Basit önlemlerle 140 ton su tasarruf yöntemleri

Uzmanlar, 4 kişilik bir ailenin, alacağı basit önlemlerle yılda 140 ton su tasarrufu yapabileceğini belirtiyor.

Basit önlemlerle 140 ton su tasarruf yöntemleri
Basit önlemlerle 140 ton su tasarruf yöntemleri
GİRİŞ 22.05.2007 12:00 GÜNCELLEME 22.05.2007 12:00
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

TEMA Vakfı Kaynak Geliştirme Bölüm Başkanı Yeşim Beyla, 4 kişilik bir ailenin, alacağı basit önlemlerle yılda 140 ton su tasarrufu yapabileceğini bildirdi.

Beyla, yaptığı açıklamada, küresel ısınmanın etkilerinin artık net olarak görüldüğünü, kar ve yağmur sularıyla beslenmesi gereken göllerin nehirlerin kuruduğunu, kuraklığın etkisinin sadece kırsal kesimde değil, kentlerde de hissedildiğini hatırlattı. Bilim adamlarının yaptığı araştırmaların, Türkiye'nin de küresel ısınmanın etkilerini şiddetli biçimde yaşayacağını, bu etkinin güneyde kuraklık kuzeyde de aşırı yağış ve seller getireceğini öngördüğünü dile getiren Beyla, Türkiye'nin yaygın olarak sanıldığının aksine su zengini bir ülke olmadığına dikkati çekti.

Beyla, yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 8-10 bin metre küp olan ülkelerin "su zengini" sayıldığını, 2 bin metre küpten az olanların "su azlığı çeken", 1000 metre küpten az olanların ise "su fakiri" ülkeler arasında kabul edildiğini söyledi. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'nin tüketilebilir yer üstü ve yer altı su potansiyelinin yılda ortalama 112 milyar metre küp olduğunu ifade eden Beyla, Türkiye'nin kişi başına ortalama 1500 metre küp ile "su azlığı çeken" bir ülke olduğunu vurguladı. Yeşim Beyla, Türkiye'nin nüfusunun 2030 yılında 100 milyonu bulmasının beklendiğine işaret ederek, Türkiye'nin, mevcut kaynakların tamamı bozulmadan korunsa bile 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1000 metre küp civarında olacağını kaydetti.

"HERKESİN ÇABASI ÖNEMLİ"

 Beyla, Türkiye'de suyun büyük bir bölümünün evlerde kullanıldığını belirterek, TEMA Vakfı olarak evlerdeki gereksiz su tüketiminin önlenmesi için "Suyunu Boşa Harcama" kampanyası başlattıklarını anımsattı. Herkesin tek tek göstereceği bireysel çabaların kullanılabilir su miktarının korunması için büyük önem taşıdığını vurgulayan Yeşim Beyla, "4 kişilik bir aile, musluğun gereksiz yere akmasına izin vermeyerek, kısa duş alarak, bulaşıklarını makinede yıkayarak, gereksiz yere sifon kullanmayarak yılda 140 ton su tasarrufu yapabilir" dedi.

TASARRUF ÖNERİLERİ

 Yeşim Beyla, su tasarrufu konusunda şu önerilerde bulundu:

- Musluğu açık bırakmayın. Sebze meyveler elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkanırsa çok daha az su tüketilir. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir.

-Bulaşıkları elde değil makinede yıkayın. 4 kişilik bir aile günlük bulaşığını elde yıkarsa, ortalama 84-126 litre su harcanır. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26-40 ton su tasarrufu demektir.

-Diş fırçalarken, tıraş olurken suyu kapatın. Kullanılmadığı halde açık bırakılan su harcaması, yılda kişi başına ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam yaklaşık 48 tondur.

-Daha kısa duş alın. 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 litre su harcanır. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton suyu kurtarır.

-Sifonu gereksiz yere çekmeyin. Dört kişilik bir ailenin fertleri günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcamış olur. -Rezervuara, su dolu 1,5 litrelik pet bir şişe yerleştirin. Bu basit önlemle, yılda 2 ton su tasarrufu sağlanabilir.

-Duş başlığını yeni çıkan suyu daha iyi püskürten ekonomik duş başlıklarıyla değiştirin. Böylece suyu daha az açarak daha tazyikli suyla duş alınabilir.

-Muslukların su kaçırmadığından emin olun ve gerekirse tamir ettirin. Her saniye bir damla damlayan musluk, yılda 1 ton su harcar.

-Su kaçaklarını engelleyin. Ev ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca suyun kayıp olmasına neden olur.

-Çamaşır makinesini ekonomik kullanın. Tek bir çalıştırmada yaklaşık 176 litre su harcayan çamaşır makinesi haftada bir kez bile az kurulsa, yılda 9 ton su tasarruf edilir.

YORUMLAR 2
  • Ilgaz Ünal 14 yıl önce Şikayet Et
    Kaliteli tasarruf cihazı. Herşeye rağmen su en değerli varlığımız ve bunun değerinin bilincinde olmamız lazım. genelde tasarruf yaparım diyen ürünler çok fakat hakikaten ve uyun meblaya bakaraktan tasarruf yapmanın tek yolu www.sibobb.com , deneyin memnun kalacaksınız
    Cevapla
  • yuksel ucar 15 yıl önce Şikayet Et
    su tasarrufu. basit onlemlerle ilgili su tasarrufuna ek olarak, içtiğimiz su, cay,meyve suyu gibi sıvı içeceklerin geri kalan kısmını lavaboya dokup direk denize gondermektense, topraga bosaltıp, topragın onu ya yerin altına süze süze yer altı kaynaklarına ek olarak kullanması veya sıcak havalarda buharlasıp yagmura donusturmesine katkıda bulunabiliriz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti