Çevik Kuvvet’e plastik mermili yeni silah

Polis bundan böyle eylemcileri copla değil plastik mermiyle dağıtacak. Belçika yapımı FN 303 marka otomatik tüfeklerin en önemli özelliği, gösterilerde provakatörleri işaretleyebilmesi.

Çevik Kuvvet’e plastik mermili yeni silah
Çevik Kuvvet’e plastik mermili yeni silah
GİRİŞ 11.02.2008 08:58 GÜNCELLEME 11.02.2008 08:58
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Soner Gürel'in haberi


Emniyet, yasadışı gösterilerde biber gazının kullanımının yanı sıra bu kez de plastik mermi atan, ayrıca topluluk içindeki provokatörleri renkli boya ile işaretleyebilen Belçika yapımı FN 303 marka 100 adet otomatik tüfek aldı. Tüfekler, bu tür gösterilerin yoğun olarak yaşandığı 10 ilin Emniyet Müdürlüğü’ne gönderildi.

PROVOKATÖRÜ İŞARETLİYOR FN 303’lerin en önemli özelliği, gösterilerde provakatörleri işaretleyebilmesi. Boyalı mermi, toplumsal olayda kitleyi örgütleyen ya da kışkırtan saldırgan kişinin elbisesine isabet ettiğinde, pembe ve sarı renk boya bırakıyor. Böylelikle provokatör şahıs, kalabalık grup içinde kendini kaybettiremiyor. Pembe renkli boyalar, sabunla yıkanarak çıkarılabilirken sarı renkli boyalar silinemiyor.

NERELERDE KULLANILIYOR Bir çok AB ülkesi polisinin envanterinde bulunan Belçika yapımı FN 303 otomatik tüfekler, ’şehirlerde asayişin sağlanması, maçlarda disiplinin kurulması, şiddet yanlısı kişilerin işaretlenmesi, rehinelerin kurtarılması, hapishane hücrelerinin boşaltılması, bölge atışı yerine nokta atış yapılması, barikat arkasında bulunan şüphelilerin etkisiz hale getirilmesi, silahsız saldırganların etkisizleştirilmesi ve aile içi şiddetin önlenmesi’ gibi olaylarda kullanılıyor.

AİHM VE BM ONAYLI Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Belçika’dan satın alınan FN 303 marka otomatik tüfeklerin insan haklarına aykırı olup olmadığı konusunda da araştırma yapıldı. Emniyetin üst düzeydeki bir yetkilisi, söz konusu silahların insan haklarına aykırı olduğunu savunan çeşitli sivil toplum kuruluşlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ile Birleşmiş Milletler'e (BM) bir çok kez başvuruda bulunduğunu hatırlattı. Aynı yetkili, bu silahların kullanımının yasaklanmasını talebiyle yapılan tüm bu başvuruların, reddedildiğini söyledi.

TANESİ 2 BİN DOLAR Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tanesiNİ 2 bin dolardan satın aldığı 100 adet FN 303 tüfeğin, geçtiğimiz hafta, bu tür toplumsal eylem ve olayların sık yaşandığı 10 ilin Emniyet Müdürlüğü’ne gönderildiği bildirildi. Yasadışı gösterilerin yoğun olarak yaşandığı İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Adana, Mersin, Van, Hakkari ve Tunceli’deki çevik kuvvet birimlerine gönderilen yeni silahların sayısının önümüzdeki aylarda daha da artırılacağı keydedildi.

Mermileri özel

BELÇİKA yapımı FN 303’lerin çok özel mermileri bulunuyor. Özel şekilde tasarlanan plastik mermiler, insan vücuduna çarptığında dağılıyor. Bu özelliğiyle deri altına işlemeyen mermiler, yaralanmaları önlüyor. Mermilerin etkili mesafeleri, özel dengeleri sayesinde 50 metreye kadar çıkabiliyor. Mermiler özel tasarımları sayesinde isabet ettiği kişide kısa süreli baygınlık yaratıyor.

YORUMLAR 4
  • Onur Kaya 16 yıl önce Şikayet Et
    . Silahı kendimiz geliştirmek yerine teröristleri kayıran bir ülkeden alıyoruz ya yazıklar olsun!
    Cevapla
  • Hasan Gür 16 yıl önce Şikayet Et
    Sadece provakatörlere mi?. Su sıkan panzerlerin depolarına 8-10 damla gıda boyası katsalar, göstericilerin kıyafetleri berbat olur. Bir kez katılır iki kez katılır. Her gösteriye yeni elbise bi yere kadar. Ama bu fikrimin bir açmazı var; sokaklar da boyanır. Biri de buna çözüm bulsun, yasadışı gösteri yapanları boyayalım gitsin. Hem emniyete garanti de veririm insan haklarına %100 uyumlu :)
    Cevapla
  • Levent Akça 16 yıl önce Şikayet Et
    xxx. umarım kullanabilirler...
    Cevapla
  • Mehmet PEKER 16 yıl önce Şikayet Et
    bize bak bize. DHKP-C teröristlerini barındırıp besleyen, aha yakaladım, yargılıyorum deyip bizimle dalga geçen, onları villalarda ağırlayan terörist bir devletten ne alıyoruz bakarmısınız. Plastik mermi atan bir silah. Sanki uzay mekiği mübarek. Plastik mermi atan bir silahı bile üretemiyoruz, yazıklar olsun bize. Azıcık gururlu olalım bari de bunları başka ülkeden alalım, Belçikadan değil.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan son dakika açıklamaları!
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri