Kanserden korunmanın 5 altın kuralı

Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Başhekimi Dr. Fevzi Harorlu, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek kanserden uzak durmak için 5 öneride bulundu.

Kanserden korunmanın 5 altın kuralı
Kanserden korunmanın 5 altın kuralı
GİRİŞ 29.03.2008 00:58 GÜNCELLEME 29.03.2008 00:58
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Başhekimi Dr. Fevzi Harorlu, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek, 'Tedavide yüzde 70 başarı sağlanıyor. Kanserden uzak durmak için vatandaşlarımız spor yapmalı, sigara ve alkolden uzak durmalı, dengeli beslenmeli, radyasyona maruz kalmamalı ve Hepatit aşısını yaptırmalı' dedi.

Bir tanesinin kurtulması bile büyük sevinç

Bursa'da 1-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 'Kanser Haftası' etkinlikleri, kanser hastalarının el işi sergisi ve Bursa İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Başhekimi Dr. Fevzi Harorlu, Kanserle Savaş Derneği Şube Başkanı Tülay Çağlar tarafından Muradiye Medresesi'nde düzenlenen tanıtım toplantısıyla başladı. Kanserin korkulacak ve tedavi edilemeyecek bir hastalık olmadığını ifade eden İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, 'Bugüne kadar kanseri tedavisi olmayan bir hastalık olarak düşünen ve kanseri tanımayan insanların bir tanesinin bile kurtulması bizim için büyük sevinç ve mutluluk olacaktır' dedi.

Şu anki başarı oranı yüzde 70

Bu yıl 5.'si düzenlenen Kanser Haftası etkinliklerinin amacının kanserin nedenleri, kanserden korunma ve erken tanı konularında bilgilendirme olduğunu söyleyen Dr. Fevzi Harorlu ise, Kanser Haftası'nda en büyük mücadelenin sigarayla olacağını ifade etti. Kanserin tanısı, belirtisi, erken teşhisi konusunda halkı bilinçlendirmeyi amaçladıklarını söyleyen Harorlu, 'Halkın bilinçlenmesi kanserle mücadelede ilk sırada geliyor. Çünkü kanser önlenebilir bir hastalık. Tedavisinde çok yol katedildi. Şu an tedavide yüzde 70 başarı sağlanıyor' diye konuştu.

Beş altın yüzüğe dikkat edilmeli

Yeni sloganlarının 'beş altın yüzük' olduğunu kaydeden Harorlu, 'Spor yaparak, sigara ve alkolden uzak durarak, dengeli beslenerek, güneş ışığı ve radyasyondan uzak durarak ve Hepatit aşısı yaptırarak kanserin yarısını önleyip, yarısına da engel oluruz. Her yıl Türkiye'de 60 bin insanı kanserden kaybediyoruz. Ancak beş altın yüzüğe dikkat edersek, ölen 60 bin insandan 30 binini kurtarabiliriz' şeklinde konuştu.

Sigara-kanser ilişkisi

Türkiye'de trafik kazalarında yılda 5 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Harorlu, 'Biz ise kanserden yaklaşık 60 bin kişi kaybediyoruz .Ölenlerin 30 binini önlenebilir sebeplerden dolayı kaybediyoruz. Önlenebilir sebeplerin başında ise sigara ve alkol gelmekte. Yılda 40 bin kişi akciğer kanserine yakalanırken, 20 bin kişinin ölüm sebebi arasında sigara yer alıyor. Bu sebepten dolayı bu yılda sigarayla mücadele, kanserle mücadelede en önemli etken olacak' dedi.


Toplantının ardından Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi hastaları ve Bursa Kanserle Savaş Derneği tarafından gerçekleştirilen el işi sergisi törenle açıldı. 11 konferans ve 12 sosyal etkinlik programının yer alacağı Kanser Haftası etkinlikleri, 30 Mart Pazar sabahı Heykel'den Kapalı Spor Salonu'na kadar yapılacak geleneksel Kanser Haftası yürüyüşü ile devam edecek.

YORUMLAR 1
  • ahmet kavasi 15 yıl önce Şikayet Et
    benden de bir tavsiye. mutlaka günde 1 tatlı kaşığı çörek otu tüketin.her derde devadır.benden söylemesi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası