Nükleer Santraller Yasası değişti

TBMM Sanayi Komisyonu Cumhurbşkanı Sezer'in bazı maddelerini veto ettiği Nükleer Santraller Yasası’nı değiştirdi ve kabul etti. Değişiklikler Sezer'in istediği gibi yapıldı.

Nükleer Santraller Yasası değişti
Nükleer Santraller Yasası değişti
GİRİŞ 28.05.2007 22:20 GÜNCELLEME 28.05.2007 22:20

Meclis Sanayi Komisyonu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bazı maddelerini veto ettiği Nükleer Santraller Yasası’nı değiştirerek kabul etti. Komisyon, Sezer'in veto gerekçelerini dikkate alarak yeni düzenlemelere gitti.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun şartlarını karşılayan firmalar, kanun yürürlüğe girdikten sonra, iki ay içinde yapılacak yarışmaya katılabilecek. Bu düzenleme ile nükleer santral yapımına ilişkin süreç hızlandırıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan üretim lisansı alma şartı kaldırıldı. Kurul devre dışı bırakıldı.

Hazine'ye yük oluşturacağı gerekçesiyle Sezer'in veto ettiği atık ve söküm maliyetleri için oluşturulan fon da yeniden düzenlendi. Şirketler bu fonlara 40 yıl boyunca katkı payı yatıracak.

Şirket, söküm işinden ve taşınmazın, çevre kuralları kapsamında kabul edilebilir hale getirilerek Hazine’ye iadesinden sorumlu olacak. Bu işlemler için fonun yetersiz kalması halinde, fonda oluşan kaynakların en fazla yüzde 25'i, Hazine tarafından karşılanacak.

Kamu tarafından nükleer santral için kurulacak şirket de, ‘Kamu İktisadi Teşekkülü’ statüsüne alındı. Denetimi, Meclis adına KİT komisyonu yapacak.

“Söküm maliyetleri ucuzluyor'

Komisyon görüşmelerinde farklı görüşler gündeme geldi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Oktay Çakıroğlu, dünyada santrallerin söküm işlemi maliyetinin giderek ucuzladığını belirtti.

Santrallerin, gelişen teknolojiyle birlikte artık 60 hatta 100 yıl faaliyette kalabildiğini ifade eden Çakıroğlu, 'Santral ömrünü tamamladığı zaman, şirketten alınacak katkı payıyla, söküm işlemleri Hazine’ye gerek kalmadan yapılabilecektir. Burada asıl sorun, 15 yıl sonra şirket bırakıp gittiği zaman ne olacaktır, 15 yılda fonda,santralin sökümü için gerekli olan para toplanabilecek midir? Ona bakmak lazım' dedi.

CHP Manisa Milletvekili Nuri Çilingir, kanunla getirilen sistemin belirsiz olduğunu öne sürdü. 'Birisi para kazanacak, bunun vebalini millet, devlet ödeyecek' diyen Çilingir, ömrünü tamamlayan nükleer santrallerin söküm işlemlerinin, Hazine’nin sırtına yük olarak kalacağını iddia etti.

Çilingir'e yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise, “Burada, herhangi bir kişiye para kazandırmak, Hazine’nin parasını dağıtmak için bu düzenlemeyi yapmıyoruz' dedi.

Güler, şirketin fona aktarması gereken payın, dünya standartlarında 0.10 olmasına rağmen kendilerinin bunu 0.15 olarak belirlediklerini bildirdi.

Coşkun: 'Türkiye, 2 yıla kadar karanlıkta kalacak'

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun “Türkiye önlem almazsa, 2 yıla kadar enerji bakımından karanlıkta kalacak, kesintiler başlayacak.O yüzden bu santralleri bir an önce kurmalıyız. Keşke 25 yıl önce bu işe başlayabilseydik” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi