Frenleme mesafesini minimuma indiriyor

Bosch tarafından geliştirilen fren destek sistemi, acil frenleme esnasında fren mesafesini azaltarak yayaların güvenliğini artırıyor.

Frenleme mesafesini minimuma indiriyor
Frenleme mesafesini minimuma indiriyor
GİRİŞ 18.04.2008 18:50 GÜNCELLEME 18.04.2008 18:50
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bosch tarafından geliştirilen fren destek sistemi, acil durumlarda saliseler içerisinde maksimum fren gücünü oluşturarak aracın daha çabuk durmasını sağlıyor. AB Komisyonu tarafından 2009 yılından itibaren standart bir özellik olması tavsiye edilen fren destek sistemi ile tüm araçlarda olması durumunda her yıl yayaları içeren bin 100 ölümlü kazanın önlenmesi amaçlanıyor.


Bu teknolojinin araçlarda standart bir donanım haline gelebilmesi için Bosch, araç üreticilerine çeşitli çözümler sunuyor.


Kaza araştırmalarının sonuçlarına göre kaza anında sürücülerin yaklaşık yarısı frene yeterince güçlü basmıyor. Bu sebeple kazalarda kritik önem taşıyan fren mesafesi uzuyor. Araştırmalara göre saatte 100 km hızla giden bir araç, Fren Destek Sistemi olduğu takdirde olmayan araca göre 7,6 m daha kısa mesafede durabiliyor.


Araçta ESP donanımının bulunması durumunda fren destek sistemi farklı bir ek donanıma ihtiyaç duymuyor. Frene büyük bir hızla basılması, ESP'yi devreye sokarak hidrolik pompanın maksimum fren basıncını oluşturmasını sağlıyor. Böylece ESP'li bir araç iki kat daha fazla güvenlik sunuyor. ESP sürücüleri kritik durumlarda destekliyor ve entegre fren destek sistemi yayalar için tehlikeyi önemli ölçüde düşürüyor.


Bosch, ESP'siz araçlar için ise servo frene entegre edilmiş mekanik bir çözüm geliştirdi. Fren pedalına basış hızı belli bir değerin üzerine çıktığında, acil valf asistanı olarak adlandırılan valf, havanın servo frenin çalışma odasına girmesine izin vererek derhal açılıyor. Bu, ABS devreye girene kadar frenleme gücünü aniden arttırıyor. Eğer sürücü ayağını fren pedalından kaldırırsa, ek fren desteği derhal iptal oluyor.

YORUMLAR 1
  • Yeniçeri 16 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel. Peki arkadan gelen arabanın fren sistemi ne olacak. Boş onada bi çözüm bulsun.
    Cevapla