Ülser tedavisinde yeni bir çığır açıldı

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Halis Süleyman ve 5 kişilik öğretim üyesi ekibi, gerçekleştirdiği bilimsel çalışmada ülser hastalığının ortaya çıkış nedeni ve tedavisinde çığır açacak bir buluşa imza att

Ülser tedavisinde yeni bir çığır açıldı
Ülser tedavisinde yeni bir çığır açıldı
GİRİŞ 12.07.2007 10:35 GÜNCELLEME 12.07.2007 10:35

Selçuk Aval'ın haberi


Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Halis Süleyman ile Prof. Dr. Fatma Göçer, Doç. Dr. Sait Keleş, Yrd. Doç. Dr Zekai Halıcı, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ve Araştırma görevlisi Elif Çadırcı yaptıkları bilimsel çalışmayla ülser hastalığının oluşmasında böbreküstü bezlerinin salgıladığı kortizol ve adrenalin arasındaki dengenin bozulmasından kaynaklandığını bilimsel olarak gözler önüne serdi.


Bilimsel çalışmayı gerçekleştiren ekibin başkanı Doç. Dr. Süleyman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şimdiye kadar ülser hastalığının birçok nedene dayandığının bilindiğini fakat yaptıkları çalışma ile hastalığın böbreküstü bezlerinin salgıladığı kortizol ve adrenalin arasındaki dengenin bozulmasından kaynaklandığını ortaya çıkardıklarını söyledi.


Kortizol ve adrenalin hormonlarının antiülser özelliğini dünyada ilk defa ortaya çıkardıklarını anlatan Doç Dr. Süleyman, şunları söyledi: "Ülser hastalığının birçok nedeni olduğu biliniyordu. Yaptığımız çalışmayla ülsere böbrek üstü bezlerinin salgıladığı iki hormon arasındaki dengenin bozulmasının neden olduğunu ortaya koyduk. Kortizol ve adrenalin hormonların antiülser özellikler taşıdığını da belirledik. Şimdiye kadar tam tedavisi yapılamayan ülserin kalıcı tedavisi için iki hormon arasındaki dengenin sağlanmasının önemini ortaya çıkardık. Artık iki hormon arasındaki dengeyi sağlayarak ülser çok rahatlıkla tedavi edilebilecek."


-DENGE NASIL BOZULUYOR?-


Kortizol hormonu kullananlarda yan etki olarak ülser hastalığının ortaya çıktığını hatırlatan Doç. Dr. Süleyman, "Hormonlar arasındaki denge bozulduğu için midede ülser oluşuyor" diye konuştu. Yapılan çalışmayla, adrenalin düzeyini yüzde 12.8'den daha fazla azalmasını sağlandığında kortizolun, antiülser özelliğinin ortaya çıktığını ifade eden Süleyman, "Adrenalin düzeyi yüzde 50 veya daha fazla azalanlarda, kortizolün antiülser etkisinin en üst seviyeye ulaştığını belirledik" dedi. Çalışmalarında kortizolun alfa-2 adrenerjik reseptörlerini uyararak, antiülser etki oluşturduğunu da gözler önüne serdiklerini anlatan Doç Dr. Süleyman, "Dünyada ilk defa ülser hangi nedenlerle oluşursa oluşsun, tek bir mekanizmayla tedavi edilebileceğini bilimsel olarak ortaya çıkardık" dedi.


-ÜNLÜ ALMAN BİLİM DERGİSİNDE YAYILANDI-


Yaptıkları bilimsel çalışmayla ilgili makalenin, Almanya'nın ünlü tıp bilim dergisi Naunyn-Schmiedeberg's Archives Pharmacology Dergisi'nde de yayınlandığını kaydeden Doç. Dr. Süleyman, "Dünyaca ünlü bilim dergisinin Mart 2007 sayısında araştırmamızla ilgili makale yer aldı" dedi. Makalenin yayımlanmasını yaptıkları çalışmanın önemini gösterdiğini sözlerine ekleyen Süleyman, "Ülser hastaları artık kalıcı bir tedaviye kavuşacak" diye konuştu


(aa)

YORUMLAR 3
  • FİKRET DAĞ 18 yıl önce Şikayet Et
    tebrikler . Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim elamanlarını Doç.Dr.Halis bey ve ekibini tebrik eder,daha nice hayırlı çalışmalarının devamını dilerim. üniversitelerimizin bütün öğretim elemanlarının bu gibi insanlığa hayırlı hizmetlerde bulunmasınıda bekliyoruz.. Tekrar tebrik eder başarılarının devamını dilerim teşekkürler hocam...
    Cevapla
  • Ahmet UMMAN 18 yıl önce Şikayet Et
    katılmıyorum. ülser hastalığının oluşmasında böbreküstü bezlerinin salgıladığı kortizol ve adrenalin arasındaki dengenin bozulmasından kaynaklandığını söylüyorlar,fakat kortizol ve adrenalin arasındaki dengenin neden bozulduğunu bulamamışlar, Ülser\' in asıl nedeni yetersiz su tüketimidir, eğer yeterli miktarda su alınırsa ülserin zamanla iyileşeceğini görürsünüz, inanmayan bol bol su içerek tecrübe etsin,yemeklerden yarım saat önce 2-3 bardak su için ve yemeklerden sonra 2 saate kadar su içmeyin,günde en az 3 litre için
    Cevapla
  • süleyman uraloğlu 18 yıl önce Şikayet Et
    Tebrik ederiz. Soru soran, şüphe duyan ve araştıran, gayretli bilim adamlarımızın artması temennisiyle.. Tebrekler, teşekkürler.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: MİT ve jandarmadan ortak dev operasyon! Evlerinden alındılar...
Çin ve ABD'nin gözü bu seçimde! Kazanan isim son anda değişti!