Oto hırsızlarının yeni yöntemi frekans bozucu

Düz kontak, levye ve ıslak bujiyle araba çalma ve soyma yöntemleri tarihe karışıyor. Oto hırsızları artık bilgisayar ve frekans bozucu kullanıyor. Polis ise hırsızın geliştirdiği yöntemi çözerek yeni metotlar uyguluyor.

Oto hırsızlarının yeni yöntemi frekans bozucu
Oto hırsızlarının yeni yöntemi frekans bozucu
GİRİŞ 09.03.2008 17:55 GÜNCELLEME 09.03.2008 17:55

SERKAN OCAK'ın haberi

Gelişen teknoloji sayesinde lüks otomobilleri, eski ve basit klasik yöntemlerle çalmak ya da soymak mümkün değil. Zira yeni teknoloji güvenlik sistemli araçları (immobilizer) anahtarı olmadan, klasik tabirle 'düz kontak' yaparak çalmak neredeyse imkânsız. Araçtan değerli eşyaları çalmak içinse levye, tornavida ve ıslak bujiyle camların kırılması gibi yöntemler de artık tarihe karıştı. Teknolojik açıdan kendini geliştiren hırsızlar, devlet adamlarının ve askeri birliklerin güvenliği için kullanılan 'frekans bozucular' hırsızlık için kullanılıyor. Polis ise hırsızın geliştirdiği yöntemi çözerek yeni metotlar uyguluyor.


İstanbul Emniyet Müdürlüğü, yılların en büyük oto hırsızlık şebekesini 'Kartopu Operasyonu' ile çökertti. Şebekenin üyeleri, araçları çaldıktan sonra uyguladıkları teknolojiyle, yetkili servisleri bile atlatacak yöntemlerle araçları değiştirerek satışa hazır hale getiriyordu.


Organize oto hırsızılarının çaldıkları lüks araçlar satışa şöyle hazırlanıyor: Hırsızlar, önce lüks otomobilin anahtarını bir şekilde sahibinden gasp ediyor.



Oto hırsızlığı şebekesine karşı yapılan 'Kartopu Operasyonu'ndan sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün bahçesi, lüks otomobil galerisi görünümündeydi.

Bilgisayar destekli oto hırsızı


Örgütün İzmir'deki elemanı aracılığıyla Almanya'daki şebeke elemanlarından yeni motor ve şasi numarası getirtiyor. Orjinal bir motor ve şasi numarası temin ediyor. Böylece araç çenç (change) yapılmış oluyor. Şebekenin bilgisayar konusunda uzmanlaşan bir elemanı da lüks aracın bilgisayar sistemine, yani beynine format atıyor, anahtarı yeniden kodluyor. Şebekenin işbirliği içinde olduğu bazı polisler aracılığıyla hazırlanan sahte belgelerle de lüks otomobiller satışa hazır hale geliyordu. Üst düzey bir polis yetkilisinin verdiği bilgilere göre, hırsızlar, her geçen gün yöntemini geliştiriyor ancak mutlaka bir açık bırakıyor.
Ses çıkmasın diye ıslak bujiyle patlatılan camlar, kapı kilitlerinin sökülerek anahtar yapılması yöntemleri artık tarih oldu. Teknolojik gelişime ayak uyduran hırsızlar kullandığı yöntemlerle herkesi şaşırtıyor. Önemli devlet adamlarının güvenliği sırasında veya askeri intikallerde olası sabotaj ihtimallerine karşı kullanılan 'frekans bozucu' cihazlar (jammer, akrep) artık oto hırsızlığı için kullanılıyor.


'Frekans Operasyonu'yla çökertilen bir şebekenin kullandığı yöntem, hırsızların teknoloji kullanmasına bir örnek.

Flaşörler yalan söylüyor


Çete elemanları, yurtdışından temin ettiği kapı alarmlarına benzeyen küçük şifre çözücü cihazlarla otomobil kapılarının kilitlenmesi engelleniyordu. 200 metre menzili frekans bozucu, sadece aracın kilitlendiği sırada yanıp sönen flaşör ikazını çalıştırıyor ancak aracı kilitlenmesine engel oluyor. Şebeke üyeleri araç terk edildikten sonra sürücülerin değerli eşyalarını çalıp kayıplara karışıyor. Emniyet yetkilileri, 'Frekans' adı verilen opeasyonla araçlardan eşya çalınması olaylarının yüzde 82 oranında düştüğünü belirtti.