Türkiye'nin ilk 'Hızlı Tren'i yolda

Türkiye, saatte 250 kilometre hız yapacak trenlere nihayet kavuşuyor. TCDD için üretilen trenlerden ilki Fransa'nın Hendaye kentinde raya indirilip Kapıkule'ye doğru yola çıktı.

Türkiye'nin ilk 'Hızlı Tren'i yolda
Türkiye'nin ilk 'Hızlı Tren'i yolda
GİRİŞ 15.11.2007 07:35 GÜNCELLEME 15.11.2007 07:35
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Nevra Yaraç Laçinok'un haberi

Fransa-İspanya sınırının Fransa tarafındaki Hendaye kentine TIR'larla taşınan ve monte edilen trenin içini ilk kez Yeni Aktüel ekibi gezdi. Beyaz üzerine TCDD'nin kurumsal renkleri kırmızı-mavi çizgili altı vagondan oluşan trenin 18 ya da 19 Kasım'da Kapıkule'de tamamlanması beklenen yolculuğu buradan başladı.


İkincisi de Nisan 2008'de yola çıkacak. 2009 sonuna kadar 10 tren Türkiye raylarında 'hızla' yol almaya başlayacak. Böylece Türkiye dünyada 8'inci, Avrupa'da 6'ncı hızlı trene sahip ülke olacak. İlk tren Ankara-Eskişehir hattında çalışmaya başlayacak ve konvansiyonel hatlarda devam edecek. Hat Şubat 2008'de tamamlanacak.


Fakat Ankara'dan yola çıkan trenin İstanbul'a ulaşması önümüzdeki birkaç yıl mümkün olmayacak. Zira bunun hayata geçmesi Marmaray Projesi'nin tamamlanmasına bağlı. Şimdi saatte 120 kilometre hızla giden trenlere karşın 'hızlı' tren saatte 250 kilometre hızla yol alacak. Ankara-Eskişehir yolculuğu bir saat 15 dakika sürerken, Ankara'dan İstanbul'a üç saatte ulaşılabilecek. Önümüzdeki yıl tamamlanması beklenen Ankara-Konya hattında da yolculuk süresinin bir saat 15 dakika olması öngörülüyor.


Bilet fiyatları henüz kesinleşmese de, uçak kalitesinde olacak yolculukların bedeli çok da ucuz olmayacak. Memleketimizde yapılan siyasi ve ekonomik tercihler nedeniyle trenin fendi henüz otomobili yenemedi ama çok daha güçlü bir rakibine, uçağa meydan okumaya hazırlanıyor.

YORUMLAR 5
  • seyfullah 16 yıl önce Şikayet Et
    sanki . ya arkadaşlar konuşuyoruz da hepinizin üzerinde abd fıransa vs vs giysi evinde eşya vardır. çoğumuz coca cola içiyoruz demi ben içmiyorum. türkiyede teknolojimi varda biz yapacağız yok. kara tren yapmıyoruz ki. gerçekçi olalım. bir otomobili bile olmayan bir ülkede yaşıyoruz.
    Cevapla
  • KAYHAN ÖZARSLAN 16 yıl önce Şikayet Et
    YAZIKLAR OLSUN. metrubüs alınır hollandadan---hızlı tren alınır fransada--eskiden otobüs alınıdı macardan---helikopter alınır rustan---sacaş gemiğsi vb alınır abd ve almandan----tank alınır israilden...niceleri yazıklar olsun bu ülkede sanayiciyim dişye yıllardır ortada dolananlara..Türkiyede sanayicilik eşittir market açmak........
    Cevapla
  • Necmi DODOOGLU 16 yıl önce Şikayet Et
    Hani boykot nerde???. Patrick Deveciyan haklıymış,Ermeni asıllı Fransız Milletvekili Türkler hakkında söyle demişti.. \"biz Türkiyeye vurdukça bu ülkeye ihracatımız yüzde 25 artıyor\" demişti. demekki adamın bir bildiği varmış,şu halde her 6 ayda bir vursalar dünyanın parasını kazanırlar bizim gibi ahmakların sırtından. bir deyim vardır.. sen eşek olmayı kabul edersen sana semer vuran çok olur, işte buda öyle bir şey. birde soru soralım.. ülkede işsizlik diz boyu iken,bu neyin nesidir? bizim sanayicilerimiz ne iş yaparlar?
    Cevapla
  • fatih doganışık 16 yıl önce Şikayet Et
    nasıl meydan okuyacak. ucak ıstanbuldan ankaraya 3 saattemı gıdıyor..guldurmeyın adamı..bıraz mantıklı seyler yazın..ucak 1 saatte gıdıyor tren 3 satte bunu rakıp olmak rakıp olması ıcın en azından 1.5 saat veya 2 saate gıtmelıkı ucagın rakıbı dıyelım
    Cevapla
  • duran yurttas 16 yıl önce Şikayet Et
    Ne Oldu Kendiniz Yapamadınız mı?. Niçin, ermenilere soykırımı anıtı diken fransızlara; iş yaptırıp para veriyorsunuz? Basit bir treni yapmaktan aciz miyiz? Yeri gelince mangalda kül bırakılmıyor. Niçin ilkesiz hareket ediyoruz? Nerede toplumsal gururumuz? Hani yaptırıcı tavrımız?
    Cevapla