ODTÜ 'Saf Anadolu arısı' üretecek

ODTÜ'lü araştırmacılar, Türkiye'nin çeşitli illerinden toplanan arıların DNA'larını kullanarak, dış etkenlere dirençli ve bal üretimi yüksek saf Anadolu arısı üretecek.

ODTÜ 'Saf Anadolu arısı' üretecek
ODTÜ 'Saf Anadolu arısı' üretecek
GİRİŞ 29.03.2008 08:40 GÜNCELLEME 29.03.2008 08:40
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

ODTÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Kence, ODTÜ bahçesindeki kovanlara Yozgat, Çankırı, Beypazarı, Konya, Niğde'den getirilen genetik özellikleri bozulmuş erkek Anadolu arılarını yerleştireceklerini bildirdi. Bu arıların spermlerinde bulunan DNA'ları inceleyerek, iyi niteliğe sahip olanlarla ana arıları dölleyeceklerini belirten Kence, bu şekilde bal üretimi yüksek, hastalıklara ve dış etkenlere dirençli arılar elde edeceklerini kaydetti. Kence, projeyle, Türkiye'deki bal arılarının ölümlerini azaltmayı ve bal üretimlerini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

ÜZERİNE TİTREMELİYİZ

Kence, yüksek oranda bal verdiği için kullanımı yaygınlaşan ithal arıların Anadolu arılarının genetiğini bozduğunu kaydederek, bu türü tekrar üretmeyi istediklerini dile getirdi. Avrupa'da Anadolu arılarından yararlanıldığını belirten Kence, "Avrupa, saf Anadolu arılarının genlerini kullanarak arı üretiyor. Türkiye'de 5-6 arı türü var. Dünyadaki 25 alt arı türünün yüzde 20'si de Türkiye'de. Ülkemizin arı genetiği bakımından zenginliği burada yatıyor. Bu arıların üzerine titrememiz lazım."

YORUMLAR 5
  • Elvan Çelebili 16 yıl önce Şikayet Et
    yok daha neler !.... ama laiklik ?!!!...
    Cevapla
  • zafer kursunkaya 16 yıl önce Şikayet Et
    tebrikler . arıcılıkla ugraşan insanlar için çok iyi bir haber dünya da ileri gelen devletler bu konulara önem veriyor oysa biz karadüzen işlerle meşguluz olursa olur olmassa ölur mantıgı
    Cevapla
  • empatik OSMANLI 16 yıl önce Şikayet Et
    Neresi saf?. Dokunmayın arılarımıza. Herşeyin doğallığını bozuyoruz, sonuçta ne olacağı da belli değil. Bırakın herşey doğal halinde kalsın.
    Cevapla
  • Bahadır VARDAR 16 yıl önce Şikayet Et
    ..... ilginç bir başlık olmuş.hem arıların genetiği ile oynayacaklar mehde yetiştirdikleri arılara \"saf anadolu arısı diyecekler\" bir gariplik var ama kimden kaynaklanıyor çözemedim
    Cevapla
  • ezra kohen 16 yıl önce Şikayet Et
    . ne o saf anadolu çocuğu üretiminden vaz mı geçti?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular