Mahallede 'mahalle baskısı' var mı?

Son zamanlarda gündemi oluşturan konular hakkında yapılan araştırmada çarpıcı sonuçlar çıktı. Halkın 91'i başı açıklara baskı olacağını düşünmüyor. İşte halkın cevapları:

Mahallede 'mahalle baskısı' var mı?
Mahallede 'mahalle baskısı' var mı?
GİRİŞ 15.10.2007 11:59 GÜNCELLEME 15.10.2007 11:59
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Aslıhan Karataş'ın haberi


Son zamanlarda gündemi oluşturan konular hakkında yapılan araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Halkın 91'i türban yasağının kalkması durumunda başı açıklara baskı olacağını düşünmüyor. “Malezya'ya benzemeyiz” diyenlerin oranı yüzde 64.


Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezinin Yeni Şafak için yaptığı kamuoyu araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı. “Türkiye'de Siyasal Durum” adlı araştırmada, Eylül ayında Türkiye gündemini belirleyen başta “mahalle baskısı, başörtüsü yasağı” gibi önemli tartışma konuları ele alındı. İşte araştırmadan çarpıcı sonuçlar: “Sizce Türkiye ileride Malezya'ya benzer mi?” sorusuna hayır diyenlerin oranı 64.2. Sokağa çıkarken başınızı örtüyor musunuz?” sorusuna evet diyenlerin oranı 59.8. “Başınızı örtmediğiniz için sokakta bir baskı/tepki hissediyor musunuz?” sorusuna hayır diyenlerin oranı yüzde 91.1. “Üniversite öğrencileri üniversite içinde türban veya başörtüsü takabilmeli midir?” sorusuna evet diyenlerin oranı yüzde 59. “Üniversitelerde başörtüsü serbest bırakılırsa aynı yerdeki başı açık kız öğrenciler üzerinde bir baskı oluşur mu?” sorusuna hayır diyenlerin oranı yüzde 63.9.


EN YASAKÇI CHP'LİLER

CHP'ye oy verenlerin yüzde 73.1'i yasağın devam etmesini istiyor. Başını örtmediği halde üniversitede başörtüsü serbestliğine destek veren kadınların oranı ise yüzde 36.8 oldu.

MAHALLE BASKISI OLMAZ

“Üniversitelerde başörtüsü serbest bırakılırsa aynı yerdeki başı açık kız öğrenciler üzerinde bir baskı oluşur mu?” şeklindeki soruya verilen yanıtlar da mahalle baskısı tezini destekleyenleri yalanladı. “Evet, baskı oluşur” görüşündekilerin oranı yüzde 27 olurken, “Hayır, baskı oluşmaz” diyenlerin oranı yüzde 63.9 oldu.

ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI

Telefonla görüşme yöntemi kullanılarak yapılan araştırma için, örneklemde belirlenen illere ait telefon numaraları ayrı ayrı havuzlarda toplanarak, bu havuzlardan tesadüfi olarak bilgisayar programı yardımıyla telefon numarası çekildi.


Sokağa çıkarken başınızı örtüyor musunuz?

 

“Sokağa çıkarken başınızı örtüyor musunuz?” şeklindeki soruya araştırmaya katılan kadınların 59.8'lsi evet cevabı verirken, hayır diyenlerin oranı yüzde 40.2 oldu. Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Genel Müdürü Özer Sencar, başörtüsü ile siyasi ideolojiler arasında bağlantı aramanın çok yerinde bir değerlendirme olmadığını ifade ederek, değişik siyasal tavırlara sahip kişilerde başörtüsünün yaygın olarak kullanıldığını söyledi.


Başınızı kendi isteğinizle mi örtüyorsunuz?

 

Araştırmaya katılanların yüzde 90.2'si başını “kendi isteğiyle” örttüğünü söylerken, ailesinin isteği ile başını örtenlerin oranı yüzde 5.6, başka birinin yönlendirmesiyle örtenlerin oranı ise yüzde 4.3. “Başınızı örttüğünüz günlere geri dönme imkanınız olsa yine de başınızı örter miydiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 93.6'sının “evet” yanıtını verdi.


Başınızı örtmediğiniz için baskı hissediyor musunuz?

 

Araştırmada “Başınızı örtmediğiniz için sokakta bir baskı/tepki hissediyor musunuz?” şeklindeki soruya katılımcıların yüzde 91.1'i “Hayır, hiçbir zaman” cevabı verirken, baskı gördüğünü söyleyenlerin oranı yüzde 8.9. “Sizce kadınlar dışarıda başlarını örtmeli midir?” şeklindeki soruya “Bireysel bir tercihtir, kendileri bilir” yanıtını verenlerin oranı yüzde 62.3, “Hayır, örtünmemeliler” diyenlerin oranı 10.5, “evet, örtünmeliler” diyenlerin oranı yüzde 26.2.


Öğrenciler üniversitelere başörtülü girebilmeli mi?

 

Araştırmaya katılanların büyük bir çoğunluğu üniversitelerdeki başörtüsü yasağının kaldırılmasından yana. “Üniversite öğrencileri üniversite içinde türban veya başörtüsü takabilmeli midir?” sorusuna yüzde 59'u “evet” derken, “hayır” diyenlerin oranı yüzde 29.9, “fikrim yok” diyenlerin oranı da yüzde 11.1.


Sizce Türkiye ileride Malezya'ya benzer mi?

