Pepsi türbanda geri adım attı ama...

‘Duygularını göster’ adlı yarışmaya ‘türbanlılar katılamaz’ şartı koyan Pepsi, geri adım attı. Hatasını panikle düzeltmeye çalışan Pepsi, bu kez bir başka yanlışın içine düştü.

Pepsi türbanda geri adım attı ama...
Pepsi türbanda geri adım attı ama...
GİRİŞ 13.02.2008 17:18 GÜNCELLEME 13.02.2008 17:18
Bu Habere 129 Yorum Yapılmış

İçecek sektöründe iddialı markalardan biri olan Pepsi, yarışmasındaki skandal uygulamadan geri adım attı. Pepsi, Haber7.com’un saat 14.05’de yayına soktuğu haberden hemen yarım saat sonra, kampanyasının katılım koşullarının 30. maddesinde yer alan onaylanmayacak resimler listesindeki ‘türbanlı’ kelimesini 14.30’da siteden kaldırdı.


Resim yayınlamak için müşterilerine türbansız olmak şartını sunan Pepsi, hatasını düzeltirken de telaşa düşerek bir de ikileme düştü.


Bugün saat 14.30’dan önce “duygularinigoster.com sitesinde aşağıdaki fotoğraflar ve yorumlar site mederasyonu tarafından onaylanmayacaktır. Küfür içeren, bayrak, silaha özendirici, ırkçı, asker, içki, sigara, hayvan, çocuk, bebek, ünlü fotoğrafları ve ünlülerle birlikte çekilmiş olan, dini siyasi anlam teşkil eden, türbanlı, markalı ürün, cinsel istismara açık, bulanık, karanlık, öpüşen çift, animasyonlu ve fotomontajlı, karanlık fotoğraflar, şiir vb yazı ve içeriği barındıran fotoğraflar.” şeklinde olan metninden türbanı çıkaran Pepsi, onun yerine, ‘dini siyasi ve yanlış anlamaya açık fotoğraflar’ ibaresini koydu.


Pepsi Haber 7’nin haberinden sonra ‘Kampanya Katılım Şartları’nın 30. Maddesini şu şekilde değiştirdi:


“duygularinigoster.com sitesinde aşağıdaki fotoğraflar ve yorumlar site mederasyonu tarafından onaylanmayacaktır. Küfür içeren, bayrak, silaha özendirici, ırkçı, asker, içki, sigara, hayvan, çocuk, bebek, ünlü fotoğrafları ve ünlülerle birlikte çekilmiş olan, dini siyasi anlam teşkil eden, türbanlı, markalı ürün, cinsel istismara açık, bulanık, karanlık, öpüşen çift, animasyonlu ve fotomontajlı, karanlık fotoğraflar, şiir vb yazı ve içeriği barındıran, dini siyasi ve yanlış anlamaya açık fotoğraflar”


TÜKETİCİLER BİRLİĞİ'NDEN BOYKOT KARARI


Katılımcıların gönderdikleri resimlerde "TÜRBAN" bulunmaması şartı aramamasından vazgeçmesinin, olayın vahimliğini örtbas edemeyeceğini açıklayan Tüketiciler Birliği Başkan Vekili Kemal Özer, Pepsi’yi boykot listesine aldıklarını açıkladı. Pepsi’nin uygulamasının telafisinin mümkün olmadığını açıklayan Özer, Pepsi insan hakları ihlali yapmıştır dedi. Burada bir inanca saldırı ve aleni tahrikin olduğunu ifade eden Özer şöyle konuştu:


 “Bir hayvan fotoğrafıyla, inancından dolayı örtünen bir insanın fotoğrafının aynı yasaklar kategoride yer alması başlı başına bir skandaldır. Bu uygulama aşağılıma, küçümseme içerir. Pepsi’den, illa ki bir özür beklentimiz var ama bu özürle telefi edilecek bir şey değil. Bunun bir hakaret içerdiğinin kamuoyuna yazılı olarak deklare edilmesi lazım.”


Pepsi’yi bu uygulamasından dolayı, Tüketiciler Birliği olarak,‘boykot’ listesine aldıklarını da ifade eden Kemal Özer, bunun insan hakları ihlali olduğunu ve bu yüzden Pepsi’ye dava açılması gerektiğini söyledi.


TÜ-MER: BUNUN ADI AYIRIMCILIK
       
Konuyla ilgili olarak Pepsi’ye tepki gösteren Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Genel Başkanı Ömer Keser ise, “Pepsi firması tanıtım amaçlı bir kampanyasında "TÜRBAN" bulunmama şartı getirerek tarihi bir hataya imza atmıştır.”


“Bu talihsiz olayı Türkiye tüketicisi adına kınadığımızı belirtmek isteriz.” diyen Keser, Pepsi’nin hazırladığı kampanya katılım şartları ile bariz bir ayrımcılık sergilediğini ifade etti.


Pepsi’nin, bu ayrımı yapmasındaki  amacı Türkiye tüketicisine açıklamaya ve Türkiye tüketicisinden özür dilemeye davet eden Keser, aksi halde dernek olarak boykot dahil tüm hukuki girişimlerin öncüsü olacaklarının altını çizdi.












Pepsi'den yarışmaya 'türban' şartı
İçecek sektöründe iddialı markalardan biri olarak bilinen Pepsi, skandal bir yarışmaya imza attı. Yarışmaya katılma şartlarını okuyanlar ise gözlerine inanamadı: Türbanlılar katılamaz.




Haber 7

YORUMLAR 129
  • kerem kereste 16 yıl önce Şikayet Et
    tuh yaaa.... aksi gibi gecen gün 4 lü litrelik pepsi aldım daha birini içtik yaw şimdi nolacak bir aralar italyan kıravatlarını yakıp 3 ay sonra yenisini alanlar gibi dökecekmiyim ...haftaya alırsam nolacak...yada bir erkek olarak başörtü ile mi fotoğraf çekinip duygularımı göstermek için yollasam yok yaw benim duygular karışık şimdi nasıl gösterecem..:((
    Cevapla
  • ahmet sami 16 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun!. Adamlar en güzelini yapmış, ben olsam bende öyle yaparım!!! Bu başbakan ülkeyi bu hale getirdi; illa birini dava edecekseniz onu dava edin...
    Cevapla
  • ayşen çeliktürk 16 yıl önce Şikayet Et
    bize bizden gayrı dost yok. Bunların ne olduğunu zaten biliyordukta bu kadar ileri gideceklerini bilmiyorduk doğrusu.Bu millet uyanmalı artık kim dost kim düşman anlamalı.İki gün sonra unutuluyor boykot falan herkes kaldığı yerden devam ediyor.onlarda bunun farkında bi kampanya yapıyorlar bizimkilerde hiçbişey görmemiş gibi atlıyoruz.Kurtulalım artık şu unutkanlık hastalığından.örtünen kadınları 2. hatta 3. sınıf insan gören o beyinsizleri tüm kalbimle kınıyorum......
    Cevapla
  • mazlum mete 16 yıl önce Şikayet Et
    Hem örtüme saygısızlık yapacak,hem de paramı alacak.Yok öyle şey. Kardeşim ister geri adım atsın ister ileri.Ben ve ailem pepsi içmiyorum ikram edilirse almıyorum.Herkes konumunu iyi bilmeli.Hem benim paramı alacak hem inandığım değerlere savaş açacak.Yok öyle şey.Onurlu olan pepsiyi değil almak tatmaz bile.
    Cevapla
  • Numan Mukarrin 16 yıl önce Şikayet Et
    hepsi aynı bunların.... ister pepsi ister cococola ister başka markalar hepsi aynı bunların ben hiçbirini almam da içmemde - duyarlı her müslüman bu şekilde davranmalı - bu firmaların hangi amaca hizmet ettikleri bellidir. cola içmeden de yaşanır arkadaşlar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle