Tıpta çığır açacak buluş

Kanser tedavisinde çığır açacak bir buluşa imza atıldı. Yapılan deneylerde, kanserli tümörlerin hızla yayılmasını sağlayan mekanizma çözüldü. Bu sayede tümörlerin yayılması engellenebilicek.

Tıpta çığır açacak buluş
Tıpta çığır açacak buluş
GİRİŞ 16.03.2008 13:10 GÜNCELLEME 16.03.2008 13:10
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bilimadamları, kanser tedavisinde çığır açacak bir buluşa imza attı. Yapılan deneylerde, kanserli tümörlerin hızla yayılmasını sağlayan mekanizma çözüldü. Bu sayede tümörlerin yayılmasının engellenebileceği belirtiliyor.

Harvard Tıp Okulu uzmanların yaptığı araştırmada, kontrolsüz biçimde çoğalabilmek için kanser hücrelerinin ihtiyaç duyduğu yüksek miktardaki glikozu sağlayan enzim belirlendi.

Araştırma sonuçlarını Nature dergisinde yayınlayan bilimadamları, kilit enzimin (pyruvate kinase) iki formu olduğunu ancak bunlardan sadece birinin, PKM2'nin kanser hücrelerinin yüksek oranda glikoz tüketmesini mümkün kıldığını belirtti.

Laboratuar ortamındaki müdahaleyle kanser hücrelerinin diğer enzime yönlendirilmesinin ardından tümörlerin yayılmasının engellendiği tesbit edildi. Bu hücreler fareye enjekte edildiğinde ise tümör üretme güçlerinin çok azaldığı saptandı.

WARBURG ETKİSİ

Hızla çoğalkan kanser hücrelerinin normal hücrelere göre yüksek miktarda glikoz tükettikleri, 75 yıl önce Nobel ödüllü Alman bilimadamı Otto Warburg tarafından keşfedilmişti. Warburg'un bilimsel çalışmaları, kanser hücrelerinin yayılımın tesbit edilmesinde bugün de kullanılıyor.

Ancak uzmanlar, Warburg etkisinin şimdiye kadar tam olarak anlaşılmamış olduğuna dikkat çekiyor.

Araştırmayı yürüten uzmanlardan Dr Joanna Peak, elde edilen bulguların laboratuar dışında insanlara uygulanıp uygulanamayacağı anlamak için daha fazla deneyler yapılmasının gerektiğini ancak yeni gelişmenin kanser tedavisinde çığır açabileceğini kaydetti.




YORUMLAR 1
  • sami öztürk 16 yıl önce Şikayet Et
    proflar. dünya icat ve buluşlarla uğraşsın bizim ünv. öküz altında dana arasın hemde arıyor yakında bulacaklar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'