Bir gecede kuruyan gölün sırrı

Bilim adamları, geçen ay gizemli şekilde yok olan ve yerinde 40 metre derinliğinde bir çukur bırakan Güney Şili'deki 10 futbol sahası büyüklüğündeki kayıp gölün sırrı çözüldü.

Bir gecede kuruyan gölün sırrı
Bir gecede kuruyan gölün sırrı
GİRİŞ 05.07.2007 14:42 GÜNCELLEME 05.07.2007 14:42
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Erimeyle aşağı inen buzul suları gölde su miktarını artırdı. Artan su, gölün bir tarafındaki buz duvarında çatlağa neden oldu. Çatlaktan aşağı çekilen su önce yakındaki fiyorda, buradan denize aktı ve ardında buz parçalarıyla dolu, kuru bir göl yatağı bıraktı.

Şili Bilimsel Çalışmalar Merkezi'nden buzul uzmanı Andres Rivera, gölün yavaş da olsa yeniden suyla dolmaya başladığını açıkladı. Patagonya'nın Magallanes bölgesindeki göl, bu yılın başlarına kadar 4-5 hektar, yani yaklaşık 10 futbol sahası büyüklüğünde yüzey alanına sahipti. Araştırmacılar buzullardan eriyen sularla beslenen gölün sadece iki ay içinde yok olmasının, küresel ısınmanın etkilerinin bir göstergesi olduğunu söylüyor.


Buzulların büyüme ve çekilmesi Patagonya'nın doğal dinamiklerinden ama iklim değişikliği ve artan sıcaklık bu süreci bozuyor.


Kaynak: Reuters / Milliyet


İLGİLİ HABER


Koca göl nasıl ortadan kaybolur?

YORUMLAR 6
  • hulusi atakan 16 yıl önce Şikayet Et
    bu günlerde. bu günlerde yani seçim arefesınde haber7.com saldırılar artı... yani kimlerse seçimden sonra para yerlerden musluk kapatılınca saldırılar geçer... bu haberi tüm kanallar bu şeçilde yayınlamıştı.........
    Cevapla
  • Efe Bozkurt 16 yıl önce Şikayet Et
    Doğru başlık atın. bu haberin başlığında bir gecede kuruyan göl diyor ama haber içersinde 2 ay içinde kuruduğu söyleniyor.Haber7\'nin sırf haberin okunma sayısını artırmak için böyle ucuz yollara başvurması seviyesine hiç yakışmıyor,daha önce de bir kaç haber başlığında da aynı şeyle karşılaşmıştım.
    Cevapla
  • kaan mert 16 yıl önce Şikayet Et
    herşeyin bi açıklaması vardır tabiki. olayı bu kadar gizemli hale getirmeye gerek yoktu zaten. bir gecede boşaldığı gibi bir gecede de dolabilir. bu arada, bu bilim haberini siyasetle ilişkilendiren arkadaşımı kutlarım. alakalandırma yeteneğine hayranım. eğer bilimle daha çok uğraşırsak, siyaset ve politika önemini yitirir bence. saygılarımla.
    Cevapla
  • m.emin şenol 16 yıl önce Şikayet Et
    . yalnız adam! hangi partiden bahsediyon sen. allah aşkına ne alaka. bırakın taaa bilmem nerdeki gölü de kandi memleketimizde de durum vahim akşehir gölünün haline bakın lütfen yetkilileerr...
    Cevapla
  • Ahmet Kemal 16 yıl önce Şikayet Et
    Isparta ilininde eskiden göl olduğu rivayetleri var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Açık kapı bıraktı