Turkcell'in abone sayısı geriledi

GSM şirketlerinde rekabetin başlamasından sonra Turkcell'in abone sayısı geriledi. 4 ayda 300 bin abone kaybeden Turkcell'deki abone gerilemesinin süreceği belirtiliyor.

Turkcell'in abone sayısı geriledi
Turkcell'in abone sayısı geriledi
GİRİŞ 11.05.2008 13:35 GÜNCELLEME 11.05.2008 13:35
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Turkcell’in abone sayısı son çeyrekte 35.4 milyondan 35.1 milyona geriledi

Telekomünikasyon Kurumu’nun geçtiğimiz yılın sonunda Turkcell’e yaptığı “Kendi içinde abonelerine uyguladığın fiyat ile ara bağlantı ücreti fiyatın aynı olmalı” uyarısından sonra Turkcell abone kaybetmeye başladı.
Telekomünikasyon Kurumu, GSM sektöründe adil bir rekabet ortamı sağlanması için gerekli tedbirleri alınca, piyasanın hakim operatörü Turkcell rakipleri karşısında zorlanmaya başladı.

Turkcell’in dün açıklanan 2008 yılı ilk çeyrek sonuçlarına göre Turkcell’in 300 bin abone kaybettiği anlaşıldı. Şirketin ARPU’su yani abone başına elde edilen geliri de 15.5 dolardan 13.2 dolara geriledi.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, durumu “2007’nin sonunda Turkcell’i hedefleyen düzenleyici gelişmeler, faaliyet sonuçlarımızı olumsuz etkiledi” dedi.

Telekomünikasyon Kurumu’nun perakende fiyatlandırmada aldığı kararların yılın ilk çeyreğindeki pazarlama kampanyalarını sınırlandırdığını ifade eden Ciliv, bazı ticari tekliflerini ve faaliyetlerini bu sınırlamalar yüzünden devreye sokamadıklarını kaydetti.

Abone bazında düşüş olabilir

Turkcell’in açıklanan finansal sonuçlarına göre, ilk çeyrek kârı 486.8 milyon dolar oldu. Şirketin vergi öncesi kâr marjı yüzde 41 seviyesinden yüzde 37 seviyesine geriledi. Bu durum da Turkcell yetkilileri tarafından, “Tam olarak öngöremediğimiz regülasyon ve rekabet ortamındaki zorluklar neticesinde bu yıl sonunda AFVÖK marjı (amortisman, faiz ve vergi öncesi kâr) yüzde 38’e indirildi” şeklinde özetlendi.


Turkcell’de geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5.9 olan abone kayıp oranının bu yıl ilk çeyrek sonuçlarına göre yüzde 7.2’ye yükseldiği dikkati çekiyor. Abone gelişmeleri ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Genel Müdür Süreyya Ciliv de “2008’deki abone bazındaki büyümemiz sektördeki büyümeye oranla daha düşük bir seviyede gerçekleşebilir” diye konuştu.

Turkcell yetkilileri, abone kaybının hiç konuşmayan abonelerin sistemden çıkmasından kaynaklandığını belirtirken yüzde 57’lik pazar paylarının bu yıl sonunda gerilemesinin muhtemel olduğunun da altını çizdi.

YORUMLAR 8
  • alizei ali 15 yıl önce Şikayet Et
    türkcell i cok uyardim. arkadaslar benim adima kayitli 5 adet türkcell hatti var.hepside ailemde. numara tasima yürürlüge girdigi gün türkcell e by by diyecem, defalarce türkcell i uyardim ama adamlarin umrunda degil. türkcell ya adam olacan ,ya olacan, bunun baska yolu yok. az kaldi türkcelle baglanmaya....
    Cevapla
  • NAMIK KEMAL YİĞİT 15 yıl önce Şikayet Et
    değiştireceğim. numara taşıma başlasa ne durcam türkcellde.şimdiye kadar memnun olduğum için değil numaranın hatrına durmadık mı zaten.
    Cevapla
  • cuneyit öz 15 yıl önce Şikayet Et
    iyi olmuş. bizim memleketin insanı gibi bu turkcell de müşterisine düşmanlıktan başka yaptığı yok.16.00 YTL 100 lük kontör kart 25 dakika konuşturuyor sadece şebeke içi.Şebeke içi konuşma dakikası 4 kontörden 0,64 YKRŞ oluyor.İnsaf ya.Ama herşey geçicidr birgün turkcell de geçer.
    Cevapla
  • osman kartal 15 yıl önce Şikayet Et
    az kaldi. Hic subhe yok ki Turkcell iyi kazik atti vatandasa bugune kadar. Serbest piyasa kardesim sana zorla mi satti diyebilirsiniz. Ben de diyorum ki sirf bu haksiz kazanca alet olmamak icin numara tasinabilirligi baslayinca derhal baska operatore gececegim. Benim dusunen milyonlarca insan var. Numara tasinabilirligini uygulamaya geciren yetkilileri kutluyorum burdan. soyguncuya ac gozlulere gecit yok !!!
    Cevapla
  • mtcakir mt 15 yıl önce Şikayet Et
    Tühhcell. Biz 7 kişi birden iptal ettik turkcell aboneliğimizi. Turkcell resmen milleti sömürüyor. konuşma iyice pahalandı bu şirkette. Keşke herkes iptal ettirse. \"Turkcelle bağlan Kazığa...\"
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle