Belçika'nın Merve Kavakçıları

Belçika'daki yerel seçimlerde 37 Türk belediye meclisilerine girdi. Schaerbeek'de iki türbanlı aday seçimleri kazandı. İki meclis üyesi kadın, 'Meclis'e böyle gireceğiz' diyor.

Belçika'nın Merve Kavakçıları
Belçika'nın Merve Kavakçıları
GİRİŞ 10.10.2006 11:13 GÜNCELLEME 10.10.2006 11:13
Fikret AYDEMİR'in haberi

Onlar da Belçika'nın Merve Kavakçıları...

Belçika'daki yerel seçimlerde 37 Türk belediye meclislerine seçildi. Türk mahallesi Schaerbeek'de iki türbanlı adayın kazanması tartışma yarattı. Başkan 'giremezler' derken, iki Türk aday kararlı: Türbanı çıkarmayız.

Belçika'da 8 Ekim Pazar günü yapılan yerel seçimlerde pek çok bölgede Türk kökenli adaylar yüksek oylarla belediye meclislerine girmeyi başardılar. Özellikle Türklerin yoğun olarak yaşadığı Brüksel'in Schaerbeek Bölgesi'nde 11 Türk kökenli aday belediye meclisi üyesi olurken, Limburg Bölgesi'nde 17, Gent'te 5, Anvers'te ise 4 Türk kökenli aday belediye meclisine girebildiler.

TÜRK MAHALLESİ

Belçika'nın en büyük belediyesi olan ve Brüksel'de Türk mahallesi olarak bilinen Schaarbeek'e iki türbanlı Türk aday da seçildi. Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Laurette Onkelinx'in başkanlığında Sosyalist Parti'den (PS) seçilen Derya Alıç ve anamuhalefet partisi Hıristiyan Demokratlar'ın (CDH) adayı Mahinur Özdemir, Belçika'da 'ilk türbanlılar' olarak Schaarbeek Belediye Meclisi'ne girmeye hak kazandı.

TARTIŞMA BAŞLADI

Türkiye'de kapatılan Fazilet Partisi'nden milletvekili seçilen ve türbanını çıkartmadığı için milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı'yı hatırlatan Alıç ve Özdemir'in 'türbanlı' olarak seçilmesi Belçika'da yeni bir tartışma başlattı. Liberal Partili (MR) Belediye Başkanı Bernard Clerfayt'i, 'belediye meclisinde türbanlılara izin vermeyeceğini' açıklarken, seçimi kazanan Derya Alıç ve Mahinur Özdemir, 'türbanlarını çıkarmayacaklarını' belirttiler.

Hıristiyan Demokrat Parti'ye 2 yıldır üye olduğunu belirten Mahinur Özdemir, 'Düşüncem farklı ise sürünün arkasından gitmem. Her şeyi önce birey olarak sorgularım. Partimin adaylık teklifini önce başörtülüyüm diye kabul etmedim. Başörtümle önplana çıkmak istemedim. Partim başörtülü olarak aday olmamı kabul etti. Dini oy için alet etmem' dedi. Sosyalist Partisi'nden Schaarbeek Belediye Meclisi'ne giren Derya Alıç da türbanını çıkarmayacağını söyledi. Türbanla belediye meclisine girmesinin Türkiye'de de yankı bulacağının bilincinde olduğunu belirten Derya Alıç, 'Partim ve Adalet Bakanı Onkelinx ile konuştuk, başörtümü çıkarmama kararı aldık. Kim ne derse desin başörtümü çıkarmayacağım' dedi.

IRKÇILAR KAYBETTİ

Belçika'daki seçimde en büyük darbeyi ıaşırı sağcılar yedi. Irkçı parti Vlaams Belang yirmi yıl sonra kalesi olarak bilinen Anvers kentinde oy kaybetti. Sosyalist Parti Genel Başkanlığından ayrılarak Anvers'e Belediye Başkanı olan Patrick Janssens, ilk seçimlerde aldığı yüzde 38'lik oy oranı ve 71 bin tercihli oy ile ırkçı partiyi durdurdu. Yirmi yıldır sürekli oyunu arttıran ve Anvers kentinde birinci parti konuma yükselen Vlaams Blok birinciliği Sosyalist Parti'ye kaptırdı. Flaman Bölgesi genelinde oyunu arttırmaya devam eden Vlaams Blok'un Anvers'te kaybetmesi, 'ırçı partinin sonu' olarak yorumlandı.

Sabah

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi