SSK'nın ilk tüp bebekleri yolda

SSK, çocukları olmayan 2 milyon kısır çifte ümit oldu. Haziran'da başlayan uygulamada ilk hamile kalanlar, mart ayında bebek bekliyor. Bebek isteyen annelere yaş sınırı var.

SSK'nın ilk tüp bebekleri yolda
SSK'nın ilk tüp bebekleri yolda
GİRİŞ 19.08.2007 07:33 GÜNCELLEME 19.08.2007 07:33
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Esra TÜZÜN'ün haberi

Haziran ayında SSK'lılara tüp bebek yolu açıldı. 2 milyon kısır çift şimdi sırada bekliyor. İlk denemeler yapıldı, SSK'lı ilk tüp bebekler mart ayında dünyaya gelecek. Bu uygulamadan yararlanmak isteyen kadınların mutlaka 23 ila 39 yaş aralığında olması gerekiyor..

Devletin, çocuğu olmayan SSK'lı çiftlere tüp bebek yolunu açması binlerce aileyi heyecanlandırdı. SSK'lılara tüp bebek yolunun haziran ayında açılmasıyla hastanelere yapılan başvuru sayısı patlayarak 2 milyon kişiye ulaştı. Ancak çoğu anne ve baba adayının birçok prosedürü olan bu yeni uygulama karşısında aklı karışıyor. İşte biz de SSK'lıların tüp bebek için başvuru yaptığında izleyecekleri yolu adım adım öğrendik. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü Uzman Doktoru Halil Akçe sorularımızı yanıtladı:

- Tedaviden yararlanmak için gerekli olan kısırlık raporu nasıl alınıyor?
- Hastaların, eğitim ve araştırma hastanelerine giderek rapor almaları gerekiyor. Bebek sahibi olmayı denemiş ancak başarılı olamamış evli çiftlerin neden bebek sahibi olamadıkları araştırılıyor. Erkeğe ve kadına tetkik yapılıyor. Erkeğe yapılan tetkikler yaklaşık beş gün sürüyor; spermi alınıyor ve laboratuvarda sayısı ile kalitesi inceleniyor. Kadına yapılan incelemeler ise muayenenin yanı sıra laboratuvar çalışmasını içeriyor, ki bu işlemler biraz daha karmaşık olduğu için 20-25 gün sürüyor. Ancak sorunun kadından mı, erkekten mi kaynaklandığının belirlenmesi için mutlaka yapılması gerekiyor. Çünkü tedavi daha sonra bu incelemelere göre uygulanıyor. Kadından kaynaklanıyorsa kadına yönelik çalışmalar yapılıyor, erkekten kaynaklanıyorsa daha başka bir tedavi uygulanıyor.

BÜROKRASİ DEĞİL, TETKİK

- Rapor almak 3 ayı buluyormuş; özellikle kadından kaynaklanan kısırlıkta bu zaman kaybı büyük problem oluşturmaz mı?
- Üç ay demeyelim ancak kadının regl zamanına göre yumurta alınıp inceleme yapılması gerektiğinden belirli bir zaman diliminin geçmesi gerekiyor. Eğer kadının yumurtası yeterli değilse, ilaç verilip yine bir bekleme dönemi geçiriliyor ve bir dahaki regl döneminde yine yumurta toplanıyor. Ancak bunlar bürokrasinin uzattığı süreler değil, tıbbi olarak tedavi sonucu almak için gerekli olan dönemler.

EN FAZLA 3 DENEME HAKKI

- SGK, kaç tüp bebek denemesine izin veriyor?

- Tüp bebek tedavisi öncesinde ilaç yardımıyla kadın yumurtasının olgunlaştırılması veya aşılama tedavisi yapılıyor. Bu tedavilerin 3'er kez uygulanması halinde tedaviye ait bedeller kurumumuzca karşılanıyor. Eğer bu yolla başarı sağlanamadıysa o zaman tüp bebek uygulamalarına geçilmesi gerekiyor ve bunun için de sağlık kurulu raporu isteniyor. Tüp bebek tedavisinin ise 3 kez uygulanması halinde tedavi ve ilaç giderleri yine kurumumuzca karşılanıyor.

