Başkent Araştırma'dan örnek tavır

Başkent Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi, kamuoyu araştırmalarında yanıltıcı sonuç çıkaran personelinin işine son verdi. Şirket, HABER7COM Ailesinden özür diledi.

Başkent Araştırma'dan örnek tavır
Başkent Araştırma'dan örnek tavır
GİRİŞ 23.07.2007 14:30 GÜNCELLEME 23.07.2007 14:30
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Başkent Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi, Haber 7’den ve okuyucularından, hatalı çıkan yaptıkları son araştırma sonuçlarından dolayı özür diledi.

BAŞKENT STRATEJİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR BU DURUMA İLİŞKİN ŞU AÇIKLAMAYI GÖNDERDİ

Bilindiği gibi seçimler öncesi birçok araştırma kuruluşu tarafından çeşitli araştırmalar yapılmış ve bu araştırmaların neticeleri kamuoyu ile paylaşılmıştır.Kuruluşumuz tarafından da Çeşitli bölgelerde seçim araştırmaları yapılmış yazılı ve görsel basın aracılığı ile araştırmalarımızın sonuçları düzenli olarak halkımıza sunulmuştur.

22.07.2007 genel seçimlerinin resmi olmayan kesin sonuçları herkesçe malumdur. Halkımız yeni tercihlerini demokratik şekilde ortaya koymuştur.

Bu neticelere baktığımızda kuruluşumuz tarafından gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde yapmış olduğumuz öngörülerimiz isabetli olmamıştır.

Seçim sonuçları bir çok kesim gibi bizim içinde büyük sürpriz olmuştur.Seçimlerin bu şekilde sonuçlanması veya öngörülerimizin gerçekleşmemesi birçok teknik ve toplumsal nedenle açıklanabilir.

Ancak kuruşumuz hiçbir sürpriz ve bahane arkasına saklanmamaktadır.22 temmuz seçimlerinin öngörülmesinde yaşadığımız bu başarısızlığı üstlenmekteyiz.

Bu sebeple;

Başkent Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren SİYASİ ARAŞTIRMALAR departmanın da görevli yöneticilerimiz ve tüm çalışanlarımızın sorumluluklarının gereğini yerine getirerek yönetim kurulumuza istifalarını verdiklerini…

Kendilerine onurlu davranışları nedeni ile teşekkür edildiğini..

Bu departman yöneticilerinin ve çalışanlarının istifalarının yönetim kurulumuz tarafından kabul edildiğini…

Şirketimizin yeni ve profesyonel bir kadro ile ticari faaliyetlerine aynen devam edeceğini…

Bildirir istemeden de olsa düştüğümüz yanılgı neticesinde halkımızın yanlış bilgilendirilmesine sebep olduğumuz için tüm kamuoyundan özür dileriz.

NEDEN GAZETE İLANLARI ?

Seçimler öncesi yaptığımız bir çok kamuoyu araştırması çeşitli gazetelerde ve Internet sitelerinde düzenli olarak yayınlanmaktayken seçimlere iyice yaklaştığımız dönemde yapmış olduğumuz Türkiye geneli seçim araştırmalarımızın sonuçları halkı yanıltma amaçlı olduğu gerekçe gösterilerek haber yapılmamıştır.

Görüştüğümüz birçok gazete ve haber sitesi yöneticileri yayın politikaları gereği araştırmamızı yayınlamayacaklarını bildirmişlerdir.Tabi ki her yayıncının ilkeleri olacaktır ve bizlerde buna saygı ile yaklaşmak zorundayız.Bizde SİYASİ ARAŞTIRMALAR departmanımızın sonuçlarından çok emin oldukları yönündeki ısrarları ile araştırma sonuçlarını gazetelere ilan vermek suretiyle yayınlatmak gereği hissettik.

Yapmış olduğumuz öngörünün seçim sonuçları ile uyuşmaması sebebiyle bizlere etik dersi vermeye çalışan çok sayıda gazeteci-haberci çıkacaktır.Elbetteki başarısız olduk ve eleştiriler olmalıdır.

Fakat bizi kamuoyunu yönlendirmeye çalışmakla ve ahlaki olmamakla suçlayan kişiler ne kadar tarafsız ve ne kadar ahlaklıdır?

22 Temmuz Cuma günü gazetelerin yanı sıra internet sitelerine de reklam vererek araştırma sonuçlarımızı duyurduk.Üç büyük internet sitesinden Haber7 ve Habertürk reklam olarak verdiğimiz için yayınlamak zorunda olduklarını belirterek bu reklamlarımızı seçim yasakları başladığı saat 24:00 kadar yayında tuttular.Seçim yasaklarının başlamasıyla birlikte normal olarak yayından kaldırdılar.Bu iki siteye reklam ayırt etmedikleri içi ayrıca teşekkür ederiz.

Ancak yine Türkiye’nin en önde gelen haber sitelerinden bir tanesinde reklam yayına girdikten 5 dakika sonra yayından kaldırıldı.Reklam ajansı yetkilileriyle yaptığımız görüşme sonucu site yöneticisinin reklamdan rahatsız olduğu ve reklamın kaldırılmasını istediğini öğrenmemize rağmen site yöneticisiyle yaptığımız ilk görüşmede yalan haber olduğu gerekçesiyle gazetecilik haysiyetine yakışmayacağı için reklamı kaldırdığını belirtmiş daha sonra yaptığımız görüşmelerde ise bu bahanelerden uzaklaşarak 600$ a kiraladığımız alan için bir günlüğüne 25000$ talep etmiştir.

600$ karşılığında “yalan haber” yapmayan ancak 25000 $ karşılığında gazetecilik haysiyetini bir kenara bırakan bu kişinin de BAŞKENT STRATEJİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ gibi halkımızdan bir özür borcu yok mudur?

Bunu sadece durumun vahametinin açıklanması için örnek olarak kamuoyu ile paylaşmak durumunda kaldık.

Özetle anlattığımız internet sitesi gibi bir çok gazete haber olarak vermediği araştırma sonuçlarını para karşılığı reklam olarak vermeyi kabul etmişlerdir.

Bu sebeple araştırma sonuçlarımızı halkımızla ancak bu şekilde paylaşabileceğimiz için gazete ilanlarına başvurduk.

Öngörülerinde haklı çıkan tüm sektör kuruluşlarını kutluyor,bugüne kadar destek olan tüm haberci – gazetecilere teşekkür ediyor ve yanılgımızdan dolayı halkımızdan bir kez daha özür diliyoruz.Onurlu (gerçek haberci-gazetecilerimizi dışarıda tutarak) gazetecilik anlayışının ülkemizde de yaygınlaşmasını temenni ediyoruz. KAMUOYUNA SAYGIYLA DUYURULUR.


İLİŞKİLİ HABER


İşte yayınlamadığımız tek anket
Taraflı tarafsız her kesimin yaptığı anketlere sitemizde yer verdik. Sadece bir anketi yayınlamayı uygun görmedik. HABER7COM'da yer bulamayınca bir gazeteye ilan olan o anket:

YORUMLAR 7
  • sedat özçiçek 16 yıl önce Şikayet Et
    ticaret Türkiyede böyle. yalan dolan içinde para kazanıyolar. eminim anketi chp sipariş etmiştir
    Cevapla
  • Faik Koseoglu 16 yıl önce Şikayet Et
    Ben vatandaş olarak yorum yapıyorum.. Yapılan anket ve sair gibi kamu oy yoklaması mı her ne diyorsanız adına deyiniz bu türden velev ki 100% doğru dahi olsa çalışmalara bakıp oyumu atmıyorum. Bu çalışmalar ancak oy isteyen partinin reklam ajansını ilgilendirir. Ve bence de gizli kalması lazımdır. Eğer demokratik olcaksanız anket çalışmaları seçimlerden en az 3-4 ay önce bitirilmelidir. Haberciler için zaman kaybı, seçmen için kafa karıştırıcı ve anlamsız, parti için psikolojik bozukluklar meydana getirmiyor mu?
    Cevapla
  • є๓гยllค&#1106 16 yıl önce Şikayet Et
    YAzık. Anket şirketi niye özür diliyosunz?Yaptığınız anket bana kalırsa doğruydu.Bu anket seçime yaklaşık 1 hafta önce yapılmıştı.O zamanlar saadetin barajı geçebilcek gözüyle bakılıyordu.Bunu kimse inkar edemez.Ama malum medya vede her ankette barajı geçemiyeceğimizi bildire bildire halkı şu anki duruma soktular.Eğer şu anket her medya gruplarında çıksaydı saadet çok rahat bu barajı aşardı.Yalnış yönlendirme hikaye.DP partisinin yüzde 18 yada barajı açan bütün anketlerini yayınladınız.o zaman yönlendrme nerdeydi?
    Cevapla
  • Cemil Arca 16 yıl önce Şikayet Et
    güven ve gelecek. Şimdi siz söyleyin bakalım bu şirket normal ticaret yapıyor, bunlara kim güvenirde iş yaptırır. Yaptıkları ankete bakın el insaf be, bari insan %5 hata yapar, hiç %100 hata yapılırmı. Bu adamların ticaret hayatı bitmiş.
    Cevapla
  • serkan tekin 16 yıl önce Şikayet Et
    . başta Recep Tayyip Erdaoğan olmak üzere onurlu davranan herkesin alnından öperim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!