Kazayı koklayan CR-V Türkiye'de

Honda, CR-V modelinde bulunan ve çarpışma durumlarını öngörerek otomatik frenleme yapmayı sağlayan CMBS’yi (Çarpışma Hafifletici Fren Sistemi) Türkiye’de de donanım paketlerine dahil etti.

Kazayı koklayan CR-V Türkiye'de
Kazayı koklayan CR-V Türkiye'de
GİRİŞ 17.12.2007 10:03 GÜNCELLEME 17.12.2007 10:03

Özellikle trafiğin ani durmasından kaynaklanan çarpışmaların riskini azaltan sistem, öndeki araçla aradaki mesafenin kapanma hızı çarpışmanın söz konusu olabileceği bir seviyeye yükseldiğinde önce sesli ve görsel olarak sürücüyü uyarıyor.


Sistem, sürücünün tepkisine göre çarpışma olasılığının kabul edilebilir bir seviyeye gerilediğini belirlerse devreden çıkıyor.

Freni devralıyor


Şayet sürücü çarpışma olasılığını yeterince azaltacak tepkiler vermezse, o zaman hafifçe frene basıyor. Mesafe daha da kapanıyorsa bu kez sert fren yapan sistem, aynı zamanda sürücü ve ön koltuktaki yolcunun emniyet kemerlerini geriye çekerek güvenliği artırıyor.


CMBS, hızın 15 km/s’in üzerinde ve CR-V ile önündeki aracın hızı arasındaki hız farkı 15 km/s’den daha fazla olduğu durumlarda devreye giriyor. Sistem bir düğmeye basılarak devre dışı da bırakılabiliyor.


CR-V ile ayrıca aracın önündeki trafik durumuna göre hızını ayarlayabilen “Uyarlanabilir Hız Sabitleyici” de satın alınabiliyor.