İşte olası yedi hükümet senaryosu

22 Temmuz'da sandıktan çıkacak sonuç üzerinde değerlendirmeler yoğun şekilde sürüyor. Senaryolardan biri yine AKP iktidarı.. En yüksek ikinci olasılık ise, CHP-MHP koalisyonu...

İşte olası yedi hükümet senaryosu
İşte olası yedi hükümet senaryosu
GİRİŞ 23.06.2007 11:40 GÜNCELLEME 23.06.2007 11:40
Bu Habere 82 Yorum Yapılmış

Bağımsızların sayısına ve AKP'nin oyuna bağlı olan ağırlıklı senaryolarla birlikte, Genç Parti ve Demokrat Parti'nin durumuna göre de ihtimaller çeşitlendi. En yüksek ikinci olasılık ise, CHP-MHP koalisyonu...

22 Temmuz'da yapılacak genel seçimde sandıktan çıkacak sonuç üzerinde değerlendirmeler yoğun şekilde sürüyor. Senaryolardan biri AKP'nin yine tek başına iktidar olacağı şeklinde. Bu durumda Başbakan Recep Tayip Erdoğan, vitrine koyduğu yeni isimlerle kamuoyunda umut yaratacak yeni bir hükümetle yola devam etmek isteyecek. Bunun gerçekleşmemesi durumunda AKP-DTP koalisyonu gündeme gelecek.

DTP, seçim barajını aşamayacağını düşünerek bağımsız adaylarla seçime katılıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu illeri ile İstanbul'dan yaklaşık 30-35 milletvekili bağımsız olarak seçildikten sonra DTP'ye katılacak. Bu senaryonun gerçekleşebilmesi için AKP ve DTP'nin milletvekili sayısının 276'yı bulması gerekiyor. Şayet, bu sayı bulunamazsa söz konusu koalisyon ihtimali ortadan kalkacak.

CHP-MHP KOALİSYONU OLASILIĞI

Üçüncü senaryo, CHP-MHP koalisyonu olarak yazılıyor. AKP'nin Meclis çoğunluğunu kaybetmesi halinde, bu senaryonun gerçekleşme ihtimalinin çok yüksek olduğu belirtiliyor. CHP ve MHP'nin Kürt sorunu ve Kuzey Irak'la ilgili yaklaşımlarının benzer olması ve seçim sonrasında AKP'lilerden hesap sorulmasına yönelik yaklaşımları bu koalisyon ihtimalini güçlendiriyor. Ancak CHP'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerin devam etmesini istemesi, buna karşın MHP'nin Avrupa Birliği'ne çok soğuk yaklaşımı, bu koalisyon modelinin zayıf karnını oluşturuyor.

GP VE DP'Lİ SEÇENEKLER

Meclis aritmetiği AKP-CHP koalisyonuna ve AKP-MHP koalisyonuna da imkân verebilir ama bu hükümet modellerinin gerçekleşme ihtimali yok denecek kadar az görülüyor. CHP'nin AKP öncülüğündeki bir koalisyona hiçbir zaman yanaşmayacağı biliniyor. Aynı şekilde MHP'nin AKP'ye yönelik sert söylemleri ye başta Başbakan Erdoğan olmak üzere AKP yönetici kadrosunu Yüce Divan'da yargılatma istemleri AKP-MHP koalisyonunun hiçbir şekilde mümkün olamayacağı şeklinde değerlendirmeler yapılmasına neden oluyor.

DP'nin veya GP'nin barajı aşması durumunda AKP-DP veya AKP-GP koalisyonlarının kurulabileceği de konuşuluyor. Ancak gerek DP, gerekse GP'nin barajı aşmalarının zor olduğu düşünülüyor.

YORUMLAR 82
  • tufan ekici 16 yıl önce Şikayet Et
    tek alternatif. sol bir iktidar ülkeye hiçbir zaman fayda getirmedi.Son ekonamik krizde iktidarda sol ve MHP vardı.Kendimize gelelim.MHP VE CHP\'yi meclise sokmayalım.Tek parti var oy verebileceğimiz o da Akp.
    Cevapla
  • Tuna ilgen 16 yıl önce Şikayet Et
    . senaryoların en güçlüsü akp dtp koalisyonu chp mehp koalisyonu senaryosunu eleştirenlerden en güçlü senaryo ile ilgili tek kelime yok hazmetmişler sanırım
    Cevapla
  • aydın karaman 16 yıl önce Şikayet Et
    mhp ve chpnin bitişi. chp sürekli milleti tehdit ederek milletin gözünde bitmiştir. barajı aşma riski var. dp ve gp zaten barajı aşamıyor. mhp sürpriz olarak bitti. bu kadar çabuk biteceğini bekmlemiyorduk. bahçelinin dereyi görmeden saçmalayıp chp ile olacağı söylentileri mhpyi bitirdi. %8i geçemiyor
    Cevapla
  • Damat Ferit Paşa 16 yıl önce Şikayet Et
    AKP . Siyaset çöplüğüne.Ancak PKK meclise girerse onunla hükümet olurlar.
    Cevapla
  • irfan HAMİT 16 yıl önce Şikayet Et
    MHP-CHP zor!. MHP-CHP koalisyonu olmayacağını MHP genel başkan yardımcısı sayın Şandır söyledi. Bunun senaryosu olmaz. MHP yi CHP ile yıprattığını sananlar bilmezmi ki MHP tek başına iktidar olacak!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir