Minibüsçüler, İstanbul'da kontak kapatacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin E-5 üzerindeki minibüsleri kaldırarak yan yollara yönlendirme kararı minibüsçülerin tepkisine yol açtı. Minibüscüler kontak kapatma kararı aldılar.

Minibüsçüler, İstanbul'da kontak kapatacak
Minibüsçüler, İstanbul'da kontak kapatacak
GİRİŞ 19.09.2006 14:18 GÜNCELLEME 19.09.2006 14:18

Minibüsçüler, kendileriyle görüşülmemesi ve fikirlerinin alınmaması durumunda trafiği yavaşlatma eylemi kararı aldı. Minibüsçüler daha sonra kontak kapatmayı ve son olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne dava açmayı planlıyor.


İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası'nın 22 yıldan bu yana başkanlığını yürüten Ali Kemal Aktürk, bir basın toplantısı düzenleyerek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın açıklamalarını eleştirdi. 1959 yılından bu yana İstanbul'da hizmet verdiklerini ve şimdiye kadar eylem gerçekleştirmediklerini açıklayan Aktürk, minibüsçüler olarak kontak kapatmaya hazırlandıklarını açıkladı. Siyasi amaçlarla hareket etmediklerini vurgulayan Aktürk, İstanbul'un menfaatine olan hizmetlere desteklediklerini ancak kendilerini ilgilendiren konularda görüşlerinin alınmadığını dile getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın son günlerde basında bazı açıklamalarının yer aldığını söyleyen Aktürk, 'Minibüslerin kaldırılıp yerlerine Metrobüs konulacağını söyleyerek kamuoyuna açıklamalar yapmaktadır. Bu proje İstanbul halkı için önemlidir. Ama o bölgede 650 minibüsün ne olacağı ile ilgili de çalışma yapılması lazım. Aksi takdirde Belediye Başkanımız'ın orada doğacak sıkıntıyı önlemesi mümkün değildir.' dedi.

İstanbul Belediye Başkanı Topbaş'ın çok şanslı oluduğunu, çünkü minibüsçülerin başında kendisinin olduğunu dile getiren Ali Kemal Aktürk, 'Ama bizi hiçe sayıp, minibüsçü esnafını yok sayamazsınız. Eğer bizi yok sayarsınız İstanbul'da kontak kapatırız. İstanbul'da insanlar mağdur olur ve bunu önleyemezsiniz.' şeklinde konuştu. 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu gereği minibüslerle ilgili çalışmalar ve alınacak kararlar ile ilgili kendi temsilcilerinin de olması gerektiğini belirten Aktürk, İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası'nın fikrinin alınmadığını dile getirdi. Aktürk Topbaş'a seslenerek, 'Bir yıldır çalışmalardan bizi neden haberdar etmiyorsunuz? Neden bizi bilgilendirmeden kamuoyuna açıklamalar yapıyorsunuz? Biz de bu açıklamaları bilsek de minibüsçü esnafının sorularına cevap verebilsek. Sayın Belediye Başkanım kurmaylarını gözden geçirsin. Açıklamalarını da gözden geçirsin.' ifadelerini kullandı.

Ali Kemal Aktürk şöyle konuştu: 'Bugünden itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin minibüs hatlarıyla ilgili yapmış olduğu projeleri bize bildirmezse ilk olarak yavaşlatma eylemi gerçekleştireceğiz. Eğer yavaşlatma eylemi uygularsak bunun altından belediye kalkamaz, halkımız da mağdur olur. Biz halkı mağdur etmek istemiyoruz. Ama belediyenin de duyarlı olmasını istiyoruz. Belediye iyi niyetimizi suistimal ederse sonuçlarından biz sorumlu değiliz. İstanbul'da minibüsçü esnafı kıvılcım içerisinde, cidid derecede rahatsız. Biz bugün esnafa 'Sokağa dökülün' desek yer yerinden oynayacak durumdadır. Buna gerek yoktur. İstanbul bizimdir, bu şehirde güzel taşımacılık yapmak istiyoruz. Biz minibüsçüler olarak şehirle ilgili güzel hizmetlere destek veririz. Ancak bizi yok sayamazsınız. Yasalar çerçevesine çıkmayız. Kanunda olan bütün haklarımızı kullanırız.'

Aktürk, kendilerinin görüşlerinin alınması gerektiğini vurgularken, 'Eğer bu minibüs hatlarının kalkması gerekiyorsa kalkarız. Aksaray'dan nasıl kalktıysak buradan da kalkarız. Minibüsçülerin haklarını koruyacak bir durum olursa razı geliriz.' şeklinde konuştu.

Aktürk basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. E-5 üzerinde minibüslerin özellikle Merter ve Şirinevler'de oluşturudğu tıkanıklığın hatırlatılması üzerine Aktürk, 'Kusurlarımız vardır, sıkıntı yaptığımız doğrudur. Ancak belediye bize oralarda depo yapması gerekirdi.' karşılığını verdi.

Bir basın mensubunun, 'AB yolunda ne kadar modern bir toplu taşıma aracıdır?' şeklindeki sorusuna Aktürk şu yanıtı verdi: 'Ülkem Avrupa Birliği'ne girerken bu minibüs sistemi değişecekse ona da varız. İstanbul'da minibüslerin görüntüsünü değiştirmek lazım. Neden, bu görüntü İstanbullular'ı rahatsız ediyor. Ama İstanbul'un altyapısı buna hazır mı? Minibüsün yerine konalacak taşımacılığa hazır mı? 289 bölgeden taşımacılık yapıyoruz. Şehir hazırsa biz de hazırız.'


(Cihan)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor