İran'da kadın giyimi polis takibinde

İran'da, şeriat kurallarına göre giyinmeyen kadınlar alınan karar gereğince dünden itibaren polis tarafından kıyafetlerini düzeltmeleri yönünde uyarılıyor.

İran'da kadın giyimi polis takibinde
İran'da kadın giyimi polis takibinde
GİRİŞ 22.04.2007 12:29 GÜNCELLEME 22.04.2007 12:29

 Daha önce alınan kararı uygulamaya koyan polis, dünden itibaren, başta başkent Tahran olmak üzere ülkenin bütün şehirlerinde, kıyafet denetimlerini sıklaştırdı.


Dar manto, kısa pantolon, vücuda yapışan elbise giyen ve saçları gösteren başörtüsü kullanan kadınlar, polis tarafından durdurularak uyarılıyor. İran basınındaki haberlere göre, kılık-kıyafet uygulamasına ilişkin bilgi veren Tahran Emniyet Müdürü Ahmet Rıza Radan, 'açık-saçık giyinenlerin toplumda ahlaksızlığa neden oldukları' dolayısıyla polisin bu duruma müdahale edeceğini söyledi.


Kurallara uygun giyinmediği tespit edilen kişinin önce uyarılacağını, kıyafetini düzeltmezse karakola götürüleceğini bildiren Radan, daha sonra yapılacak işlemleri şöyle anlattı: 'Karakola götürülen kişinin bilgileri alınıp, fotoğrafı çekilecek ve bunlar bilgisayarda saklanacak. Daha sonra bu kişilerin ailelerine bilgi verilecek ve karakola gelmeleri, gelirken de uygun elbiseler getirmeleri istenecek. Kişi, aynı şekilde bir daha giymeyeceğine ilişkin imzalı taahhüt verdikten sonra ailesine teslim edilecek. Bu olaylar tekrarlanırsa dosya, adli mercilere intikal ettirilecek.'


Kılık-kıyafet uygulamasının sadece kadınlara yönelik olmadığını ifade eden Radan, yakın bir gelecekte polisin, 'uygunsuz kıyafet' giyen erkeklere karşı da girişimde bulunacağını bildirdi.


Ali Rıza Radan, ülkedeki elbise üreticileriyle toplantı yaparak, 'İran geleneklerine uygun olmayan elbiseleri' üretmemelerini isteyeceklerini de belirtti. Bu arada, polisin kılık-kıyafet uygulaması mecliste de tartışıldı. Bazı milletvekilleri uygulamayı desteklerken, bazıları da karşı çıktı


(AA)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu