Başörtüsü hakkında son yoklama

Türkiye'nin gündemini oluşturan Anayasa tartışmalarında ilk sıraya oturan başörtüsü konusunda yapılan araştırma toplumun bakış açısını gözler önüne serdi.

Başörtüsü hakkında son yoklama
Başörtüsü hakkında son yoklama
GİRİŞ 27.09.2007 23:12 GÜNCELLEME 27.09.2007 23:12
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

 Mehmet Ali Birand ve Rıdvan Akar'ın birlikte hazırladıkları 32. Gün programında 32. Gün ve A&G araştırma şirketinin ortak çalışmasıyla halkın türban, muhafazakarlık ve yeni sivil anayasaya bakış açısını ortaya koyan bir araştırma yaptılar. 


Türkiye'de her yüz kadından 61'i başını kapatıyor. 


21–23 Eylül tarihleri arasında Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde, 38 il ve 128 ilçede, bunlara bağlı 157 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 924'ü kadın toplam 1863 denekle görüşme yapıdı. Ankette ortaya çıkan sonuçlara göre Türkiye'de her yüz kadından 61'i başını kapatıyor. Bunun yanısıra son 3.5 yılda başını örten kadın sayısında yüzde 2.9'luk bir azalma göze çarpıyor.


Üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasını savunanların oranı yüzde 73


Araştırma sonuçlarına göre eğitim düzeyi yükseldikçe üniversitelerde türban yasağı olmalıdır diyenlerin oranı artış gösteriyor. Üniversite öğrencilerinin %51.8'i türban yasağını savunurken, genelde üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasını savunanların oranı %73.7 olarak gözüküyor. Türbanın siyasi bir simge olduğunu düşünenlerin oranı %19 iken, türbanın siyasi bir simge olmadığını söyleyenlerin oranı %yüzde 70...


'Cumhurbaşkanı eşinin türbanlı olması sorun değil': yüzde 70.5


Ankete katılanlara yöneltilen 'Çankaya'da türbanlı bir first lady olması sorun teşkil eder mi' sorusuna katılımcıların %24.1'i 'evet sorundur' derken, % 70.5'i 'sorun değildir' cevabı veriyor. 'Başbakan ve Cumhurbaşkanı resmi törenlere eşlerini götürmeli mi' sorusuna ise %51.3'lük oranda 'evet götürmeli' cevabı veriliyor. ' Hayır götürmemeli' diyenler ise %37.6 oranında...


Namaz kılanların sayısında yüzde 2'lik bir azalma var...


Araştırmada yer alan sorulardan 'namaz kılar mısınız' sorusuna %29.3'lük kesim 'evet kılarım' derken hiç namaz kılmayanların oranı %21.8 olarak gözüküyor. Son üç buçuk yılda namaz kılanların sayısında ise %2'lik bir azalma göze çarpıyor..


AK Parti iktidarı ile Türkiye'de muhafazakarlık artmadı diyenler yüzde 54.7


Son günlerde sıkça tartışılan muhafazkarlaşma olgusunun ankete yansıma şekli ise şöyle: 'AKP iktidarı ile muhafazakarlaşma arttı mı' sorusuna 'evet arttı' diyenler %28.3. 'Hayır artmadı' diyenler ise %54.7...'Fikrim yok diyenler ise %17 olarak gözüküyor.


Anayasa değişmeli: yüzde 50.5... değişmemeli: yüzde 21.5


Araştırmaya katılanların 'Anayasa değişmeli mi' sorusuna yüzde 50.5'lik kesim 'evet derken, 21. 5'i 'hayır değişmemeli ' diyor. 'Fikrim yok' diyenler %29.9.


Yeni Anayasa'nın türban serbestisi getirmesini isteyeler % 62 olarak gözükürken yüzde 27'lik kesim 'getirmemeli' cevabını veriyor.


BAŞÖRTÜSÜYLE İLGİLİ ARAŞTIRMANIN AYRINTISI

YORUMLAR 17
  • Fatih KÜÇÜK 16 yıl önce Şikayet Et
    İşin özü. Allah dilemiş olsaydı herkesi tek bir ümmet yapardı. Yine dilemiş olsaydı herkes hidayete erdirilirdi. Ancak O, \"ölümü\" ve \"hayatı\" kimin kimden daha güzel işler yapacağını sınamak için yaratmıştır.
    Cevapla
  • mustafa yavuz 16 yıl önce Şikayet Et
    . CHP. ve arkabahçeleri bu gerçeği biliyor!Ama bilmemezlikten, görmemezlikten, duymamazlıktan geliyor!Çünkü CHP.nin din ve dindarlıkla temelde sorunları var!Din ve dindarlıktan rahatsız.Söylemlerinin tahlili bu neticeye götürüyor!
    Cevapla
  • bilge alp 16 yıl önce Şikayet Et
    chp zihniyetine. isim bulmak zor ama kestirmeden chp zihniyetine bir uyarım var başörtüsü olmasın diyor bu zihniyet değil mi, neden çünki devrime modernizme karşı imiş aman ne güzel peki başörtüsü yüzünden okuyamayan kızlar devrimci mi oluyor bir anda modern mi oluyor bu sebepten bilgisiz ve kariyersiz olmaları mı modernlik sizin bun anlayışlarınız yüzünden tayyip musallat oldu millete en ufak dini söyleme kanar oldu u millet güzel dinimiz de değerlerimiz de siyasetin oyuncağı oldu, sizler yüzünden!
    Cevapla
  • Sude NaZ 16 yıl önce Şikayet Et
    Bu zamanda İslamı yaşamak gericilik!!eğitimsizlik!!!_3_. Efendimizin(sav) İslama davet esnasında ne sıkıntılar çektiğini..Onlara nasıl acıdığını.Şimdi ise kendilerini üstün!!eğitimli!!sanan insanlar akıllarınca İslamı yaşayan insanlara acıdıklarını,eğitimsiz olduklarından bunları yaptıklarını düşündüklerini söylüyorlar.Yani yaşadığımız çağda İslamı yaşamak eğitimsizlik,islamiyet gericilik!!!Ne garip!Ne hale geldik!ALLAH(cc)yar ve yardımcımız olsun… Vesselam…
    Cevapla
  • Sude NaZ 16 yıl önce Şikayet Et
    Zaten bu yönde bakıldığında diğer tercihlerimde ortaya çıkacaktır._2_. Ayrıca bir arkadaşım “Normal, aklı baliğ ve dengeli bir sivil insan; nasıl olurda darbecilerin yaptığı bir anayasaya karşı çıkmaz” demiş.Ülkemin en güzel dönemlerinde bile askeri göreve çağırıyoruz diyebilen zihniyet olabilir mi acaba?Denge konusundaki düşüncelerimi söylersem editör engeline takılabilir..Ve son bişey… Efendimiz (sav) müşrikleri İslama davet ediyolar.Nasipsizler göremedikleri,dönüş yapmadıkları zaman Efendimiz(sav)üzüntülerinden ağlıyor,MEVLA(cc)ya sığınıyor.Bir çoğumuz biliyoruz bunları..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi