Sağlıkta akıllı kart dönemi başlıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, 2008'de sadece TC kimlik numarası ile sağlık işlemlerinin yapılacağını belirterek, 'Şubat ayının sonunda da akıllı kart uygulaması başlayacak' dedi.

Sağlıkta akıllı kart dönemi başlıyor
Sağlıkta akıllı kart dönemi başlıyor
GİRİŞ 31.12.2007 15:13 GÜNCELLEME 31.12.2007 15:13
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu Eğitim Tesisleri'nde çalışma hayatı muhabirleriyle kahvaltıda bir araya gelerek, yeni yılla birlikte sosyal güvenlik ve çalışma hayatı mevzuatında yapılacak değişiklikler ve görevde bulunduğu 4 aylık süre içinde bakanlığının gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Göreve gelmelerinin hemen ardından Sosyal Güvenlik Reformu'nu ele alıp, vaat edildiği gibi konuyla ilgili yasal çalışmayı Aralık ayında Meclis'e sevk ettiklerini anlatan Çelik, söz konusu tasarının önümüzdeki hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ile Genel Kurul'da görüşülmesinin ve Ocak ayında yasalaşmasının planlandığını belirtti. Hazırlanan tasarıya sosyal tarafların görüşlerini ilave ettiklerini, TBMM sürecinde de gelecek katkıları dikkate alacaklarını bildiren Çelik, 70 milyonun ve ülkenin geleceğini ilgilendiren bu konudaki samimi ve içerikli talepleri değerlendirmeye devam edeceklerini kaydetti.

Çelik, Perşembe günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Ekonomik ve Sosyal Konsey'in toplanacağını anımsatarak, Sosyal Güvenlik Reformu'nun burada da yoğun bir şekilde ele alınacağını belirtti.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yeni oluştuğuna dikkati çeken Çelik, kurumun ayaklarının iyiden iyiye yere basar bir noktaya geldiğini dile getirdi. Çelik, önümüzdeki günlerde yönetim kurulu kararıyla 81 ilde, il müdürlerinin atamasının gerçekleştirileceğini ifade etti.

-"VATANDAŞLAR ÇİLEDEN KURTULACAK"-

Faruk Çelik, sosyal güvenlik sisteminde bu yıl Sağlık Uygulama Tebliği ile önemli adımlar atıldığını söyledi. Çelik, şöyle konuştu:

"1 Ocak 2008'den itibaren yatan hastalara tıbbi malzeme, ilaç, laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri temini hastanelerce sağlanacak. Hasta sahipleri hastalarıyla uğraşırken tıbbi malzeme teminiyle uğraşmak gibi bir sorunla karşı karşıya kalmayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yarından itibaren muhatabı hastaneler olacak. Artık vatandaşlar bu çileden, sıkıntıdan, koşturmadan kurtulmuş olacak.

Bir geçiş süreci de söz konusudur. Hastanelerin gerekli tedbirleri almış olması gerekiyor. Bu konuda bir aksama söz konusu olursa yapılacak ödemenin, malzeme alımıyla ilgili harcamanın faturası bize ulaştığında kurum tarafından hemen ödenecektir. Bu ödemeler sonra hastanelerin alacağından mahsup edilecektir. Buradaki temel amaç, vatandaşların mağduriyetinin ortadan kaldırılmasıdır."

"Yeni yılda sağlık karneleri artık kalkıyor" diyen Faruk Çelik, halen 12 milyon sağlık karnesinin işlem gördüğünü, bunlardan ilk etapta, SSK emeklilerine ait olan 4 buçuk milyon sağlık karnesinin yarından itibaren tarihe karışacağını bildirdi. Çelik, bu vatandaşların tüm sağlık işlemlerini yarından itibaren TC Kimlik Numarası ile yapabileceklerini, bundan başka bir şeye ihtiyaç duyulmayacağını kaydetti.

Faruk Çelik, önümüzdeki süreçte sağlık karnelerinin tümüyle tarihe karışacağını söyledi.

-"AKILLI KART" DÖNEMİ-

Sağlık karneleriyle ilgili uygulamanın bir denetimi de beraberinde getireceğini anlatan Çelik, denetimlerin "akıllı kartla" gerçekleştirileceğini ifade etti.

Çelik, sosyal sigortalar alanında bugüne kadar yaşana bir takım olumsuzlukların ortadan kaldırılması açısından "akıllı kart" uygulamasının önemli olduğunu vurgulayarak, kartta sigortalının nüfus, sosyal güvenlik ve sağlık bilgilerinin bulunacağını bildirdi.

Akıllı kartın, İçişleri ve Sağlık bakanlıklarıyla birlikte işlem göreceğini dile getiren Çelik, bu bakanlıkların teknik çalışmalarını bitirmesiyle kartla ilgili çalışmaların tamamlanacağını kaydetti.

Çelik, "Şubat ayı sonunda 'akıllı kart' uygulamasına geçilecek ve böylece daha sağlıklı bir hizmet sunumu ortamı, her türlü şaibeden uzak bir hizmet ortamına kavuşmuş olacağız" dedi.

Faruk Çelik ayrıca, 18 Ocak 2008'den itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeyle "geçici iş göremezlik ödeneği"nin ödenmesi konusunda kuyruklara son verileceğini bildirdi. Çelik, söz konusu ödemelerin bu tarihten sonra PTT ve bankalar aracılığıyla yapılacağını belirtti. Yılda 1 milyon 800 bin ödenek uygulamasının gerçekleştirildiğini anlatan Çelik, her yıl ödenekten yararlanan yaklaşık 1 milyon 400 bin kişinin bundan böyle kuyruklarda beklemeyeceğini söyledi.

Bakan Çelik ayrıca, Bağ-Kur'dan sigortalıların vergi kayıtlarının istenmesi uygulamasına da 1 Ocak 2008'den itibaren son verileceğini kaydetti.

Bağ-Kur sigortalılarının emeklilik ve sigorta işlemleri yürütülürken vergi dairelerine gitmek zorunda kaldıklarını anlatan Çelik, bu bilgilerin bilgi-işlemde görüntülenmesiyle vatandaşların gidiş-gelişinin ve kırtasiyeciliğin ortadan kalkacağını ifade etti.


2008 YILINI İŞSİZLİK VE KAYIT DIŞIYLA MÜCADELE YILI İLAN EDİYORUZ

Faruk Çelik, istihdam konusunun Bakanlığın en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu söyledi. İstihdam odaklı büyüme ve insan kaynaklarını geliştirme hedefi doğrultusunda hükümetin çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Çelik, "Bakanlık olarak 2008 yılını işsizlik ve kayıt dışıyla mücadele yılı ilan ediyoruz" dedi.

Gelecek hafta pazartesi günü istihdam paketini Bakanlar Kuruluna sunacaklarını bildiren Çelik, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından kamuoyuyla ve sosyal taraflarla paylaşacaklarını, gerçekleşecek tartışmalar sonunda düzenlemeyi TBMM'ye sevk edeceklerini kaydetti. Faruk Çelik, "2008'in ilk yarısında, belki ilk aylarında istihdam paketini parlamentodan geçirme imkanına kavuşmuş olacağız" diye konuştu.

İŞKUR bünyesinde işe yerleştirme hizmetlerinde Ocak 2008'den itibaren elektronik istihdam uygulamasına başlanacağını söyleyen Çelik, böylece İŞKUR'un istihdamla ilgili işlemleri 7 gün 24 saat yürütme imkanına kavuşacağını anlattı. Çelik, böylece kurumun iş gücü arz ve talebini daha etkin ve hızlı bir şekilde eşleştirebileceğini dile getirdi.

-"EMEKTEN YANA ADIMLAR ATMAYA DEVAM EDECEĞİZ"-

Kayıt dışıyla mücadele konusunda KADİM Projesi kapsamında bilgilendirme çalışmaları yapılacağını anlatan Çelik, bu konuda 2008 yılında yaygın denetimler gerçekleştirileceğini, çalışanların ücretlerinin bankalar aracılığıyla ödenmesinin sağlanacağını ve ihbar hattı oluşturulacağını söyledi.

Çalışma hayatını düzenleyen yasaları yeni yılda AB ve ILO standartlarına uygun hale getirmeyi planladıklarını dile getiren Çelik, bu konudaki teknik çalışmanın sürdüğünü sonuçlarının Ocak ayında önlerine gelmesinin ardından bu konudaki adımların atılacağını kaydetti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 1999 yılından bu yana ilk kez asgari ücreti uzlaşmayla belirlediğini anımsatan Çelik, 2002'de 184 YTL düzeyindeki asgari ücreti 481 YTL düzeyine getirdiklerini anlattı. Çelik, "Türkiye'nin imkanları geliştikçe bu konudaki hızlı yürüyüşe, işçiden, emekten yana adımlar atmaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyorum" diye konuştu.

Faruk Çelik, iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili köklü bir yasal düzenlemeyi 2008'de parlamentodan geçireceklerini bildirdi.

-"HERKES YASALARA SAYGILI OLMAK ZORUNDA"-

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Çelik, Bakanlık olarak laf üretmek yerine yapılacakları bir takvime bağlama hassasiyetinde olduklarını söyledi. Çelik, bu kapsamda sırasıyla Sosyal Güvenlik Reformu, istihdam paketi, sendikalarla ilgili yasal düzenlemeler ve iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili düzenlemeyi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Çelik, kayıt dışıyla mücadele konusunda amaçlarının ceza yazmak, işvereni ürküterek yeni sorunlar çıkarmak olmadığını ifade ederek, "Ama herkes yasalara saygılı olmak zorunda" dedi.

Kayıt dışı istihdam nedeniyle sosyal güvenlikte iki çalışana bir emekli düştüğüne işaret eden Çelik, alınacak önlemlerle üç çalışana bir emekli noktasına gelmenin önemli oranda rahatlama, prim gelirlerinin giderleri karşılaması konusunda da önemli bir ilerleme sağlanacağını söyledi.

Çelik, atılacak adımlarla Türkiye'nin kısa sürede OECD ortalaması olan 4 çalışana bir emekli noktasına gelebileceğini kaydetti. Bu konuda başlangıçtaki heyecanlarını sonuna kadar koruyarak, üzerlerine düşeni yapacaklarını dile getiren Çelik, "Bu sorumluluğumuzun gereğini milletimiz bizden beklemekte" diye konuştu.

Çelik, YÖRSAN'da sendikal örgütlenmenin ardından yaşanan işten çıkarmalarla ilgili soru üzerine, bu konuda kendilerine düşen değerlendirmeyi yaptıklarını belirtti. Çelik, şöyle konuştu:

"Bir iş yerinde sendika vardır ya da yoktur. Sendika yoksa bunun kuralları net şekilde ortaya konur. Eğer sendika orada yapılanmasını gerçekleştirmişse orada örgütlenme sağlanmıştır. Burada süreç itibariyle, uygulamalar itibariyle bazı larçlıklar var. Bunların giderilmesiyle ilgili yasal düzenleme nerede gerekiyorsa arkadaşlarımız onunla ilgili çalışmayı yapıyorlar. Onu da çok uzatmadan, 2008'in ilk çeyreğinde örgütlenme önündeki engelleri ortadan kaldıracak tüm düzenlemeleri mevcut 2821, 2822 sayılı yasalara, bazılarını istihdam paketine, bazılarını da Sosyal Güvenlik Reformu'na yansıtmış olacağız."

-YÜZDE 5'LİK PRİM İNDİRİMİ-

Faruk Çelik, yüzde 5'lik SSK prim indirimi konusundaki bir soruyu yanıtlarken, yüzde 5'lik prim indirimi, istihdam paketi ve kayıt dışıyla mücadelenin eş zamanlı yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Yalnızca primlerin düşürülmesinin gelirleri azaltacağının göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getiren Çelik, bir taraftan kademeli olarak yüklerin hafifletilmesine diğer taraftan da "Çalıştırılanlar neden kayıtlı değil?" diye hesap sorulmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstihdam paketinde yüzde 5'lik düzenleme var. Bu düzenlemenin ne zaman yürürlüğe gireceği Bakanlar Kurulunun kararıyla netlik kazanacaktır. Bununla ilgili, 'şu tarih, bu tarih' demeyi doğru bulmuyorum. Bu hükümetin programına koyduğu bir vaattir. Bunun kararını da yürürlük tarihini de hükümetin vermesi, sayın Başbakan'ın açıklaması en doğrusudur.

