uyulmadan üretilen ürünlerin Türkiye sınırları içerisinde satışa sunulmasının mümkün olmadığını bildirdi. Büyükhohutçu, "Söz konusu içeceğin ambalajına, içeriğinin tam olarak yazılmaması Türeticinin Korunması Hakkında Kanun'nun ruhuna ve amacına aykırı olup, tüketicinin aydınlanmasını engellemektedir. Kanunun (hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar ayıplı mal olarak kabul edilir) hükmüne göre, dava açma gereği doğmuştur.


"DÜNYA ÇOCUKLARI İÇİN ÖNEMLİ"


Muammer Karabulut da, Coca Cola'nın üretimiyle ilgili etiketlerinde ya da ambalajlarında açıklanmayan içeriğini ve kullanılan maddelerin özelliklerini kimsenin bilemediğini kaydederek, dava dilekçesiyle Antalya Tüketici Mahkemesi'nden, söz konusu içeceğin ayıp ortadan kaldırılıncaya kadar üretiminin durdurulması ve satış için elinde bulunduranlardan toplatılmasını talep ettiklerini söyledi. Bu gerekçelerle Coca Cola'ya hakkında dünyada ilk kez dava açıldığını belirten Karabulut, şunları söyledi: "Dünya markası olan Coca Cola, Noel Baba'yı 1931 yılında reklamlarında kullanmaya başladıktan sonra, hedef pazarı olan dünya çocuklarına daha kolay ulaşmıştır. Bu dava dünya çocukları için de çok önemli. 16 yıldır Noel Baba adına barış etkinliği yapılan Antalya'da açılan bu dava, sonuçlarıyla dünya çocuklarını koruyarak, uyaracaktır. Bu tarihi girişimimizin başta Türkiye olmak üzere dünya tüketicilerine örnek olmasını ve tüketicinin bilgi edinme hakkına saygı duymayan tüm gıda maddeleri için sürdürülmesini diliyoruz."