THY'de 2008 yılı hedefleri

THY Genel Müdürü Temel Kotil, 2008'de 23 milyon yolcu taşımayı hedeflediklerini söyledi. "2008 de 2007 gibi güzel olacak" diyen Kotil, ancak gelecek yılın bazı hava yolları için "soğuk" bir yıl olacağını belirtti.

THY'de 2008 yılı hedefleri
THY'de 2008 yılı hedefleri
GİRİŞ 14.12.2007 09:05 GÜNCELLEME 14.12.2007 09:05
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Pekin'de Türk gazetecilerle görüşen Kotil, bu yıl 20 milyon yolcu taşımayı beklediklerini, bunun yüzde 15 büyüme demek olduğunu, THY'nin son dört yıldır büyümeyi sürdürdüğünü kaydetti. "2008 de 2007 gibi güzel olacak" diyen Kotil, ancak gelecek yılın bazı hava yolları için "soğuk" bir yıl olacağını belirterek, yakıt fiyatlarındaki artıştan dolayı bazı havayolu şirketlerinin ekonomik olarak sıkıntıya girmelerinin beklendiği kaydetti.


Bu süreçte kar oranları yüksek olan şirketlerin sıkıntıya girmeyeceklerini savunan Kotil, THY'nin yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 11 operasyonel kar elde ettiğini hatırlattı.


THY'nin karının havacılık sektöründeki en yüksek kar oranlarından bir olduğuna işaret eden Kotil, yakıt fiyatlarındaki artışın kar oranını biraz aşağı çektiğini kaydederek, "Soğuk havada kalın elbise giyerseniz üşümezsiniz, grip olmazsınız" diye konuştu.


"2008'DE BİR KRİZ BEKLEMİYORUZ"


THY için 2008'in kalite yılı olacağını söyleyen Kotil, 2007 ortalarında üç yıldızdan, dört yıldızlı bir havayolu haline geldiklerini, artık dört yıldızı koruyup beş yıldızlı bir havayolu olmaya çalışacaklarını vurguladı.


Krizlerde THY'nin varlığını ve kar etmeyi sürdürmesi için ekonomik durumunu ve kar oranını koruması gerektiğinin altını çizen Kotil, bunun da verimli bir havayolu olmaktan ve giderleri kontrol etmekten geçtiğine işaret etti.


2003'te çalışan başına 800 yolcu, şu anda ise 1500 yolcu taşıdıklarını hatırlatan Kotil, bunun kalitenin düştüğü anlamına gelmediğini, bu dönemde pilot ve kabin personeli sayılarının iki katına çıktığına dikkat çekti. Kotil, operasyonel verim denilen "yolcuyla temas eden ünitelerin" büyütüldüğünün ve merkez ünitelerin küçültüldüğünün altını çizdi. Karlılık ve "kalın elbisenin" buradan geldiğini ve bu nedenle 2008'de bir kriz beklemediklerini kaydetti.


HAVADAN İPEK YOLU


Çin'e gelecek yıl haftada 21 sefer düzenlemek istediklerini yineleyen Kotil, bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü, ancak tarih veremeyeceğini ve sefer artırımına her an hazır olduklarını belirtti.


Kotil, "tarihi İpek Yolu eskiden karadan ve denizden İstanbul'dan geçerdi, artık havadan İstanbul'dan geçmek zorunda" dedi. Kotil, Çin Başbakanı Ven Ciabao'nun, Air China ve Şanghay Hava Yolları'nın havayolu ittifakı Star Ailliance'a katılmaları dolayısıyla düzenlenen törene katılmak için Pekin'e gelen diğer havayolu şirketlerinin genel müdürlerini kabul ettiğini belirtti.


Başbakan Ven'in havacılığın üç eksen üzerine oturduğunu söylediğini belirten Kotil, bu eksenleri uçuş emniyeti, ekonomik olması ve kalite olarak sıraladı.


2008'İN ÜÇ ÖNEMLİ OLAYI


Temel Kotil, THY için 2008'de üç önemli olay olduğunu belirterek, bunlardan birincisinin THY'nin Mart ayında dünyanın üç büyük havayolu ittifakından biri olan Star Alliance'ye tam üye olması olduğunu bildirdi.


İkinci önemli olayın 1 Haziran'da İstanbul'da 64. IATA toplantısının düzenlenmesi olduğunu söyleyen Kotil, bu toplantıya ev sahipliği yapmak için ülkelere 40 yılda bir sıra geldiğini, dünyanın bütün havayolu şirketlerinin yöneticileri ve 400 kadar basın mensubunun İstanbul'a geleceğini ifade etti. Kotil, üçüncü önemli olayı ise THY'nin bu yıl 75. kuruluş yıl dönümünü kutlaması olarak gösterdi.

YORUMLAR 1
  • armagan mustafa 16 yıl önce Şikayet Et
    THY. İsim geregi bir cok havayolu ile ucuyorum, THY gercekten cok cok farklı, apayrı bir konforu var. Yalnız ucuslar cok pahalı. Pegasus hava yolları 35 avroya munihe ucarken THY 650 ytl ye ucuyor.. Alitalia gidis donus Roma_munih 335 avro.THY Cok pahalı bu cokk..alt tarafı 2,5 saat yol.
    Cevapla