EPDK'dan Petrol Ofisi'ne rafineri resti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Petrol Ofisi A.Ş’nin, Ceyhan’a 3 milyar dolar bedelle kurmayı planladığı rafineri için yaptığı lisans başvurusunu reddetti.

EPDK'dan Petrol Ofisi'ne rafineri resti
EPDK'dan Petrol Ofisi'ne rafineri resti
GİRİŞ 09.06.2007 11:40 GÜNCELLEME 09.06.2007 11:40
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kurul, Petrol Ofisinden rafineri başvurusunu kuracağı yeni bir şirketle yapmasına karar verdi.

A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Ceyhan’da kurulması planlanan rafineri için Petrol Ofisi’nin başvurusunu Kurul toplantısında değerlendiren EPDK, Petrol Ofisinin mevcut akaryakıt dağıtım şirketinin unvanı ile rafineri lisansı almasını uygun bulmayarak, yeni bir şirket kurup bu şirket adına yeni bir başvuru yapması gerektiğine karar verdi.

onuyla ilgili değerlendirmede bulunan EPDK Başkanı Yusuf Günay, yaptıkları hukuki değerlendirmede bir dağıtım şirketinin aynı tüzel kişi olarak, hem dağıtım faaliyeti yapmasını hem de rafinerici lisansı almasını uygun bulmadıklarını belirtirken, 'bu nedenle Petrol Ofisine rafineri başvurusunu iade ederek ayrı bir rafineri şirketi kurup yeni bir başvuru yapmalarını isteyeceğiz' dedi.

Bu durumun herhangi bir olumsuzluk olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Günay, yeni bir başvuru istemelerinin bu gruba lisans vermeyecekleri veya bu yatırımın gerçekleşmeyeceği şeklinde yorumlanmaması gerektiğini belirtti.

Şirketin zaten başvuru dosyasında gerekli bütün evrakları, rafinerinin yeri ve fizibilitesi gibi çalışmaları tamamladıklarına işaret eden Günay, bu nedenle, önümüzdeki haftalar içinde yeni bir rafineri şirketi kurarak Ceyhan bölgesi için yeni bir lisans başvurusu yapmaları halinde kısa sürede uygun bulma kararı alabileceklerini düşündüklerini söyledi.

EPDK Başkanı, şirketin bunların ardından tüm diğer başvurular için olduğu gibi, rafineri için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu gibi şartları yerine getirirlerse lisanslarını alıp bu yatırımı yapabileceklerini ifade etti.

'MEVZUATIMIZ NEYİ GEREKTİRİYORSA ONA GÖRE KARAR VERİYORUZ'
EPDK’nın Petrol Ofisi ile ilgili aldıkları kararların farklı boyutlara çekilmek istendiğini ve bundan rahatsız olduklarını ifade eden Günay, şunları kaydetti:

'Geçtiğimiz hafta Ceyhan bölgesi için bir başka şirketin rafineri lisans başvurusuna uygun bulma kararı verip Petrol Ofisinin başvurusunu hukuki bir değerlendirme alana kadar sonuçlandırmamıştı. Bu konuda bir gazetede bu şirketin yönetim kurulu başkanının beni aradığı ve kendilerine lisans vermediğimiz için Kurulumuz üzerinde baskı oluşturmak istediği yönünde bir haber çıktı. Bu haber ve bu tür yorumların hiçbiri doğru değil. Böyle bir şey kesinlikle olamaz.

Ne yazık ki, geçmişte bu şirkete lisanssız bayilere akaryakıt ikmalinden dolayı para cezası uyguladığımızda da süreçle ilgili benzer şekilde yanlış yorumlar yapılmıştı. Yatırımların ve yaptırımların birkaç milyar dolarlık ekonomik büyüklükleri olunca, tartışmaların ve farklı yorumların yapılmasını doğal karşılıyorum. Ancak bu konular başka boyutlara çekilmesin. Biz şirketlere göre değil mevzuatımız neyi gerektiriyorsa ona göre karar veriyoruz.'

DİĞER BAŞVURULARDAKİ DURUM

Ceyhan için bir başka rafineri başvurusu yapan Turcas-Socar ortaklığı ile görüşmelerin bugünlerde sürdüğünü ve eksiklerin tamamlanmakta olduğunu belirten Günay, geçen hafta rafineri lisansı için uygun bulma kararı verdikleri Çalık grubunun Doğu Akdeniz Petrokimya ve Rafineri A.Ş için ÇED raporu getirmeleriyle ilgili sürecin de başladığını söyledi.

Günay, kendilerinin de bu arada Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı gibi 12-13 tane kurumla yazışarak, rafineri kurulacak bölgelerde kültürel ve tarihi doku ve ulusal güvenlik gibi konularda bir sakınca olup olmadığını da sorduklarını belirtti.

Kamuoyunda, Ceyhan bölgesinde yapılmak istenen 3 rafinerinin toplam yatırım tutarının 11 milyar dolar olarak bilindiğini hatırlatan Günay, bazı şirketlerin rafinerinin yanında petrokimya tesisi yapmak istekleri ve fizibilitelerindeki farklı ekonomik varsayımlara göre bu rakamın aslında 13 milyar dolara kadar çıktığına dikkat çekti.
Günay, bazı şirketlerin Türkiye’nin başka bölgelerinde de rafineri kurmak için kendilerinden bilgi talep ettiklerini de sözlerine ekledi.

'LİSANSLANDIRMA BİRİNE ÖNCELİK KAZANDIRMAZ'
Bir şirketin diğerlerinden bir iki ay önce lisans almasının yatırımlar açısından öne geçmek anlamına gelmeyeceğine işaret eden Günay, şöyle konuştu:
'Türkiye’de TÜPRAŞ yüzde 90 kapasiteyle çalışsa da yılda 6 milyon ton civarında petrol ürünü ithal ediliyor. Özellikle jet yakıtı ve motorin gibi ürünler için rafinaj ihtiyacı var. Bu rakam 10 yıl içinde 15-20 milyon tona çıkacak. Bu da gelecek 10 yıl içinde Türkiye’nin TÜPRAŞ’a ek olarak bir rafineriye daha ihtiyaç duyacağını gösteriyor. Ancak sadece ülkemiz pazarının ihtiyacı için 3 tane rafineri kurmak lükstür. Zaten şirketler bu işin ekonomisini dikkate alıyorlardır.
Yeni kurulacak rafinerilerin, ülkemizin yanında özellikle Akdeniz Bölgesi’nin artan ihtiyacını karşılayabileceğini düşünüyorum.'

YORUMLAR 1
  • serkan tekin 16 yıl önce Şikayet Et
    . aydın akıllı olsaydı olurdu
    Cevapla