Danone dedektif gibi çalıştı, aklandı

Milyonlarca anne rahat bir nefes alabilir. Danone kendi ürünleri hakkında iftira atanları internet üzerinden IP adresinden bularak, bilgileri savcılığa teslim etti.

Danone dedektif gibi çalıştı, aklandı
Danone dedektif gibi çalıştı, aklandı
GİRİŞ 06.04.2007 09:45 GÜNCELLEME 06.04.2007 09:45

İnternetin özgür ortamını kötü niyetlerine alet eden kişilerin başlattığı karalama kampanyasına karşı mücadelesini son iki yıldır yılmadan sürdüren Danone Türkiye, geldiği son noktayı, düzenlediği basın toplantısında açıkladı.


 


İftiraların hedefi olan Danino’nun, tüm Danone ürünleri gibi T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından düzenli olarak kontrol edildiği; ürünlerin sağlıklı ve güvenilir olduğunun  böylece onaylandığı belirtildi. Bu sayede haksız yere olaya adı karışmış profesör de aklandı.


 


İki yıl önce Danone Türkiye ürünlerine yönelik bir saldırı niteliği taşıyan ve milyonlarca anneyi kandıran bu karalama kampanyasını başlatan kişilerin Bilgisayar Takip (IP) numaralarına ulaşıldı. Numaralar, Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirilerek suç duyurusunda bulunuldu.


 


Türkiye tarihinde bir firmanın internette hedef olduğu  en büyük karalama kampanyasına yönelik çalışmalar ve gelinen son nokta 5 Nisan 2007’da gerçekleşen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.


 


Toplantıda Danone Türkiye Genel Müdürü Serpil Timuray, “Danone Türkiye olarak, İnternet’te bir firmaya karşı yürütülen tarihimizin belki de en büyük yalan ve iftira kampanyası ile karşı karşıya geldik.


 


Türkiye’nin dört bir yanında ürünlerimizi tüketen milyonlarca anneyi üzüntüye ve endişeye sevk eden bu asılsız, dayanaksız yalan ve karalamaya karşı, bugüne kadar ciddi bir hukuk mücadelesi verdik.


 


Bugün, bu karalamaların yalan olduğunu aydınlatarak; zarar gören bir çok taraf adına önemli bir adım atmış bulunuyoruz. Bu konudan etkilenen herkesin, özellikle endişelere kapılan annelerimizin bu yalanı öğrenmeleri ve rahatlamaları ile biz de rahat bir nefes alabileceğiz. Ki, bir anne olarak benim de en çok önemsediğim konu bu.” Şeklinde konuştu.


 


Bilgisayar Takip (IP) numaraları Savcılığa teslim edildi


 


Herşey, 2005 yılı Mayıs ayında bir İnternet Forum sitesinde yer alan bir yazı ile başladı. Bu karalama mesajını hazırlayan kötü niyetli kişiler, iletiye Profesör Doktor Turan Karadeniz’in imzasını, bilgisi ve onayı dışında eklenmekten ve zincir ileti haline getirip internette dolaştırmaya başlamaktan çekinmediler. Profesör Doktor Turan Karadeniz’in konu ile ilgisi bulunmadığını açıklamasına rağmen; bu zincir ileti internette dolaşmaya devam etti.


 


Danone Türkiye, konu hakkında bilgi edinmesi sonrasında hızla aksiyona geçti. Öncelikle, söylentinin çıkış kaynağı tespit edildi ve Türkiye’den siteye erişimin engellenmesi yönünde tedbir kararı alındı.


 


24.01.2007 tarihinde sitenin giriş sayfasında “Özür ve Düzeltme Yazısı” yayınlandı. Site yönetimi ile Danone Türkiye arasındaki adli süreç, böylece uzlaşma ile sona erdi.


 


Bundan sonra Danone Türkiye, bu karalama kampanyasının şüpheli ya da şüphelilerine ait Bilgisayar Takip (IP) numaralarına ulaşarak, bu numaraları Cumhuriyet Savcılığı’na iletti ve suç duyurusunda bulundu.


 


Karalama kampanyası milyonlarca anneyi etkiledi,  kötü niyetli mesaj yaklaşık 3 anneden birine ulaştı.


 


Danone Türkiye’nin yapmış olduğu araştırma, İnternetin kontrolsüz ortamında başlayan bu mesajın yaklaşık olarak 6.3 Milyon kişiye ulaşmış olduğunu gösteriyor. Bu büyük erişimin sadece 1 milyonunun İnternet vasıtası ile, geri kalan kısmının ise kulaktan kulağa iletişimle yayıldığı saptanmış bulunuyor.


 


25 – 45 yaş arası kadınlar arasında yapılan bir araştırmada, mesajın bilinirlik oranının %30’lara varıyor olması, bu karalama mesajının yayılımını gösteriyor. Bu asılsız mesaja kananların yüzdesi ise, yaklaşık 1/4 oranında.


 


Çiğ süt alımında 15.000.000 litreye yakın daralma


 


Özellikle sütlü çocuk ürünleri kategorisinin lideri Danino ürününü hedef alan bu karalama kampanyası sonrasında, kategori satışlarında %26’lara varan gerileme kaydedildi. Bu gerileme, çiğ süt alımlarında tüm kategori genelinde yaklaşık 15.000.000 litre daralmaya neden oldu.


 


Konu, değişik boyutları ile ele alındı


 


Basın toplantısı sırasında, konuya toplum psikolojisi, İnternet ve gıda güvenliği ve toplumun sağlıklı beslenmesi açısından farklı boyutlardan ışık tutmayı hedefleyen bir panel düzenledi. Yurtsan Atakan başkanlığında gerçekleşen panele T.C Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ahmet Kavak, Ordu Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Turan Karadeniz,  Profesör Doktor Sevinç Yücecan ve Neşe Erberk katıldılar.


 


T.C Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ahmet Kavak, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın üretim izinlerini veren devlet otoritesi olduğunu ifade etti. Bu izinler verildikten sonra da gerek habersiz üretim ve iş yeri denetlemelerinin sürdüğünü belirten Kavak, TKB onaylı üretim sertifikalı ürünlerin güvenli olduğunu vurguladı.


 


Karalama kampanyasına kontolü dışında adı ve imzası karıştırılan Ordu Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Turan Karadeniz ise, konuşmasında bir bilim adamı olarak bu asılsız iddia ve itirafların içine çekilmiş olmaktan duyduğu üzüntü ve mağduriyeti belirtti.


 


Profesör Doktor Sevinç Yücecan; annelerin söylentilere değil de uzmanlara kulak vermesi gerektiğini belirtti. Yücecan,  kalsiyum ve D vitaminin çocuk gelişimi üzerindeki önemi ve gerekliliği açısından sütlü ürünlerin, özellikle zenginleştirilmiş olanların önemi üzerinde durdu.


 


Bir anne ve yuva sahibi olarak, çocuk beslenmesine önem verdiğini ifade eden Neşe Erberk ise, annelerin bilinçli davranarak, uzmanlardan bilgilerin öğrenmelerinin ve söylentilere taviz verilmemelerinin önemini ifade etti. Bu vak’anın yapılabilecek bu hata için iyi bir örnek olduğunu söyleyen Erberk, her anneyi daha bilinçli olmaya davet etti.