Erdoğan'dan sınır ötesi açıklaması

Başbakan Erdoğan, son günlerdeki tartışılan Kuzey Irak'a operasyon konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. Erdoğan'ın gazetecelerin sorularına yanıtlarının satırbaşları:

Erdoğan'dan sınır ötesi açıklaması
Erdoğan'dan sınır ötesi açıklaması
GİRİŞ 12.06.2007 12:57 GÜNCELLEME 12.06.2007 12:57
Bu Habere 243 Yorum Yapılmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'bu ülkeyi tüm fedakarlığıyla gece gündüz demeden yönetmeye çalışan bir iktidara, kimsenin kalkıp da 'katil' deme hakkı olamaz. Ve bu basite de indirgenemez" dedi.


Erdoğan, Kuzey Irak'a yapılacak olası bir operasyon konusunda, "bu konu konuşulmaz, bu konuyla ilgili yapılması gereken varsa yapılır. Her zaman gelen rakamlar var. Nedir bunlar? Kuzey Irak'ta 500 tane terörist var. Türkiye'de dağlarda 5 bin terörist var. Şimdi Türkiye'deki 5 bin teröristle ilgili mücadele bitti mi? Yani bu halledildi mi Kuzey Irak'taki 500 kişiyle uğraşma safahatine gelinecek" diye konuştu.


Başbakan Erdoğan, AK Parti'nin yeni genel merkezinin tanıtımı sorasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, bir gazetecinin, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın "şehit cenazelerindeki protestolara ilişkin olarak hükümeti göreve çağırmasıyla" ilgili soruya şu karşılığı verdi: "Konuyla ilgili kamera görüntüleri, İçişleri Bakanlığı takibini yapıyor, yapacak. Bunların içinde herhalde 'katil iktidar' diye bağıranların bir faturası olacak. Bu ülkeyi tüm fedakarlığıyla gece gündüz demeden yönetmeye çalışan bir iktidara, kimsenin kalkıp da 'katil' deme hakkı olamaz. Ve bu basite de indirgenemez. Aklıselim bir vatandaş ülkesine gece gündüz hizmet veren bir iktidarı 'katil' gibi katlanılması mümkün olmayan bir sıfat ile anamaz. Buna hakkı yok. Ve bir şehit cenazesinde bunları yapmaları ve bizim için kutsal olan bir mekanda böyle bir şeyi yapmaları tabii bu işin ne edebine ne adabına hiçbir şeye sığmaz. Bu konuda İçişleri Bakanlığımız gerekli takipleri yapıyor. Bunların içinde çok farklı siyasi partilerin mensupları çıkabileceği gibi çok farklı örgütlerin mensupları da şu anda bize gelen bilgiler arasında bunları İçişleri Bakanlığı çalışmalarını yaptıktan sonra gerekli olan yargı makamına da sevkini yapacaktır. Biz bu işin takibini bu şekilde yapıyoruz, yapacağız."


KUZEY IRAK'A OPERASYON


Erdoğan, "Bu Kuzey ırak konusunda hükümetin atacağı adımları engeller mi?" sorusu üzerine şöyle konuştu: "Bu, tabii çok ayrı bir konu. Biz Kuzey Irak ile ilgili düşüncelerimizi bugüne kadar hep söyledik. Bu konuşulmaz bu konuyla ilgili yapılması gereken bir şey varsa bunlar yapılır. Bakınız her zaman gelen rakamlar var. Ne deniyor, Kuzey Irak'ta 500 tane terörist var. Ne deniyor? Türkiye'de dağlarda 5 bin terörist var. E şimdi Türkiye'deki 5 bin terörist ile ilgili mücadele bitti mi yani bu halledildi mi, Kuzey Irak'taki 500 kişi ile uğraşma safahatine gelinecek... Kaldı ki, biliyorsunuz Mart tezkeresinde Tayyip Erdoğan'ın düşüncesi bir genel başkan olarak bellidir ve o zaman kimlerin buna olumsuz refleks gösterdiği o da bellidir. Şimdi o günden bu güne geldik. Şimdi ise o gün 'hayır' diyenler, şimdi Kuzey Irak ile ilgili sürekli bir şeyler söylüyorlar. Tabii bunun bir defa hesabını çok iyi yapacak olan bizim kurumlarımız, kuruluşlarımız bellidir. Ve benim en çok üzüldüğüm şey şudur.


ÇOK ÇİRKİN OLAN YAN BU


Adeta, Başbakan olarak Genelkurmay Başkanım ile görüşmüyormuş havasını sürekli uyandırmak. En çok çirkin olan yan bu. Biz, Genelkurmay Başkanımla telefonla görüşme imkanımız hiç yok mu, olmuyor mu? Biz telefonla görüşmelerimizi yapıyoruz, yaparız, bunun yanında bir araya gelmemiz gerektiğinde bir araya geliyoruz. Ayrıca benim danışmanım, zaman zaman bu bilgileri getiriyor, getirir, bunun dışında Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında sürekli bir aradayız. Bizim haftalık, rutin, Cumhurbaşkanı ile görüşmelerimiz var. Zaman zaman bir hafta atlandığında bakıyorsunuz hemen sağ olsun medya 'işte Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında ne var'... Bu, zaman olur benden kaynaklanır? Niye, yurt dışı seyahat vardır ya da Türkiye'ye gelen konuklarımız vardır. Programın değiştirilmesinin mümkün olmadığı anlar olabilir. Bundan dolayı görüşemediğimiz olur. Ama hiçbir zaman biz şu ana kadar Sayın cumhurbaşkanı ile olan haftalık rutin toplantılarımızı aksatmamaya çalışmışızdır."


"SAYGI SINIRLARINI AŞAN İFADELER..."


Erdoğan, Genelkurmay Başkanları ile de gerek Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök zamanında gerekse Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt zamanında görüşüldüğünü söyledi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "Bizim ne Yaşar Paşa ile ne diğer komuta kademesindeki terörle mücadele yüksek kurulu biliyorsunuz uzun zamandan beri bizim dönemimizde toplanmıştır. Sayın Abdullah Gül başkanlığında çalışmaları yürüyor. Belli aralıklarla onlarda toplantılarını yapıyorlar. Sürekli zaten İçişleri Bakanlığımız, Jandarma Genel Komutanlığı ile bu çalışmaları sürdürüyorlar. Ama terörün tanımındaki, içeriğindeki sıkıntı maalesef hepimizi üzmektedir. Burada yapılması gereken de sivil toplum örgütleri olsun, siyasi partiler olsun bizler olalım hep beraber bir ulusal ortak platform oluşturmamız lazım. Yani şehitlerimizi bir siyasi rant aracı olarak kullanmamız lazım. Bu konudaki hassasiyet çok önemli. Ama bakıyorsunuz, yani birçok şeyler hele hele şunu açıkça söylüyorum bazı emekli generaller, paşalar televizyon televizyon dolaşıp hükümete karşı adeta böyle saygı sınırlarını aşan ifadeler kullanmak suretiyle toplumda sanki bir psikolojik olumsuz hava oluşturmanın gayreti içine giriyorlar, bunlar hoş şeyler değil.


TOPLUMSAL BARIŞ


Bizim şu anda toplumda tüm bu gerginlikleri ortadan kaldıracak toplumsal barışı temin edecek, tesis edecek ve toplumu bu noktada daha hassas daha dikkatli, böyle sevki idare noktasında yardımcı olmaları gerekirken, bakıyorsunuz devamlı tahrik, devamlı tahrik, bunların insanımız üzerinde meydana getirdiği olumsuz etkiler var. Piyasalar üzerinde meydana getirdiği olumsuz etkiler var. Biz bunların hepsini çok yönlü düşünmeye mecburuz. Yani siyasi yönüyle düşünecek, askeri yönüyle düşüneceğiz, güvenlik yönüyle düşüneceğiz. Ekonomik noktada düşüneceğiz. Yani bunlar bizim piyasalarımızı nasıl etkiler? Yani diyebilir misiniz, 'hayır bizim için ekonomi önemli değil, güvenlik önemli'..."