 

”Türkiye ileride Malezya'ya benzer mi?” sorusuna, araştırmaya katılanların yüzde 45'i “hayır benzemez”, yüzde 19.2'si “hayır benzeyeceğini zannetmiyorum”, yüzde 15.5 “evet ileride benzeyebilir”, yüzde 4.2 “ evet kesinlikle benzer” cevabı verdi. Türkiye'nin Malezyalaşacağını düşünenlerin oy verdikleri siyasi partilere bakıldığında CHP'liler yüzde 45.2 ile birinci sırayı aldı. Benzemeyeceğini düşünenler içinde ise ilk sıra yüzde 85.7 ile DTP'liler olurken, AK Partililerin yüzde 71.8'i, MHP'lilerin de yüzde 69'u “benzemez” yanıtını verdi.


Türkiye ileride dine dayalı devlete dönüşür mü?

 

“Türkiye'nin ileride şeriata dayalı bir din devletine dönüştürülebileceğine inanıyor musunuz?” sorusuna “hayır” diyenlerin oranı yüzde 73.1 oldu. Evet diyenler ise yüzde 16.3'te kaldı.Yüzde 10.6'lık grup ise fikrim yok yanıtını verdi.


Dindar insanlara baskı yapılıyor mu?

 

“Ülkemizde insanlar Müslümanlığın gereği olan ibadetlerini serbestçe yerine getirebiliyor mu?” sorusuna araştırmaya katılanların büyük çoğunluğu “evet” yanıtını verdi. “Evet” diyenlerin oranı yüzde 80.3 olurken, “hayır” diyenler yüzde 16.5'de kaldı. “Türkiye'de dindar insanlara baskı yapılıyor mu?” sorusuna da yine benzer biçimde vatandaşların yüzde 72.2'si “hayır” yanıtını verdi. Yüzde 22.6'lık grup “evet” derken, bir fikri olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 5.2 oldu.


Toplumun yarısı ılımlı muhafazakâr

Araştırma, Türk halkının yarısının kendisini “ılımlı muhafazakar” diye tanımladığını gösterdi. “Genel anlamda kendinizi ne ölçüde muhafazakar olarak görüyorsunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 51.2'si, “ılımlı muhafazakar” yanıtını verdi. “Muhafazakar” diyenler yüzde 21.2, “aşırı muhafazakar” diyenler yüzde 2.6 olurken, “muhafazakar değilim” diyenlerin oranı yüzde 25'te kaldı.

YORUMLAR 15
  • Turkce dusun Turkce yaz 16 yıl önce Şikayet Et
    GÜLÜYORUM. Birileri ortaya bir şey atıyor uğraş bakalım milletin derdi mahalle baskısımı acaba bunlar gündemi saptırmak için uğraşlar ,terör,ekonomi,işsizlik,kapkaç,hırsızlık,geçim sıkıntısı, evimizde rahat yatamıyoruz bunları bıraksınlar Türkiyenin gerçek sorunlarını tartışmaya açsınlar hedef saptırmasınlar,kim kime senin neden başın açık,veya kapalı demiş ,görüyoruz başı kapalı bir annenin yanında açık kızı,veya komşusu,veya yakın arkadaşı Türkiye bunları aştı.
    Cevapla
  • hacer yardım 16 yıl önce Şikayet Et
    . başörtüsü sorunu yokken başı açık kızların üzerinde baskı varmıydı yoktu.bunu herkez biliyor.her zaman kapalıların üzerinde baskı oldu.kapalılar insan değil mi nedir bu ya.bıktık be.siyasi amaçla kapatıyor diyenlerde siyasi amaçla açıyor demekki öyle düşünüyor.
    Cevapla
  • saral 40 16 yıl önce Şikayet Et
    Onlar yine ısrar edeceklerdir. Kendilerine her türlü kanıtı getirsen de bağnazca savunanlar kimler? Evrimciler ve komünistlerdir. Evrimcilere milyarlarca yıldır hiç değişmeden kalan canlı fosillerini gösterseniz de evrim var derler. Komünistlere getirdikleri sistemin halka acı verdiği ölüm getirdiği anlatılsa da ısrarla savunmaya devam ederler. Şimdi bu sonuçlara rağmen ısrarlar devam edecek olanların da cbiliyetleri evrimci ve komünist olacaktır mutlaka...
    Cevapla
  • nurullah çiçek 16 yıl önce Şikayet Et
    nurullah çiçek. adaşımın yazdığı yoruma katılıyorum. arkadaşlar bu mahalle baskısı denilen olay tamamen ortamı germek isteyen 3 -5 tane gazetecinin ortaya attığı bir asılsız bir konu . bunu hiç irdelemeye gerek yok.öyle birşey yok olamazda. bunu chp lilerede biliyor ama neyse.....
    Cevapla
  • havfüreca 16 yıl önce Şikayet Et
    Sokakta da yasaklansın!. Bu üniversitenin sokaktan,bakkaldan,metrodan ne farkı var anlamıyorum,baskı olursa her yerde olur.Üniversiteliler toplumun en zayıf yaradılışlı kesimini oluşturuyor heralde ki baskıya da en açık onlar.O zaman bir üniversite öğrencisi,başörtülü biri markette alışveriş yaoarken o markete giremez.Maazallah baskı falan görür,yazık.Yani kısacası,üniversite falan aldatmaca.Adamlar diyor ki \"Biz sizin inançlarınıza tahammül edemiyoruz,ne güzel yaşarken ölümü falan hatırlamak da neyin nesi?Biz ölmeyeceğiz ki!\"
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye 23 Nisan'ı kutluyor: Numan Kurtulmuş Birinci Meclis'te konuştu
Hasan Öztürk yazdı: Türkiye terörle mücadelede Amerikan eksenine girer mi?