AK Partinin oyları yüzde 50'yi aşıyor

Nisan ayının ilk haftasında 26 ilde 1204 seçmen üzerinde gerçekleştirilen araştırmaya göre Bugün seçim olsa partilerin oy oranları ne olur? Metropoll araştırmanın anket sonuçları

AK Partinin oyları yüzde 50'yi aşıyor
AK Partinin oyları yüzde 50'yi aşıyor
GİRİŞ 12.04.2008 07:20 GÜNCELLEME 12.04.2008 07:20
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi, Türkiye'deki son siyasal durum ve AK Parti'ye açılan kapatma davasının yansımaları ile ilgili geniş çaplı bir kamuoyu araştırması yaptı. Bugün seçim olsa partilerin oy oranları ne kadar etkilenir? En beğenilen lider kim? İşte sonuçlar:


Araştırma;

Adana, Ağrı, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van, Zonguldak ve Kırıkkale ’yi içeren 26 ilin merkez ilçe/ilçeleri, diğer ilçeler ve köylerinde (kent-kır nüfusu) 5-8 Nisan 2008 tarihleri arasında toplam 1204 kişi yapılmıştır. Araştırma cinsiyet, yaş, il ve illerdeki merkez ilçe/ilçeler, taşra ilçeleri ve köy kotaları uygulanarak, 0,95 güven sınırları içinde +/- 2,8 hata payı ile gerçekleştirilmiştir.

Araştırma, kantitatif araştırma tekniklerinden “CATI yöntemi“ (telefonla görüşme) kullanılarak uygulanmıştır.

Örneklemde belirlenen illerin il merkezleri, ilçeleri ve köylerine ilişkin var olan bütün telefon numaraları ayrı ayrı havuzlarda toplanmış ve bu havuzlardan örneklem sayısı kadar telefon numarası tesadüfi olarak bilgisayar programı yardımıyla çekilmiştir.

Hazırlanan anket formundaki sorular, deneklerle bilgisayar destekli, online veri toplama mimarisi ile telefonla bire bir görüşülerek doldurulduktan sonra, döküm ve kodlama işlemleri tamamlanmış, bulgular bilgisayar analizine tabi tutulmuştur. Bilgisayar analizinden sonra elde edilen veriler tablolaştırılmış ve tabloların yorumunu içeren bir sonuç raporu hazırlanmıştır.


ARAŞTIRMADAN KISA ÖZETLER

Oy Verme Davranışı: Bugün seçim olsa halkın %50,2’sinin AKP’ye, %12,4’ünün CHP’ye ve %7,2’sinin MHP’ye oy vereceği anlaşılmaktadır. AKP’nin başörtüsü yasağının kaldırılması için yasa değişikliği başlattığı süreçte %44’lere düşen oy oranı kapatma davasının açılması ile tekrar yükselişe geçmiştir. Kapatma davasının açıldığı süreçte sadece AKP’nin değil CHP ve MHP’nin de oyunda belirgin bir artış gözlenmiştir. Bu artışların toplumdaki siyasal kutuplaşma ile ilişkili olduğu kanısındayız.

Ancak AKP dışındaki diğer partilerin oy oranları 22 Temmuz seçim sonuçlarının çok gerisindedir. Dolayısıyla kararsız ve oy tercihi konusunda açıklama yapmayanların oranı yüksektir. Bu durumun en önemli sebebi Başbakan R. Tayyip Erdoğan ve AKP iktidarına alternatif siyasal bir lider ve siyasal oluşumun halk nezdinde bulunmayışıdır. Muhalefet alanındaki bu boşluk sürdükçe kararsız ve cevapsız seçmenlerin oranı yüksek olmaya devam edecektir.

Bu araştırmada kararsız ve cevapsız oyların partiler arasında oransal olarak dağıtılmaması hem siyaset alanındaki muhalefet yetersizliği algılaması hem de özellikle DTP’li seçmenlerin kendilerini sakladıkları şeklindeki gözlem ve düşüncelerimizden kaynaklanmaktadır. Diğer bir ifade ile kararsız ve cevapsız seçmenlerin büyük kısmının muhalefet yanlısı olduğunu düşündüğümüzden bunları partiler arasında oransal dağıtmanın doğru olmadığı kanısındayız.

AKP kapatılırsa seçmenler oylarını değiştirecek mi?: Halkın %21,1’inin AKP’nin kapatılması halinde oy vereceği partiyi değiştirebileceği anlaşılmaktadır. 22 Temmuz seçimlerinde AKP’ye oy verenlerin %22,5’i, CHP’ye oy verenlerin %17,2’si ve MHP’lilerin %17’si oy verecekleri partiyi değiştirebilecekleri belirlenmiştir. Oyunu değiştirebileceğini söyleyen AKP’lilerin %33,3’ü başta MHP ve SP olmak üzere diğer partilere oy verebileceğini söylerken, %64.2’sinin kararsız, geçersiz oy kullanacak, oyunu iptal edeceklerle bu konuda cevap vermek istemeyenlerden oluşmaktadır.

En Çok Beğenilen Siyasetçi: Araştırmaya katılanların en çok beğendiği siyasetçi %37,3 ile R.Tayyip Erdoğan’dır. O’nu %12 ile A.Gül izlemektedir. D.Baykal’ı beğenenlerin oranı %4,1, D.Bahçeli’yi beğenenlerin oranı ise %3,3 tür. R. Tayyip Erdoğan’ın beğenilme oranı A.Gül’ün Çankaya’ya çıkması sonrası (Eylül 2007) ile Başörtüsü yasağının kaldırılması çalışmalarının yapıldığı dönemde (Aralık 2007) dikkate değer oranda azalmıştır.


İŞTE ANKET SONUÇLARINDAN ÇIKAN GRAFİKLER

YORUMLAR 69
  • Mehmet YAZICI 16 yıl önce Şikayet Et
    Tüm Fosiller Tayyip beyin sadece tırnağı kadar!. En Çok Beğenilen Siyasetçi: Araştırmaya katılanların en çok beğendiği siyasetçi %37,3 ile R.Tayyip Erdoğan’dır. D.Baykal’ı beğenenlerin oranı %4,1, D.Bahçeli’yi beğenenlerin oranı ise %3,3 tür.
    Cevapla
  • Mehmet YAZICI 16 yıl önce Şikayet Et
    İster çatlayın,ister patlayın. AK PARTİ karşısında bulunanların tamamını toplasanız ve sizlere yakışan bütün çamurları atsanız yine AK PARTİ hepinizi sandığa gömecek ve çürümeye terk edecek şimdiden kendinize birer psikatrist arayın\'ki yarın-öbür gün toplu halde intihar etmeyesiniz bizden söylemesi Sayın felaket Tellalları! \"DURMAK YOK YOLA DEVAM,TÜM TÜRKİYE SEVDALILARINA SELAM\"...
    Cevapla
  • Mustafa Bacak 16 yıl önce Şikayet Et
    Adnan Menderes\'ten bu yana. Hep darbeyle parti kapatmayla vs... angarya ile uğraşan ateistlere iddia bende Akpartiye verecem oyumu. Aslında Akp\'ye oy vermek istemediğim halde 2 sefer zorla verdirdiniz bu sefer ekonomik krizden dolayı vermeyecektim ama size iddia Akpartiye oy verecem. Hatta memleketi batırsa bile
    Cevapla
  • Adem AYGÜN 16 yıl önce Şikayet Et
    Eyy kendini ulusalcı tanıtanlar. Sanıyormusunuzki, bunca AKP\'ye oy veren insan, haklarını kısıtlayan yok sayan siz ve sizin gibilerin bu yaptıklarını yanına bırakacak ? Hala oyların azalacağından bahsediyorsunuz.. Bi düşünün bakayım size mantıklı geliyormu ??? %47 oyunu vermiş ve ne olursa olsun haksızlığa uğratılmıştır. Bunun cezası yine sandıkta çoğalarak verilecektir....
    Cevapla
  • mimiga mimiga 16 yıl önce Şikayet Et
    Göbeğimiz kaşınıyor bize anket değil sandık getirin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmir'de peş peşe yangınlar
Nissan Qashqai baştan aşağı yenilendi!