Dev göktaşı Dünya'ya çarpacak mı?

Bilim adamlarının 2036'da Dünya'ya çarpma olasılığı olduğunu belirttiği 'Apophis' göktaşı hızla yaklaşıyor. Göktaşını takibe almak ve dünyaya çarpıp çarpmayacağı konusunda kesin fikir sahibi olmak için tasarlanan uzay aracının tasarımı bitti.

Dev göktaşı Dünya'ya çarpacak mı?
Dev göktaşı Dünya'ya çarpacak mı?
GİRİŞ 27.02.2008 11:32 GÜNCELLEME 27.02.2008 11:32
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bu amaçla merkezi Pasadena'da bulunan ve amacı uzay çalışmalarını  desteklemek olan sivil toplum örgütü The Planetery Society tarafından  geçen yıl açılan 50 bin dolarlık 'Apophis Mission Tasarım Yarışması'nı  SpaceWork Mühendislik şirketi kazandı. Apophis'i 300 gün süreyle izleyecek projeyle Dünya'ya 2029'da yaklaşacak  ve 2036'da az da olsa çarpma olasılığı bulunan 300 metre çapındaki  göktaşının yörüngesi kesin olarak belirlenecek ve Dünya'ya çarpıp  çarpmayacağı anlaşılacak.


ÇARPMAYA KARŞI HAZIR OLMALIYIZ


Tasarım yarışmasını açan Planetary Society Başkanı Dan Geraci,  Apophis'in bir bilim kurgu hikayesi ya da kapalı gişe oynayan bir  Hollywood yapımı değil, bir gerçek olduğunu belirterek, 'Göktaşının  etiketleneceği elektronik izleme sayesinde, şimdi, 2017, 2029 ve 2036  arasındaki zaman diliminde uzun vadede odaklanma olanağı bulabileceğiz.  Bu sayede çarpma riskine en iyi şekilde hazırlanma ve bir plan oluşturma  imkanı elde edebileceğiz' diye konuştu. Apophis'in Dünya'ya çarpıp çarpmayacağını anlayabilmek için doğru bir  izleme ve eğer gerekiyorsa yörüngesini değiştirmek için bir yöntem  bulmak gerekiyor.


Yarışma kurallarına göre, göktaşını elektronik olarak izlemeyi öngören  tasarımın, 2017'ye dek göktaşının yörüngesini değiştirmek için insanlı  bir sefer düzenlenmesinin gerekli olup olmadığı bilgisini en kısa sürede  sağlaması gerekiyor.
        
MISIR KÖTÜLÜK TANRISI APOPHIS
        
Adını Mısır mitolojisindeki kötülük tanrısı Apophis'den alan ve Haziran  2005'te keşfedildikten sonra incelemeye alınan Apophis'in, Dünya'ya  çarpması durumunda, 1945'de Hiroşima'ya atılan atom bombasından 100 bin  kat daha fazla bir güç yaratacağı tahmin ediliyor. Bu etkinin binlerce kilometrekarelik bir alan üzerinde yaşayan tüm  canlıları etkileyeceğini söyleyen bilim adamları, çarpışmayla atmosfere  yayılacak toz bulutunun tüm dünyayı kaplayabileceğini belirtiyorlar.


NASA: DURUM CİDDİ


NASA, bu çarpmanın yönünü değiştirmenin ve göktaşından korunma  stratejisinin planlama, deneme ve uygulama aşamalarının yıllar alacağını  ifade ederek, bir an önce çalışmalara başlanmasının şart olduğunu  açıklamıştı. NASA'nın geçen yıl, saatte 48 bin kilometre hızla yol alan ve 2029'da  Dünya için olası tehdit olarak tanımlanan 'Apophis' adlı göktaşına  astronot indirmeyi planladığı bildirilmişti.


Space.com internet sitesindeki habere göre, plan konusunda son derece  ciddi olan NASA yetkililerinden, Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nden  Chris McKay, insanlığın asteroid sorununun çözüldüğünü görmek istediğini  belirtmiş, “Oraya astronot göndermek ve asteroidin yönünü  değiştirebilmek, bilimsel açıdan olduğu kadar insanlığın neler  yapabileceğini göstermek açısından da çok değerli olur” demişti.


VURMAK YERİNE YÖRÜNGESİ DEĞİŞTİRİLMELİ


Bilim adamları, Dünya için tehdit yaratan göktaşlarını nükleer başlıklı  silahla vurarak, aynı rotada binlerce küçük cisim oluşmasına yol  açacağından, göktaşının hafifçe yönünün değiştirilmeye çalışılmasının en  iyi yaklaşım olduğunu düşünüyorlar. Uzmanlar, küçük bir otomobilin itme gücünün 1 milyar ton ağırlığında bir  göktaşını yalnızca 75 günde güvenli bir rotaya çevirmeye yetebileceğini  belirtiyorlar.


Bu konuda bir başka yaklaşım da Amerikalı aktör Bruce Willis'in  Hollywood yapımı Aramgeddon filminde Dünya'yı felaketten kurtardığı  gibi, göktaşının üzerine delici bir makine indirerek, asteroidi başka  yöne itebilmeye yetecek materyalin gökcisminden çıkmasını sağlamak.


BİR ÖNERİ DE İSKOÇYA'DAN


Göktaşının yörüngesini değiştirmek için yapılan bütün önerilerin ötesinde bir öneri İskoçya'dan geldi. Glasgow Üniversitesi uzmanları bu güne kadar binlerce kıyamet senaryosu üretilen göktaşını durdurmanın en iyi yolunun ne nükleer ne de uzay gemisi olduğunu, dünya yörüngesine yerleştirilecek aynalarla bu işin çözüleceğini iddia etti. Göktaşı üzerine 9 farklı senaryoyu ele alan uzmanlar, en iyi ve güvenli yolun aynalar olduğunu tespit etti. Yörüngeye yerleştirilecek 50 santim ile 1,5 metre genişliğindeki 5 bin  adet ayna güneşten gelen sıcaklığı göktaşına yansıtacak. Göktaşının yüzeyini 2100 dereceye kadar ısıtıp patlatacak ve dünyaya çarpması engellenecek. Uzmanlara göre bu yöntem nükleer bomba gibi büyük bir risk taşımıyor hem de bombadan daha ekonomik.


DÜNYAYA ÇARPMA İHTİMALİ YÜZDE 3


Rus bilim adamlarının hesaplarına göre göktaşının dünyaya çarpma ihtimali yüzde 3 civarında. Uzay boşluğunda çok büyük olan bu ihtimal gerçekleşirse meydana gelecek yıkımın boyutları, tahminlerin çok ötesinde olacak.  Rusya'nın Sibirya bölgesinde meydana gelen benzer bir astroit basıncının etkisi ile 2 bin 150 km2 lik alan etkilenmiş ve büyük Sibirya ormanlarında 80 milyon ağaç yok olmuştu.


DÜNYAYA EN SON 1908'DE GÖKTAŞI DÜŞTÜ


Ender de olsa dünyaya çarpan göktaşları 65 milyon yıl önce dinazorları yok etmişti. Dünya'ya son olarak 1908'de büyük bir göktaşı çarpmıştı. 2 bin kilometrekarelik bir ormanı küle çeviren göktaşı araziyi de dümdüz etmişti.

YORUMLAR 1
  • marilyn manson 16 yıl önce Şikayet Et
    tövbe tövbe 2036 mış. Bu adamlar kain mi :) 2036 da dünyanın var olucağına nasıl eminler Tövbe tövbe
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bahçeli Ferdi Tayfur'la kime mesaj verdi? 'MHP lideri buna çok tepkili'
MEB'den son dakika yeni müfredat açıklaması