Yakın Tarihin Kara Delikleri

Mustafa Armağan’ın son kitabı Yakın Tarihin Kara Delikleri son dönem tarihimizi yutan boşlukları gündeme getiriyor. Armağan’ın iddiaları yeni tartışmaları kızıştıracak türden.

Yakın Tarihin Kara Delikleri
Yakın Tarihin Kara Delikleri
GİRİŞ 09.05.2007 15:50 GÜNCELLEME 09.05.2007 15:50

Mustafa Armağan’ın son kitabı Yakın Tarihin Kara Delikleri son dönem tarihimizi yutan boşlukları gündeme getiriyor. haber7.com müdavimlerinin yakından tanıdığı Armağan’ın iddiaları yeni tartışmaları kışkırtacak gibi görünüyor.


Çankaya Köşkü’nün bahçesine şöyle çifte minareli bir camiye ne dersiniz? Olmaz dememeli. Zira Mustafa Armağan böyle bir projeden bahsediyor. Timaş Yayınlarından çıkan Yakın Tarihin Kara Delikleri isimli kitap tarih severleri bir kere daha düştükleri kör kuyudan çıkarmaya çalışıyor.


Yakın tarihe dair yapılan konuşmalar, yazılan metinler bir uğultu cümbüşü sanki. Nereye elinizi atsanız söz kirliliğinden hadiseleri göremez oluyorsunuz. Bir de Mustafa Kemal Atatürk etrafında dolaşmaya başlamışsanız, artık bir kördüğümün içinde kayboluyorsunuzdur. İşin fenası siz bunu fark ettiğinizde de çıkacak bir uç bulamıyorsunuz. Biz 2007 Mayıs’ında Anayasa Mahkemesi kararlarını tartışaduralım, yazar ilk TBMM kararlarını sorguluyor. Hukuken yeterliliği şüpheli bir çoğunlukla toplanmış olan meclisin aldığı kararlarsa bugün bile bağlayıcılığı olan bu matematik işlem kendini çürütmez mi? Peki ya Misak-ı Milli, onun sınırları aslında nerelerden geçiyordu? Yoksa geçmiyor mu demeli?


Yakın Tarihin Kara Delikleri’ni okurken bir hayaletler resmi geçidine katılıyor insan. Bu hayaletlerin her biri iyi ya da kötü seyrettiriyor kendini. Mustafa Armağan’ın kalemi, kağıdına misafir olan herkese eşit mesafede durabilmeyi başarıyor. Sanırım okur bu kitapta Sultan Abdülaziz’e bir adım daha yaklaşacak. İntihar mı etti, cinayete mi kurban gitti tartışmaları uzun süre tartışılacak da olsa, kitap bu trajik ölüme farklı cepheleriyle yaklaşıyor. Bir de, cenazeyi tarihin karanlıklarına gömmek heveslilerini deşifre ediyor.


Ve Adnan Menderes. Başka türlü bir cinayet mi, yoksa intihar mı dedirten vaka. Susan, susturulan deliller, Menderes’in hep arkasında hissettiği halk. İdam sehpasına giderken ardına dönüp bakışı, buna rağmen de garip susuşu. Yazar, “Sizlere dargın değilim” diye başlayıp milletle el ele yürüyecek ruhunun, zalimleri bu ülkeden silip süpüreceğinden bahisle biten Menderes’in mektubuna yer veriyor. Yazar bu bölümde Menderes’in çıkan kehanetini işaret ediyor. Pek çoklarınca hala komik bulunan, “Bütün bir millet arkamdan geliyor” yoksa gerçek mi oluyor? diye de soruyor.


Lozan başarı mı hezimet mi tartışmaları süredursun bir kara delik daha çıkıyor okurun önüne. Lozan ile Ankara arasındaki bütün telgraf haberleşmeleri önce Churchill’in masasına geliyormuş. Yani İsmet İnönü’nün Atatürk’e yazdığı telgrafları ilk önce İngilizler okuyor, sonra Türkiye’ye ulaştırılıyormuş. Ve yanıtlar yine İnönü’den evvel aynı güzergaha uğruyormuş. Şimdi yeniden sormalı: orada yaşananlar sahiden geçerli mi?


Küller Altında Yakın Tarih 2 alt başlığını taşıyan bu kitap, bir zabıta memurundan bahsediyor. Çok eski değil hem de. Bu da nereden çıktı diyorsa okur, bu seyyar satıcı peşinde koşan memurun babası, herkesin tanıdığı bir isim. Cumhuriyetimizin zavallı devrim şehidi öğretmen Kubilay’dan başkası değil. Bir kara delik de burada çıkıyor karşımıza ve hafızamızı kusuyor. En garibi de asılan Menemen’deki “Şeriatçıların” içindeki Yahudi Jozef. Peki sizce o neden idam edildi? Yoksa Kubilay devrim şehidi değil miydi?


Mustafa Armağan’ın bu son kitabı konu başlıklarıyla okuru çarpacak. Atatürk acaba Masonluğa girecek mi? Diye meraklanan okur, oradan Vahdettin ve Sevr’e uzanacak. Atatürkçü-cü-lük oynayanlar, bu kitapta oyuncaksız kalacak korkarım. Kim bilir belki de en çok onlar keşke Nutuk hiç yazılmasaydı derler. Yazarın denizlerin dibinden çıkardığı hazinelere alışmış okur bu defa onu tarih yutan korsan gezegen avından dönerken buluyor. Bizeyse av avdır demek kalıyor.
Rasgele diyelim yazara. Rast gelsin ki tarih sırrını cömertçe versin kendisine. Yeni bir kitap, yeni bir sandık…


Kitap hakkındaki teknik detaylar ve sipariş şartları

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı