Uzanlar'ın 1.2 milyar doları bulundu

Uzanlar'ın kara para trafiği ortaya çıktı. Uzanlar'ın yöneticisi, avukatı ve danışmanı olan İsviçreli bir kişinin ihbarıyla Uzan Ailesi'ne ait 1 milyar 299 milyon dolar ele geçirildi.

Uzanlar'ın 1.2 milyar doları bulundu
Uzanlar'ın 1.2 milyar doları bulundu
GİRİŞ 10.07.2007 10:33 GÜNCELLEME 10.07.2007 10:33
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Star Gazetesi'nin haberine göre, Uzanlar'ın Avrupa'daki kara para trafiği İsviçreli adli makamlara yapılan bir ihbarla ortaya çıktı. Paranın tespit edilmemesi için transfer işlemlerinin beş ayrı ülke üzerinden yapıldığı belirlenirken, ihbarı yapan kişinin Uzan ailesinin İsviçre'deki şirketlerini yöneten, danışmanlığını ve aynı zamanda avukatlığını da yapan bir İsviçreli olduğu belirlendi. star, 2.5 yıldan bu yana izi sürülen 1 milyar 200 milyon dolarlık para trafiğininin ayrıntılarını ele geçirdi.

EN KRİTİK ŞİRKET

Uzan Ailesi'nin bütün para transferini merkezi İsviçre'de bulunan EMS şirketine yaptığı belirlendi. Türkiye'den İmar Bankası aracılığıyla Kıbrıs'taki off shore bankasına gönderilen para, buradan Hollanda'ya, Hollanda'dan da İngiltere'ye gönderilmiş. Para en son İsviçre'de kalmış. İsviçre adli makamları tespit edilen 1 milyar 200 milyon doların kimlere ait göründüğünü de belirledi. İsviçre'deki hesaplarda Yavuz Uzan adına 25 milyon dolar, Altıntaş şirketi adına 85 milyon dolar bulunduğu, geri kalan miktarın ise ÇEAŞ ve Kepez hisseleri olduğu anlaşıldı.

200 MİLYON $ HARCANMIŞ

İsviçre'de ele geçirilen 1 milyar 200 milyon doların dışında, aynı hesaplardan Uzan ailesinin yaklaşık 200 milyon dolarlık bir harcama yaptıkları da tespit edildi. Harcamaların 1998 ile 2002 yılları arasında yapıldığını ortaya çıkaran yetkililer, bu parayla yat, 2 helikopter, Amerika'da 3 daire alındığı ve leasing ile uçak kiralandığını da belirledi. Kara para ile alındığı ileri sürülen yat, helikopter ve dairelere de soruşturma kapsamında tedbir konulduğu belirtiliyor.

GÖNDEREN BELLİ DEĞİL

Kıbrıs'taki off shore bankası aracılığıyla İsviçre'ye transfer edilen hesapların kimden gönderildiğinin tespit edilememesi için yapılan işlemlere nokta veya virgül gibi işaretler konulduğu ve kesinlikle isim yazılmadığı da ileri sürüldü. Yapılan soruşturmalar kapsamında Uzanlar'ın yurt dışında toplam 45 tane şirketinin olduğu da tespit edilmişti.

YÖNETİCİ İHBAR ETMİŞ

İsviçre'de Uzanlar'ın işlerini biri İtalyan, ikisi İsviçreli üç avukatın takip ettiğinin belirlendiği ileri sürüldü. Uzanlar'la arasında anlaşmazlık çıkan bu üç kişiden İsviçre'li avukatlardan birinin yaşanan kara para trafiğini ihbar ettiği ve bu ihbar üzerine soruşturmanın başlatıldığı ifade edildi.

İSVİÇRE SICAK BAKTI

1 milyar 200 milyon doları Türkiye'ye getirmek için İsviçre'ye giden Şişli Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mecit Ceylan ve TMSF görevlilerinin de aralarında bulunduğu 7 kişilik heyetin, İsviçre adli makamlarından soruşturmanın tek elden yürütülmesi için tüm evrakların kendilerine verilmesini talep ettiği öğrenildi. İsviçreli yetkililerin bu teklife sıcak baktığı ifade edildi.

BAŞKA HESAP VAR MI?

Uzanlar ile ilgili olarak yürütülen soruşturma kapsamında, diğer Avrupa ülkelerindeki banka hesapları da inceleme altına alındı. Özellikle Hollanda, İngiltere, Amerika, İsviçre ve Ürdün ile yazışmaların devam ettiği belirtildi. Yapılan soruşturma da Uzanlar'ın para transferlerinde New York ve Zürih'de bulunan aynı bankaya ait hesapları kullandığı ileri sürülüyor. Türkiye'den yurtdışına çıkartılan hesapların kullanılmayan bölümlerinin bu banka hesabında tutulduğu ifade ediliyor.

HİSSELERİN YÜZDE 26'SI

İmar Bankası'na yönelik 2003 yılında başlatılan soruşturmada, Şenlikköy'de belirlenen adreste yapılan aramada Çeaş ve Kepez'in yüzde 10'una ait olan hisse senedi ele geçirilmişti. Bunun dışında İsviçre'de ortaya çıkarılan bu şirkete ait yeni hisse senetlerinin de yüzde 16'lık bir oran ettiği ifade ediliyor.

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Uzan ailesi fertlerinin de içinde bulunduğu şüpheliler hakkında Türkiye'de zimmet, off shore ve kara para olmak üzere toplam 3 ayrı suçlamayla soruşturma devam ediyor. Uzanlar hakkında İsviçre'de ise Motorola ile Nokia'nın dolandırılması ve kara para olmak üzere iki ayrı soruşturma yürütülüyor.

ÇEAŞ ve Kepez'de inceleme başladı

Uzan Grubu'na ait ÇEAŞ ve Kepez'e el konulmasının ardından Türkiye aleyhine açılan 3 tahkim davasında istenen tazminat tutarı 18 milyar doları aşarken, başta Maliye Bakanlığı olmak üzere bütün kamu kurumları her iki şirkete ilişkin bilgi ve belgeleri Enerji Bakanlığı'na iletti. Maliye Bakanlığı da, ÇEAŞ ve Kepez'in vergi borçları başta olmak üzere, İmar Bankası'ndan kullandığı krediler ile kısa ve uzun vadeli borçlarını bir bir incelemeye aldı. Konuya ilişkin olarak hazırlanacak rapor Enerji Bakanlığı'na ardından da uluslararası tahkim davasında savunma dosyasına eklenecek.

YORUMLAR 28
  • mesut basar 16 yıl önce Şikayet Et
    genç partililere sesleniyorum. bu uzan ailesi sadece banka tlfon şirketleri ile bu ülkeyi bukadar soydular ise mecliste bakanlık veya bakanlıklara getirildiğinde ne olcağını düşünün.
    Cevapla
  • atilla atalay 16 yıl önce Şikayet Et
    bune yüzsüzlük. uzan ailesin ortaya çıkan kara paraları halen cem uzanın yüzünü kızartmıyormu. hangi yüzle halen oy istiyor benim aziz milletimden.
    Cevapla
  • onur türk 16 yıl önce Şikayet Et
    hırsızlar. sadece onun değil bütün alayının hırsız soyguncu olduğunu düşünüyorum sadece uzana değil diğer hırsızlara oy verenlerde düşünsün 50 davası süren hırsızlar var içlerinde!
    Cevapla
  • Sinan Arslan 16 yıl önce Şikayet Et
    M yıldıza. Senide çok makyevelist gördüm. Bu kadar kör olunmaz ki. Gençpartiyi savunman sana ne kazandıracak millet soyuldu diye seviniyormusun. Yoksa senin görüşünü savunan insanlar zamanındamı olanlar oldu. Sizler soydunuz milleti biz milletin yaralarımızı sarıyoruz. Makyevelist : başarıya giden her yol mübahtır. düşüncesini savunan görüş
    Cevapla
  • koray kor 16 yıl önce Şikayet Et
    soyut isvicre hayali hesaplari. 22 Temmuz secimleri oncesi Sn.Uzan Ailesi hakkinda cikarilan bur tur sansasyonel prim yapici haberler her tur yargi ve ispata yonelik belgelerin ortaya konulmamis somut olarak belgeler esliginde ispatlanmamis haberler silsilesidir. Nicin Sn.Kemal Unakitan\'in 1977 donemi Seka genel mudurlugu sirasinda Dubai bank uzerinden Al baraka finans araciligi nezdinde hesabina yapilan $17.000.000 lik islem konusulmuyor cok manidar degilmi yorum size ait...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle