Sır buluşta akıllara takılan sorular

Haftalardır konuşulan ilanlarına açıklık getirmek için bir basın toplantısı yapan Erke Erke Araştırmaları ve Mühendislik'in gizem perdesi toplantı sonrasında da sürdü. İşte bazı sorular:

Sır buluşta akıllara takılan sorular
Sır buluşta akıllara takılan sorular
GİRİŞ 22.11.2006 10:59 GÜNCELLEME 22.11.2006 10:59

'Yakıtsız motor'a paşa desteği!

Tam sayfa ilanlarla dikkat çeken Erke'nin üzerindeki sis perdesini düzenlenen basın toplantısı da kaldırmadı. Yönetim Kurulu Danışmanı emekli Tümgeneral Uğural, yakıt gerektirmeyen bir kuvvet makinesi bulduklarını açıkladı. 'Tarihi değiştirecek buluş' olarak lanse edilen ve yakıt dahil hiçbir enerji kaynağına ihtiyaç duymayan motor olduğu öğrenilen makine için patent başvurusu yaptıklarını belirten Uğural, daha fazla bilgi vermekten kaçındı.

Sır buluşa paşa desteği

Esrarengiz Erke şirketi, emekli orgenerallerin katıldığı toplantıda 'Asrın buluşunu yaptık' diye sahneye çıktı.

29 Ekim'den beri gazetelere tam sayfa ilanlar veren şirket dün ilk kez medya önüne çıktı. Ancak yöneticiler yerine Erke Erke Araştırmaları ve Mühendislik A.Ş. Danışmanı sıfatıyla emekli tümgeneral Çetin Uğural konuştu.

ÖN SIRADA EMEKLİ ASKERLER

Erke'nin basın toplantısını emekli askerler ön sıralardan izlediler. Toplantıyı izleyen isimler arasında eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, eski Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Muhittin Füsunoğlu, eski Jandarma Kuvvetleri Komutanı Rasim Betir yer aldı. Paşaların bulunduğu ön sıralardan sık sık alkışlar yükseldi.

YAKITSIZ ÇALIŞAN MOTOR

Uğural 'Dünya tarihini değiştirecek icat yaptık. Bu, yakıt gerektirmeyen bir kuvvet makinesi. Küresel ısınmayı da önleyecek. Prototip ürettik. Patent için başvurduk. 14 yıllık çalışmanın ürünü' dedi. Ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Sır perdesi kalkmadı

Erke Erke Araştırmaları ve Mühendislik A.Ş. Yönetim Kurulu Danışmanı Emekli Tümgeneral Çetin Uğural'ın buluşla ilgili sorulara 'İleride her şey anlatılacak' demesi şirketle ilgili merakı gidermedi.

İşte akıllara takılan sorular

Haftalardır verdikleri ilanlarına açıklık getirmek için basın toplantısı düzenleyen Erke Erke Araştırmaları ve Mühendislik'in gizem perdesi toplantıdan sonra da sürdü. Akıllara takılan sorular şöyle:

1) Buluşun ne olduğu ya da detayları açıklanmayacaksa neden şimdi bir basın toplantısı düzenlendi?

2) Hiçbir kaynağa ihtiyaç duyulmadan enerji üretmek mevcut şartlarda mümkün değil. O halde bu 'kuvvet makinesi' ya da yakıtsız motor nasıl çalışıyor?

3) Toplantıya neden emekli askerler yoğun bir ilgi gösterdi? Bu bir siyasi oluşum mu?

4) Bu buluşu yapacak finansal ya da entellektüel kaynak nereden bulundu?

5) Erke Erke Araştırmaları ve Mühendislik'in sahibi ve yönetim kurulu üyeleri kim ya da kimler?

6) Şirket, bugüne kadar neler yaptı?

7) Bu buluşun üretimi nerede ve kimler tarafından yapılacak?

Ekim ayında patent için başvurulmuş

Yakıtsız kuvvet makinesi geliştirdiği iddiasıyla kamuoyunun ilgisini çeken Erke Erke Araştırmaları ve Mühendislik Grubu'nun, ekim ayında Patent Enstitüsü'ne yaptığı başvuru incelemeye alındığı bildirildi. Patent uzmanları, başvurunun önce şekli olarak değerlendirileceğini belirtirken, ardından milyonlarca belge, üretim tekniği üzerinde karşılaştırmalı inceleme yapılacağını söyledi. Firmanın başvurusunun, yeni bir teknoloji getirip getirmediğine ve özgünlüğüne bakılacağını kaydeden uzmanlar, 'Bazı durumlarda bilinen bir üretim sürecinde değişiklik yapılır. Bu durumda faydalı model belgesi verilir. Patent verilmesi ise mutlaka o buluşun hemen piyasaya uyarlanacağı anlamına gelmez. Örneğin, sentetik petrol üretimi için patent alan firmalar var ama bu üretim pahalı olduğundan ekonomik olarak verimli değil. Erke Grubu'nun bu başvurusu, global çapta patent almış ürün, üretim ve modeller bazında araştırıldıktan sonra şekillenecektir. Bu süreç 18 aya kadar yayılabilir' diye konuştular.

Siyasi oluşum mu?

Erke Araştırmaları ve Mühendislik'in, 'Bilimsel Düşüncenin Gücü' sloganıyla düzenlediği basın toplantısında buluşları hakkında cevap vermekten kaçınması ve toplantıya eski askerlerin yoğun katılımı 'Siyasi bir parti mi kuruluyor?' sorusunu akıllara getirdi. Toplantıda, hiçbir dernek, siyasi parti, tarikat, kurum ya da kuruluşla hiçbir ilgileri olmadığının altını çizen Çetin Uğural, her ne kadar toplantıya katılan askerlerin tamamen 'arkadaşlık, vefa duyguları ve projeye inanmaları' nedenleriyle geldiklerini söylese de, katılımcıların siyasi çizgilerinin yakınlığı bu şüpheleri besledi. Buna karşılık, Uğural, buluşlarının hiçbir siyasi partiye mal edilmemesi için özellikle çaba sarf ettiklerini ısrarla vurguladı.

2 ay önce benzer buluş Denizli’den de çıkmıştı

ERKE
’nin dün basın toplantısı ile tarif ettiği buluşun hemen hemen aynısı bundan 2 ay kadar önce Denizlili bir mucit tarafından da ortaya atılmıştı. Denizli’nin yerel internet haber sitelerinden DRTHaber’de 11 Eylül 2006 tarihinde çıkan haberde, 'Dizel, benzin ya da doğal gaz gibi herhangi bir yakıta ihtiyaç duymadan, kesintisiz ve bağımsız enerji üretebilen bir makine icat edildi. İcadın sahibi Fahri Akan, buluşunun Türkiye’nin enerji, doğal gaz ve petrolde dışa bağımlılığını ortadan kaldıracağını savunuyor' denmişti.