Savaş meydanı gibi tatbikat sahası

TSK, benzeri sadece ABD'de bulunan en donanımlı sanal tatbikat merkezini kuruyor. Personel tatbikatı gerçek savaş ortamından ayırmakta güçlük çekecek.

Savaş meydanı gibi tatbikat sahası
Savaş meydanı gibi tatbikat sahası
GİRİŞ 19.12.2006 17:32 GÜNCELLEME 19.12.2006 17:32

Mutlu Çölgeçen'in haberi


Dünyanın sayılı sanal çatışma ortamlarından biri olacak Kara Kuvvetleri Tatbikat Merkezi (KKTM) Ankara’nın Şereflikoçhisar İlçesi’nde Tuzgölü kenarında kuruluyor. Bu yüzyılın en donanımlı sanal tatbikat merkezinin bir benzeri sadece ABD’de bulunuyor. ABD’deki tatbikat merkezinde Amerikan birlikleri her türlü savaş ve kent çatışma ortamlarına burada hazırlanıyor. ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Afganistan ve Irak savaşı öncesi tüm hazırlık ve tatbikatları bu merkezde yürüttüğü açıklanmıştı. Tatbikat Merkezi’nde NATO’nun önemli sanal tatbikatları da gerçekleştirilebilecek.

MÜHİMMAT TASARRUFU

Genelkurmay Başkanlığı’nın büyük önem verdiği, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’nca yürütülen proje kapsamında Tatbikat Merkezi Komutanlığı oluşturuldu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde araç ve mühimmat tasarrufu da sağlayacak olan KKTM’nin en önemli birimi olan Tatbikat Kontrol ve Değerlendirme Merkezi binası ihalesi ile ilgili teklifler dün Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak ve NATO Enformasyon Dairesi’ne sunuldu. Tatbikat Merkezi’nde inşa edilecek binaların büyük bölümünün ihaleleri 2005 yılında yapıldı. Merkezin komutanlığı Piyade Kurmay Albay Metin Öztürk yürütüyor. Projeye Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Aselsan, Havelsan, Roketsan, TÜBİTAK ve ODTÜ katkı sağlıyor.

65 MİLYON DOLARLIK PROJE

Tatbikat Merkezi toplam 89 kilometrekare alan üzerinde kuruluyor ve 65 milyon dolara mal olacak. Kara Kuvvetleri Tatbikat Merkezi, Tatbikat Merkez Karargahı, Tatbikat Kontrol ve Değerlendirme Merkezi, Mobil Tatbikat Merkezi, Mobil FSI Karargahı, Laser Atış Merkezi’nden oluşacak. 2009 yılında tamamen faaliyete geçecek merkez için Çavuşlu, Karamollauşağı ve Hamzalı köylerinde kamulaştırma çalışmaları yapıldı.

Personel tatbikatı gerçeğinden ayırmakta güçlük çekecek


  • Tatbikat öncesi bir savaş ortamında olması gereken tüm veriler bilgisayar ortamına aktarılacak.

  • Tatbikatta canlı simülasyon sistemi kullanılacak.

  • Tatbikat alanındaki personel, araç ve silah sistemlerinde gönderici-alıcı simülatör cihazları bulunacak.

  • Gerek personelin elindeki hafif silahlar gerekse ağır silah sistemleri birbirini tespit ettiğinde, nişancının silah sistemini ateşlemesiyle birlikte simülatör cihazları devreye girecek ve hedefe lazer ışını gönderecek

  • Personel ve araçların üzerinde bulunan lazer algılayıcı sensörler sayesinde, vurulup vurulmadıkları belirlenecek.

  • Personele gerçek savaş ortamını yaşatmak amacıyla yapılan atışlar, ses ve görüntü efektleriyle canlandırılacak.
  • YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
    DİĞER HABERLER
    Türkiye ile üç ülke arasında tarihi anlaşma! 'Bu proje İsrail'in projesini kesiyor...'
    Herkes birbirini ihbar ediyor! IBAN korkusu Maliye'yi kilitledi!