Kürtler de Amerikalılar'a özenince

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün(HRW) hazırladığı bir raporda, Kürtlerin denetimindeki K.Irak'ta, Kürt güvenlik güçlerinin tutuklulara, akıl almaz işkenceler yaptığını açıkladı.

Kürtler de Amerikalılar'a özenince
Kürtler de Amerikalılar'a özenince
GİRİŞ 03.07.2007 01:12 GÜNCELLEME 03.07.2007 01:12
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün(HRW) hazırladığı bir raporda, Kürtlerin denetimindeki kuzey Irak'ta, Kürt güvenlik güçlerinin tutuklulara, aralarında elektrik şoku vermenin de bulunduğu çeşitli yöntemlerle rutin olarak işkence yaptığı ve tutukluların aşırı kalabalık hapishanelerde hiçbir suçlama yöneltilmeden ve kanuni yardım alma hakkı tanınmadan tutuldukları bildirildi.


Merkezi New York'ta bulunan örgüt raporun, 2006 yılında nisan ve ekim ayları arasında, aşırı kalabalık ve temizlik şartlarından yoksun tutuklama merkezlerinde, 150'den fazla tutukluyla yapılan görüşmeler sonucu hazırlandığını duyurdu. Tutukluların görüşmeler sırasında metal çubuklar ve kablolar ile dövülmek ve kulak memeleri gibi vücudun duyarlı kısımlarına elektrik şoku vermek gibi yöntemlerle kendilerine işkence yapıldığını söylediklerinin kaydedildiği raporda, bazı tutukluların gözleri bağlı ve elleri kelepçeli halde günlerce tutulduklarına dikkat çekildi.


Raporda, yüzlerce tutuklunun büyük bir çoğunluğuna hiçbir suçlama yöneltilmediği ve avukat tutma veya bir şekilde itiraz etme hakkının tanınmadığı vurgulandı. Kürtlerin denetimindeki bölgede yapılan tutuklama uygulamaları hakkında geniş kapsamlı bir iyileştirme yapılmasının talep edildiği raporda, ayrıca kuzey Irak'taki Kürtlerin işkence yaptığı yolundaki iddiaların soruşturulması için uluslararası bir kuruluşun görevlendirilmesi istendi.


Raporda, ihlallerin, Kürt güvenlik personelince tutuklananlar ile aralarında direnişçi olduğundan şüphelenilen kişilerin de bulunduğu, ABD ve Irak güçlerinin birlikte yaptıkları baskınlarda ele geçirilen kişilere karşı yapıldığı belirtildi. Irak'ta çalışan HRW araştırmacısı Eyüb Nuri rapor hakkında yaptığı açıklamada, "Sorguya çekmenin bir bölümünü işkence oluşturuyor ve tutuklulardan bilgi almak amacıyla kullanılıyor" dedi. Nuri, bazı tutukluların beraat ettikten sonra bile halen tutuklama merkezlerinde bulunduklarına ve hapsedildiklerine dikkati çekti.


HRW'nin Orta Doğu direktörü Sarah Leah Whitson da söz konusu rapora ilişkin yaptığı açıklamada, kuzey Irak'taki güvenlik güçlerinin rutin olarak tutuklulara işkence de dahil olmak üzere çeşitli kötü muamelelerde bulunduklarını söyledi. Whitson "Kürt yetkililer, tutuklama merkezlerindeki şartları iyileştirmek yönünde ciddi adımlar atmış olmalarına karşın, işkence uygulamasını sona erdirmek için daha fazlasını yapmak zorundalar. Hükümet, ihlallerde sorumluluğu bulunan hapishane ve sorgulama yetkililerini cezalandırmalıdır" diye konuştu.


AA

YORUMLAR 17
  • adnan öztürk 16 yıl önce Şikayet Et
    . yakında israil abd doguda bir kürt devleti kurarsa şaşımayalım.doguda her evde 15;20taneden aşagı çocuk yapan yok.bunlar planlı olarak çogalalarak,ilerde birdevlet kurmak için çabalıyorlar DİKKAT.yahudilerle neredeyse akraba çıkarlarsa şaşırmayın.herkes dikatetmeli.bu ülke kolay kurulmadı.şansa ve tesadüflere gelecegimizi bırakmayalım.dinimizin türklüğümüzün bakiyatı için uyanık olalım.yoksa bedevi kara tatarların ihaneti gibi vakalar maeydana gelebilir.DİKKAT
    Cevapla
  • kendal ak 16 yıl önce Şikayet Et
    DİNİNME KÜFREDEN MÜSLÜMAN OLSA.... İsrail\'i ilk sen tanı, milyarca dolarlık silah al, milyarca dolarlık modernizasyon işi ver, gübresini al, teknolojisini al, onunla her türlü siyasi bağ kur, sonra da kürtler israil dostu de! ben buna ancak gülerim. ha ha ha!!! ortadoğudaki en büyük israil destekçisi TÜRKİYE\' dir.. bunu dünya alem biliyor.. tabi siz devam edin yine de ÜÇ MAYMUNU OYNAMAYA..
    Cevapla
  • adnan öztürk 16 yıl önce Şikayet Et
    murat seyıtoglu kardeşime. ağzına diline saglık arkadaşım.saol varol
    Cevapla
  • murat sehidoglu 16 yıl önce Şikayet Et
    LÜTFEN YAYINLAYIN. ırakta müslümanlara kürtlerin ve amerikan askerlerinin yaptığı zulümlerle ilgili hiç bir yorumuma yayınlamayan haber7 nin bizim bilmediğimiz başka kriteleride var sanırım.ebu greyb ortada iken fellucede telaferde bağdatta yapılanlar ortada iken neden bunlara yönelik eleştirilerimi sansürlüyorsunuz.objektif olmanızı beklemiyorum ama lütfen dürüst olun. sadece şunu söylemek istedim : haçlı ordularına gönüllü asker olup ülkesinin işgal edilişini halay çekerek kutlamaktan daha şerefsizce ne olabilirki..
    Cevapla
  • Talip ÖZBEK 16 yıl önce Şikayet Et
    besle kargayı oysun gözünü.. Tarih tekerrürden ibarettir.Güneydoğu daki askerliğim esnasında gördümki; Saddam\'ın soykırımından kaçan kürtleri(peşmergeleri)her zaman olduğu gibi Türkiye ve Türkler kucaklamıştır.Ama ne acıki kucak aştığımız o nankörler bugün Amerikanın ve israil\'in oyunuyla K.Irak\'taki zavallı Türkmen kardeşlerimizi katletmekte ve işkence etmektedirler.Şuna inanıyorumki bir gün Amerika ve israil\'in bunlarla işi bittiği zaman ne yapacağını siz tahmin edin.Yine şuna inanıyorumki yine onları Türkler kucaklayacaklardır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!