Bilkent'ten Şimon Peres'e fahri doktora

Resmi ziyaret için bugün Ankara'ya gelen Peres, Bilkent Üniversitesi'nden siyaset bilimi dalında fahri doktora ünvanı aldı.

Bilkent'ten Şimon Peres'e fahri doktora
Bilkent'ten Şimon Peres'e fahri doktora
GİRİŞ 11.11.2007 19:47 GÜNCELLEME 11.11.2007 19:47
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, dünyanın daha istikrarlı ve barışçıl olmasında ekonominin payının giderek arttığını belirterek, bu çerçevede Türkiye'nin girişimiyle başlatılan Ankara Forumu'nun önemine dikkati çekti. Peres, Rektör Ali Doğramacı'nın ünvanı takdim etmesi ve cübbesini giydirmesinin ardından öğrenci ve öğretim üyelerine hitap etti.


Konuşmasının büyük bir bölümünü siyasete değil, hayatta edindiği tecrübelerine ayıran Peres, dünya politikasında ekonominin giderek artan önemine değindi.


Kendisine bağlı bir ordusu olmayan Bill Gates'in tarihte büyük savaşlar kazanmış olan Napolyon'dan daha büyük işler başardığını ifade eden Peres, Gates'in gücünün ekonomi ve insanlara yardım etme ve onların ihtiyaçlarını karşılama isteğinden kaynaklandığını kaydetti. Simon Peres, üniversitenin sadece bilgi alma değil aynı zamanda soru sorma ve nasıl öğreneceğini belirleme yeri olduğunu söyledi.


Atatürk'ün bilim ve teknolojinin gelecek olduğu yönündeki sözlerine de atıfta bulunan konuk Cumhurbaşkanı, İsrail'in kurucusu Ben Gurion'un bir Türk üniversitesinde öğrenim gördüğünü hatırlattı. Konuşmasında soruları da yanıtlayan Peres, Ortadoğu barış sürecine ilişkin bir soru üzerine bölgenin küçük olmakla birlikte çok karışık olduğunu, bu nedenle sorunun çözümünün de zor olduğunu belirtti. Peres, müzakere masasında bütün tarafları ve kamu oylarını aynı zamanda tatmin edecek bir çözüm bulunmasının zorluklarına değindi.


Peres, bir başka soruyu yanıtlarken, İran'ın nükleer silahlarla emperyalist emellerini gerçekleştirmeye çalıştığını öne sürdü. Enerji kaynaklarının bol olmasına rağmen İran'ın nükleer enerjiye başvurmasının bunun kanıtı olduğunu savunan Peres, uzun menzilli füze yapmalarının da bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.


Peres, büyük bir kültür ve geçmişe sahip İran halkı ile Mahmud Ahmedinejad'ı birbirinden ayırmak gerektiğini söyledi. Bir başka soru üzerine Irak konusuna değinen Peres, Türkiye'nin, Irak'ın parçalanmasından duyduğu endişeyi bildiklerini belirterek, bu soruna en iyi çözümün 3 bölgeli federal ya da konfederal bir Irak kurulması olduğu yolundaki görüşünü aktardı.


İsrail olarak, Irak'ın parçalanmasını istemediklerini belirten Peres, bu açıdan Türkiye ile tutumlarının aynı olduğunu, bölünmenin tehlikeli bir bomba olduğunu ve herşeyi yok edebileceğini kaydetti. Peres, İsrail ile Filistin halklarını birbirinden ayıran duvarla ilgili bir soruya karşılık da bu duvarın savunma amaçlı inşa edildiğini ifade ederek, duvarın inşasından sonra intihar eylemlerinin azaldığını söyledi.


ABD'nin son dönem politikalarının, İsrail'in yönlendirmesi ile mi oluşturulduğunun sorulması üzerine de Peres, İsrail'in kendini korumaya çalışan küçük bir ülke olduğunu ve bütün bu olanlardan sorumlu tutulamayacağını belirtti. ABD'nin bazı hatalarının olabileceğini, ancak ABD olmadan bütün dünyanın bir kaosa sürükleneceğini herkesin kabul etmesi gerektiğini ifade eden Peres, İsrail'in kurulduğundan beri çok fazla savaş yaşadığını ve eğer bir savaş kaybederlerse hayatlarını da kaybedeceklerini belirtti.


AA

YORUMLAR 11
  • Furkan Taha 16 yıl önce Şikayet Et
    DOKTORA NİÇİN VERİLDİ?. Filistin\'li Müslümanları katlettiği için mi, yoksa işgal ettiği ve öldürdüğü insanlara \"iyi\" davrandığı için mi? şimon teres\'i ödüllendirenler bilmelidirler ki, zalimlere destek vermek te zulümdür. Herkes sevdiğiyle beraber olacaktır.
    Cevapla
  • Bekir Özeren 16 yıl önce Şikayet Et
    bu ülkenin doktorasını terörist devletlere vermesinler. bunları bizim anfilerimizde konuşturmasınlar. davet etmesinler.. çok istiyorlarsa kendileri oraya gitsinler.
    Cevapla
  • yaser abbas 16 yıl önce Şikayet Et
    yazık çok yazık. Bu rezaleti yaşamadan önce keşke ölseydik...Kardeşlerimizin katilllerine doktora vermek..Yazık bize..
    Cevapla
  • Yasar Yaman 16 yıl önce Şikayet Et
    yuh olsun bu kadarda olmaz. Bu ulkenin oz evladi basortulu genc kizlari universiteye alma ama devlet teroruyle masum sivil filistinlilerin katillerine odul ver. Ne icin verildi o odul. Musluman bebekleri vahsice oldurdukleri icinmi. Kimlerin kimin masasi oldugunu desifre etmeye yetiyor bu odul olayi. bilkentin ogretim gorevlileri efendilerine odul vermeyeceklerdide eli bos mu gondereceklerdi. Tek kelimeyle YUH OLSUN
    Cevapla
  • muhammed solmaz 16 yıl önce Şikayet Et
    VAY BE!!!. yaptıkları katliamdan dolayı adamalara ödül veriyoruz helal olsun...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ortaokul öğrencileri 8 şiddetindeki depreme dayanacak izolatör geliştirdi
Avrupa'nın 42 büyükşehrinde en pahalı ve en ucuz şehirler: Türkiye'den de bir il var...