- Her deneme için bu raporun yeniden alınması gerekiyor mu?
- Öncelikle ilaçlı tedavi süreci ve aşılama için bir rapor gerekiyor. Bu tedavi işe yaramadıysa, tüp bebek uygulamasının gerekli olduğuna dair bir rapor daha gerekiyor.

- Özel hastaneden ya da özel üniversitelerden alınan raporlar geçerli oluyor mu, yoksa mutlaka eğitim ve araştırma hastanelerinden mi raporun alınması gerekli?
- Tüp bebek tedavisine yönelik sağlık kurulu raporlarının, Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerince düzenlenmesi gerekiyor. Üniversite hastaneleri konusunda; özel veya vakıf üniversitesi ile kamu üniversitesi ayrımı yapılmıyor, düzenledikleri tüp bebek tedavisine yönelik sağlık kurulu raporları kurumumuzca geçerli kabul ediliyor.

İlgili haber


TÜP BEBEK YAPTIRMA ŞARTLARI

YORUMLAR 4
  • tekfurdagli 16 yıl önce Şikayet Et
    yoruma devam . bıle sırf hastane bıraz daha fazla para alsın dıyerek sahte yada carpıtılmıs raporlarla devlet soyulmaktadır tabı bu kısılerın vıcdanıyla ılgılı bır konu ama ne yazıkkı saglık artık bır rant kapısı halıne gelmıs ulkemızde bunun ıcın raporların tek elden devlet tarafından verılıp bır yada bırkac unıversıte hastanesında onaylanması durumunda devlet haksız kazanc kapısı halını almaz uc deneme hakkını boylelıkle arttırarak sonuc alana kadar devam edılebılır boylelıkle ıhtıyacı olan gercekten hızmet almıs olur
    Cevapla
  • tekfurdagli 16 yıl önce Şikayet Et
    . arkadasımın yazdıkları ılgımı cektı fakat bu olayda asıl olan ne yazıkkı raporu verme sekıllerı eger bızde bu tedavıyı yaptırırsan raporunu verırız tavırları olsa gerek saglıgın ıcınde bırı olarak sunu soylemelıyım sıstem boyle ıslıyor ne yazıkkı eger tedavıyı bızde olursan bızde guvenlık kurumundan bır sekılde yolumuzu bulacagız onun ıcın sadece kendı hastalarımıza rapor verırız bu yaklasım sunu beraberınde getırıyor kısırlık tedavısı gerekmıyen yada sadece ılac tedavısıyle sonuca gıdılebılecek hastalarda
    Cevapla
  • coşkuner aras 16 yıl önce Şikayet Et
    devamı. için rapor verdiler fakat ikinci denemeyi onların çalıştığı yerde yaptırmayacağımı söylediğim için rapor vermediler.bu bir iftira ve karalama değildir.isteyene belgelerini sunarım.kısacaa bunlarla uğraşmaktansa biraz para biriktirip özel yaptırmak.zaten raporu alıncaya kadar sende ne moral ne de motivasyon kalır.ben öyle gittim özel bir hastaneyle anlaştım ve tedavi yaptırdım.şimdi dünyalar tatlısı kızım var.allah herkese bu mutluluğu nasip etsin.saygılarımla
    Cevapla
  • coşkuner aras 16 yıl önce Şikayet Et
    .......... hayalde gör düşte gör içine düşte sende gör.yukarıda yazılanlar basitmiş gibi gösteriliyor ama hiç te öyle değil tabi işin içinde olmayan bilmez.bende tüp bebek yaptırdım istanbul anadolu yakasından bir hastaneden ilk deneme için rapor aldık ikinci deneme için rapor almaya gittiğimizde aynı hastane rapor vermedi.hastanelerdeki uygulama doktorlar eğer kendi merkezlerinde yaptıracaksan raporu veriyor yoksa rapor falan alamazsın.ben ilk denemeyi raporu aldığım hastanenin doktorlarının merkezinde yaptırdığım
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri