2001'den beri en düşük büyüme hızı

TÜİK, bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme hızını yüzde 2 olarak açıkladı. Bu, 2001 krizinden bu yana en düşük büyüme hızı. Dokuz aylık büyüme oranı yüzde 4 olarak hesaplandı.

2001'den beri en düşük büyüme hızı
2001'den beri en düşük büyüme hızı
GİRİŞ 10.12.2007 10:05 GÜNCELLEME 10.12.2007 10:05
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme hızını yüzde 2 olarak açıkladı.

 

Gayri safi milli hasılada yılın Temmuz-Ağustos-Eylül dönemini kapsayan üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 büyüme yaşandı. Büyümenin düşük çıkmasında tarımdaki yüzde 7.8’lik küçülme etkili oldu.

Kesintisiz büyüme rekoru 23 çeyreğe ulaşmakla birlikte son 22 çeyreğin en düşük oranlı büyümeyisi kaydedildi.

Yılın ilk dokuz aylık döneminde GSMH büyüme oranı yüzde 4 olarak gerçekleşti.

 

SÖZ KONUSU DÖNEMDE SANAYİ YÜZDE 3,7 BÜYÜRKEN, TARIM YÜZDE YÜZDE 7,8 KÜÇÜLDÜ

 

Sektörel bazda bu yılın üçüncü üç ayında en yüksek büyüme, yüzde 14,5 ile ithalat vergisinde yaşandı. Bu dönemde sanayi yüzde 3,7, ticaret sektörü yüzde 1,3 büyürken, tarım sektörü yüzde 7,8 küçüldü.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), üçüncü çeyreğe ilişkin "üretim yöntemiyle" hesaplanan Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) ve "harcama yöntemiyle" hesaplanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. 2007 yılı üçüncü döneminde harcama yöntemiyle GSYH tahmininde özel nihai tüketim harcamaları sabit fiyatlarla yüzde 3,6, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 6,4, gayri safi sabit sermaye oluşumu yüzde 5,7, mal ve hizmet ihracatı yüzde 7,5, mal ve hizmet ithalatı yüzde 16,8 artış gösterdi.

 

ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTEKİ BÜYÜMEYİ İTHALAT VERGİSİ SÜRÜKLEDİ

 

2007'nin üçüncü çeyreğinde tarım dışında hiç bir sektörde küçülme yaşanmadı. Üçüncü çeyrekte sektörel bazda en yüksek büyüme ise sabit fiyatlarla yüzde 14,5 ile ithalat vergisinde yaşandı. Üçüncü 3 ayda tarım yüzde 7,8 küçülürken, sanayi yüzde 3,7, ticaret sektörü de yüzde 1,3 büyüdü. Büyüme, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 3,6, mali kuruluşlarda yüzde 7,5, konut sahipliğinde yüzde 2,4, serbest meslek ve hizmetlerde yüzde 1,1, devlet hizmetlerinde yüzde 1,2, kar amacı olmayan kuruluşlarda yüzde 1,2 olarak gerçekleşti.

 

OCAK-EYLÜL DÖNEMİNDE BÜYÜMEYİ İNŞAAT SEKTÖRÜ SÜRÜKLEDİ

 

2007'nin dokuz aylık döneminde (Ocak-Eylül) tarım dışında hiç bir sektörde küçülme yaşanmadı. Bu dönemde sektörel bazda en yüksek büyüme ise sabit fiyatlarla yüzde 11,5 ile inşaat sektöründe yaşandı. Ocak-Eylül döneminde, tarım yüzde 5,6 küçülürken, sanayi yüzde 5,0, ticaret sektörü de yüzde 3,4 büyüdü. Büyüme, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 4,4, mali kuruluşlarda yüzde 7,4, konut sahipliğinde yüzde 2,4, serbest meslek ve hizmetlerde yüzde 3,0, devlet hizmetlerinde yüzde 1,2, kar amacı olmayan kuruluşlarda yüzde 0,4, ithalat vergisinde ise yüzde 10,9 olarak gerçekleşti.

 

GSMH NEDİR, GSYH NEDİR?

 

Toplam "Yurtiçi Üretim" değerinin üzerine, devletin ithalattan elde ettiği (gümrük vergisi ve ithalattan alınan KDV) vergi gelirleri eklendiğinde, GSYH elde ediliyor. GSYH'nin üzerine Net Dış Alem Faktör Gelirlerinin (işçi dövizleri yurt dışından elde edilen müteşebbis gelirleri yurt dışından elde edilen kar transferleri yurtdışı mali yatırımlardan elde edilen temettü gelirleri) eklenmesi sonrasında ise GSMH'ye ulaşılıyor. Bu arada net dış alem faktör gelirlerinin eksi bakiye verdiği durumlarda, GSMH rakamı, ilk çeyrekte olduğu gibi GSYH'nin altında kalabiliyor. Sektörel bazda, ilk çeyrekte büyüme rakamları şöyle:

 

SABİT FİYATLARLA . BÜYÜME HIZI . ÜÇÜNCÜ ÇEYREK SEKTÖR (YÜZDE)

 

Tarım -7,8

Sanayi 3,7

İnşaat 5,4

Ticaret 1,3

Ulaştırma-haberleşme 3,6

Mali kuruluşlar 7,5

Konut sahipliği 2,4

Serbest meslek ve hizm. 1,1

Devlet hizmetleri 1,2

Kar amacı gütmeyen kur. 1,2

İthalat vergisi 14,5

GSYH 1,5

GSMH 2,0

 

SANAYİ ÜRETİMİ, EKİMDE YÜZDE 7,9 ARTTI

 

Türkiye'nin sanayi üretimi, bu yılın Ekim ayında, 2006 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 7,9 oranında arttı. Sanayi üretimindeki artış, 2006 yılının Ekim ayında yüzde 3,2 olmuştu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2007 Ekim ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre Ekimde, imalat sanayinde yüzde 7,4, madencilik sektöründe yüzde 16,8, elektrik, gaz ve su sektöründe de yüzde 8,8 üretim artışı görüldü. Geçen yıl Ekim ayında ise üretim, imalat sanayide yüzde 3,9, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 4,4 artarken, madencilik sektöründe ise yüzde 13,3 azalmıştı.
YORUMLAR 3
  • ali şükür 16 yıl önce Şikayet Et
    olacagına bak!. yarın dunyada global ekonomık krız cıkacagı kesın demek kı o zamanda akp dıyecek kı gayet normal benımle ne ılgısı var! bence gecmısı bılmeyen gunu goremeyen gelecekle sımdı oldugu gıbı uzak kalır ve herseyı normal gorur! zavallılarda kanar yola devam der! bu mu adalet sanıyor herkes herseyın hesabı olmayacak mı!
    Cevapla
  • mustafa ayar 16 yıl önce Şikayet Et
    . gayet normal.tarım sektörü etkilemiş.küresel ısınmanın sonucu tabi bu.ne kadar kurak bir yaz geçirdiğimizi herkez biliyor.sanayi sektörü artış göstermiş ancak.sayın muhalefet önce yazıyı okuyalım
    Cevapla
  • ali şükür 16 yıl önce Şikayet Et
    yol kapalı!. ne oldu yola devam durmak yok! bu hukumetı nesıller boyu hıc kımse unutmaycak! unutamayacak! cunkı hıc bu kadar alt yapısızlık gorulmedı tarıhte sanmayın kı sadece elestırmek ıcın yazıyorum bunları kahır ıcındeyım sanssızlıgımıza ınanın! cok kotu yıllar yasadık yasayacagız bır bılebılseler!
    Cevapla