Dikkat ederseniz, '2008 başında, ortasında, sonunda' gibi bir şey yok zaten. Yüzde 5'lik indirimden bahsediliyor ve bununla ilgili noktasal bir tarih verilmemiştir. Bu değerlendirmeyi yaptıktan sonra sayın Başbakanımız mutlaka genel makro düzeydeki ekonomik yapılanmalar, kayıt dışıyla mücadele diğer tüm yasama ve denetim faaliyetleri çerçevesinde bir tarih belirleyecektir."

Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Birol Aydemir'in görevden ayrılıp ayrılmadığıyla ilgili soruya karşılık, Aydemir'in izinde olduğunu ve henüz dönmediğini, bu konunun netleşmesiyle kararlarını seri bir şekilde vereceklerini bildirdi.

-KIDEM TAZMİNATI-

Faruk Çelik, kıdem tazminatı konusunu da değerlendirerek, istihdam paketinde kıdem tazminatının nasıl ele alınacağının hangi formülasyonun öne çıkacağını bilemediklerini, bu konuda Bakanlar Kurulunun kanaatinin önem taşıdığını söyledi.

"Kıdem tazminatı konusunun birçok işçi için lafta kaldığını" dile getiren Çelik, bu konuda işçileri mağdur edecek bir yaklaşımları olmadığını belirtti. Çelik, kıdem tazminatıyla ilgili işçilerin mağduriyetini önleyecek, işverenler üzerindeki yükü azaltacak bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Çelik, şunları kaydetti:

"Kıdem tazminatı meselesini samimi olarak, başka yerde konuşarak değil, bir yerden kaçırarak değil, açık şeffaf bir şekilde konuşmamız gerekiyor. Bu konuda işçinin mağduriyetini önleyici bir düzenleme mutlaka getirmemiz gerekiyor. İşveren de oluşan ciddi yük nedeniyle şikayet ediyor. Hiç bunu dinlemeden, ne yapmak istediğimizi dikkate almadan 'Ben greve gidiyorum' filan... Bunlar geçmişte yaşandı. Bunlar Türk işçisine, Türk ekonomisine hiçbir şey kazandırmıyor. Ne dediğimizi anlayalım. Ne konuştuğumuzu karşılıklı masanın ortasına koyalım. Ona göre kim nereye gidecekse gitsin.

Bu çerçevede sosyal diyaloğu çok önemsiyorum. Masa başında konuşarak kimsenin kimseden bir kayıp, kimsenin bir mağduriyeti olmadan işleyen bir sistemi yürürlüğe koymak istiyoruz. Yoksa işlemeyen, aksayan, aksatılan, istismar edilen konuları artık rafa kaldırmamız gerekiyor."

Faruk Çelik, gazetecilerin yıpranma hakkıyla ilgili soruyu yanıtlarken de, gazeteciler açısından bir mağduriyet olmaması konusunda görüşleri olduğunu, yasayla ilgili çalışmalarda gazetecilerin yıpranma hakkının korunmasıyla ilgili bir değerlendirme ortaya çıkarsa bunun gereğinin yapılması gerektiğini ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hastanelerin birikmiş alacaklarıyla ilgili bir soru üzerine, 1 Ocak 2008'den sonra 15 gün içinde ödeneceğini bildirdi.

YORUMLAR 1
  • oguz uçar 16 yıl önce Şikayet Et
    süper. ya mükemmelsiniz süpersiniz mevlam basarılarınızın devamı temennisi ile mutlu seneler
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki aksaklık 40 saattir çözülemedi
Yunanistan neye hazırlık yapıyor? Neden Demir Kubbe'nin peşine düştü?