"DEDİYSE YANLIŞ DEMİŞ"


Erdoğan, bir gazetecinin "Efendim TÜSİAD dedi bunu" sözü üzerine, "Dediyse yanlış demiş. Yani bunların hepsi birbiriyle ilgili konular, birbirinden ayıramazsınız. Bugün güvenliğini sağlayacaksanız, ekonomik gücünüzün olması lazım. Bu ekonomik gücünüz yoksa yarın bu güvenliği de sağlayamazsınız. Tabii ki güvenliğiniz olacak, ekonomi de... Bunlar hep birbirinden ayrılmaz olan adeta ikizler. Dolayısıyla birini tercih edeyim, diğerini etmeyeyim, böyle şeyler olmaz ve bunlar yanlış yaklaşımlardır" diye konuştu.

YORUMLAR 243
  • yasin öz 16 yıl önce Şikayet Et
    sn başbankan.. sorarlar bir kere sen hangi ülkenin başbakanısın o beşbin kişinin orda ne işi var diye .sorarlar .....
    Cevapla
  • ahmet çelik 16 yıl önce Şikayet Et
    aklınızı başınıza devşiriniz.. Yuregimiz Yanıyor!!! Hiç kimse kusura bakmasın , 25 yıldır devam eden terörle mücadelede vatandaşın hükümeti prosto ettiği nerede görülmüş? Hükümetin 4.5 yıllık terör politikası en basit tabiriyle acziyettir. Zaman kendilerinin acziyet-ihanet sarmalının neresinde yer aldıklarını gösterecektir. Yüreğimiz yanıyor, bu kadar mı körsünüz? Egonuz bu kadar mı vicdanınızın önünde? PKK cenazelerine katılanlara çıt çıkarmayanlar, bugün şehit cenazeleri ile ilgili soruşturma açıyor... YAZIKLAR OLSUN!!!
    Cevapla
  • mustafa çelik 16 yıl önce Şikayet Et
    AK Partili 3 vekil ABD\'de. AK Parti milletvekilleri Egemen Bağış, Reha Denemeç ve Mevlüt Çavuşoğlu\'dan oluşan bir heyet, ABD yetkilileriyle görüşmeler yapmak üzere Washington\'a geldi.
    Cevapla
  • mustafa çelik 16 yıl önce Şikayet Et
    dün dündür mü. Çok değil birkaç gün önceye kadar hem de defalarca; TSK ne isterse o olur. Asker isterse K. Irak’a harekat için yetkiyi veririz demiyor muydu... Diyordu... Ama şimdi “İçeride 5000 terörist varken 500 terörist için K. Irak’ta ne işimiz var” buyurdular... evvelki gün bana bağlılar dün istiyorlarsa yapsınlar bugün belirsizlik dün biz herkesle görüşürüz bugün kabile reisleriyle görüşmem . dün kürt sorunu bugün terör sorunu dün ayrı bugün ayrı yarın ayrı. demirel mi konuşuyor ne.
    Cevapla
  • Bumilletin Birferdi 16 yıl önce Şikayet Et
    TERÖRLE MÜCADELE EDEN GENELKURMAY BAŞKANLARI. Orgeneral M.Necdet Üruğ Temmuz 1987 Orgeneral Necip Torumtay Aralık 1990 Orgeneral Doğan Güreş Ağustos 1994 Orgeneral İ.Hakkı Karadayı Ağustos 1998 Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu Ağustos 2002 Orgeneral Hilmi Özkök Ağustos 2006 Orgeneral Yaşar Büyükanıt Halen Hiç bir hükümet ve hiç bir asker terörle mücadelede hainlik yapmadı. Hainlik yapanlar cenazenin üzerinden işaretlerle, sloganlarla rant sağlamaya çalışanlardır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi