Türkiye'deki bankalar hazine buldu

Türkiye'deki bankalar, bu ülkede yaşamıyor. Piyasada yaprak kımıldamıyor, esnaf iş yapamamaktan kıvranıyor, bankalar ise kar patlaması yapıyor. Bu tabloda bir yanlışlık var.

Türkiye'deki bankalar hazine buldu
Türkiye'deki bankalar hazine buldu
GİRİŞ 12.05.2008 01:30 GÜNCELLEME 12.05.2008 01:30
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Dinçer GÖKÇE'nin haber

Küresel finans krizi Batı’nın dev banklarına rekor zarar yazdırmaya devam ediyor. Türkiye'de bankacılık kesimi ise şaşırtmaya devam ediyor. Bir çok analistin Türkiye'de bankaların bu yıl içinde küçülmeye gideceği, dolayısı ile hedeflerini küçülültmesi gerektiği yönündeki tesbiti ilk çeyrek sonuçları itibari ile boşa çıkmış durumda.

Yina bankacılık kesiminin, reel kesimin içinde bulunduğu sıkıntılı durumun da tersine, kar rakamlarını artırdığı görülüyor. Reel sektörün durumu ile bankacılık kesimi arasında ters bir ilişki arz eden bir konumda. Bu durum yılın tümü itibari ile devamlılık arzedip etmeyeceği şimdilik bilinmezse de bankaların en azından bu yılın ilk çeyreğinde kar rakamlarını alışık olunmayan ölçüde artırdıkları görülüyor.

Türkiye'deki bankalardan 3’ü 2008 ilk çeyrek finansal verilerini açıladı. Diğer bankaların da bu yılın ilk çeyrek verilerini bu hafta açıklaması bekleniyor.

Akbank'tan rekor kar geldi

En yüksek kar rakamı Akbank'tan geldi. Akbank bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 68 kar artışı ile 2008 Ocak-Mart döneminde 720.1 milyon YTL konsolide net kar elde etti. Akbank, yılın ilk çeyreği için 720 milyon 148 bin YTL net kar açıkladı. Bankanın geçen yıl ilk çeyrekte 448 milyon 82 bin YTL olan konsolide net dönem karı, bu yılın aynı döneminde 720 milyon YTL'ye çıktı. Akbank, böylece net karda yüzde 68 artış kaydetmiş oldu.

Garanti'nin karı 494.1 milyon YTL

İkinci en yüksek kar açılaması Garanti den geldi. Garanti'nin ilk çeyrek karı 494.1 milyon YTL... Garanti Bankası'nın 2008 yılının ilk çeyreğinde konsolide net karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 494.1 milyon YTL'ye yükseldi.

TEB 58.5 milyon YTL lar açıkladı

Üçüncü yüksek kar açıklaması ise TEB’den geldi. TEB'in ilk çeyrek karı 58,5 milyon YTL.. Banka, 2008 yılı ilk çeyrek net konsolide karını yüzde 43 arttırdı. Türk Ekonomi Bankasının (TEB) 2008 yılı ilk çeyrek net konsolide karı yüzde 43 artışla 58,5 milyon YTL olduğunu duyurdu.

Yine TEB yüzde 1,82'lik sorunlu krediler oranı ile aktif kalitesi en yüksek bankalardan biri olma özelliğini devam ettirdi.

Raymond James iyi sonuç bekliyor

Yatırım bankası Raymond James, ilk çeyrekte Halk Bankası ve Garanti'nin diğer bankalara göre çok daha iyi performans sergilemesini beklediğini duyurmuştu. Raporun detayı şöyle:

Türkiye'deki bankalar 2008 ilk çeyrek finansal verilerini bir aydan kısa bir süre içinde yayınlamaya başlayacaklar.

Halk Bankası ve Garanti'nin 2008 ilk çeyrekte en iyi performans sağlayan bankalar olacağını tahmin ediyoruz. Çeyrek bazında bakıldığında her iki bankanın sektörün ortalama varlık artışının üstünde performans sergilediklerini ve yıl bazında bakıldığında ise kar rakamlarında önemli ölçüde artış kaydettiklerini bekliyoruz. Raymond James, ilk çeyrekte Halk Bankası ve Garanti'nin diğer bankalara göre çok daha iyi performans sergilemesini beklediğini duyurdu.

Raporun detayları

Türkiye'deki bankalar 2008 ilk çeyrek finansal verilerini bir aydan kısa bir süre içinde yayınlamaya başlayacaklar.

Halk Bankası ve Garanti'nin 2008 ilk çeyrekte en iyi performans sağlayan bankalar olacağını tahmin ediyoruz. Çeyrek bazında bakıldığında her iki bankanın sektörün ortalama varlık artışının üstünde performans sergilediklerini ve yıl bazında bakıldığında ise kar rakamlarında önemli ölçüde artış kaydettiklerini bekliyoruz.


Bankalar ilk çeyrekte şube sayılarını artırmaya devam ettiler ve bazıları bonus ödemeleri ödüyor/öngörüyor. 2008 ilk çeyrek büyüme oranları ve gelir artışları umut verici gibi gözükmekte. Kredilerde yüzde 11 ve mevduatta yüzde 8 oranlarında büyümeye karşın, bir kerelik kazanımlar uyarlandığında Türk bankalarının net kazançlarının yüzde 9 oranında büyüyeceğini tahmin ediyoruz. 2008 yılının geri kalanında ilk çeyrek verilerine göre çok daha iyi kazanç performansı görebiliriz.

İzlemeye aldığımız bankalar arasında İş Bankası ve Halk Bankası'nın 2008 ilk çeyrekte yıllık bazda çok daha iyi kazanç artışı sağlayacaklarını tahmin ediyoruz. Kazanç kalitesi açısından bakıldığında ise 2007 sonunda açık döviz pozisyonu taşımayan İş Bankası yine listenin en üstünde yer almakta. İş Bankası'nı benzer bankalarla kıyasladığımızda 2008 yılında daha iyi büyüme gerçekleştireceğini ve operasyonel harcamalarının azalmasını bekliyoruz.

Deutsche Bank bile zarar açıkladı

Yine Türkiye bankaların kar açıkladığı 2008 ilk çeyrek dönemi, Batı bankalarının geçen yılım son çeyreğinde başlayan ve bu yıl da süren zarar dönemi oldu. Son zarar açıklaması Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank’tan geldi. Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank, beş yıldır ilk kez zarar açıkladı. Banka, yılın ilk

çeyreğinde, 141 milyon euro zarar ettiğini bildirdi. Ki Bankanın bu zararı diğer bankalarla karşılaştırıldığında hafif kaldı. İlk çeyrekte en çok zarar yazan banka ise 19 milyar dolarla UBS olmuştu. Deutsche Bank geçen yılın ilk çeyreğinde 2.1 milyar euro kâr elde etmişti.

Yine 2007 sonu itibari ile Bankaların zararının 150 milyar doları bulması bekleniyor. En fazla zararı 37.4 milyar dolarla UBS’den geldi.

Reuters’ın yaptığı değerlendirmeye göre global bankalar içinde en fazla zararı 37.4 milyar dolarla 2007’de UBS gerçekleştirdi. İkinci sırada ise 24.4 milyar dolarla Merrill Lynch var. Şu ana kadarki açıklamalara göre, bankaların kasım (2007) sonrası zararları150 milyar doları buluyor.




www.ekoyol.com

YORUMLAR 9
  • ali celik 15 yıl önce Şikayet Et
    Sebeb krediler. Herkes kredi aldı.Borçlarını ödüyor.Bu kaadar kredi verince bankalar e geneldede ödeniyor.Bankalar köşeyi döndü.Kredi ödüyorum diye kemer sıkan vatandaş alış veriş yapamıyor. Bundan dolayıda esnaf ağlıyor.
    Cevapla
  • referans 15 yıl önce Şikayet Et
    DEVLET ELİYLE SOYDURULMAK BU OLSA GEREK. Türkiyede Yabancı bankalar kar etmesinde ne yapsın. 1-) Mevduata verdikleri en yüksek faiz oranı yıllık % 18 iken, Kredi kartları dolayısıyla aldıkları yıllık faiz % 100 leri aşmakta. 2-) Herkese kart verdiler yıllık kart ücreti olarak en az 30 ytl alınıyor 30*20 milyon kart. 3-) Her açılan hesaptan eskiden hiç alınmayan, sonra yıllık alınan hesap işletim ücreti 3 Ayda bir alınmaya başlandı 3 Ayda bir 25 YTL* Hesap sayısı. 4-) İnternet Şubesinden bile işlem yaparken bile havale masrafı alıyorlar
    Cevapla
  • murat akagün 15 yıl önce Şikayet Et
    cevabı basit. dün gazetelerde yer alan haberde toki başkanı net söyledi durumu bankalara teklifde bulunduk %6 oranında faizle para verin ev yapıp satalım sattıkdan sonrada % 12 oranında kar payı verelim demiş ama bankalar yanaşmadı bu ortaklığa bankaların asıl kar durumu sömürdükleri halk türkiyede krizi bitirmek için bankaların bu kene gibi sömürmelerine dur derseniz o zaman ülkemizde ekonomi düzelir bankalar istermi ki faizler insin gerek ev kredisinden gerekse hamutuyla götürdükleri kredi kartlarından yazık
    Cevapla
  • ismail eren 15 yıl önce Şikayet Et
    BANKALAR. Bunda şaşıracak bir durum yok ki. Olay gayet basit, verirsin 600 YTL alan vatandaşa 1500YTL limitli kart, geçinemediği için faturalarını ödeyemediği için kullanmak zorunda kalır. Askarisini ödemekle faiz yemeyeceğini sanır yada o şekilde inanmak zorunda kalır. Bu vatandaştan gelmesi muhtemel faiz geliri ortalama 100YTL dir. 100YTL*xxxx=%bilmem kaç KAR. Hee Bunun müsebbibi de 1- Vatandaşın kendisi. 2 ve en büyük sorumlusu da Hükümet yetkilileridir. Hiç kimse gocunmasın acı ama gerçek bu...
    Cevapla
  • mehmet hazin 15 yıl önce Şikayet Et
    iktisat etmeyen, zillete ve mânen dilenciliğe ve sefalete düşmeye namzettir.. Evet, rızık ikidir: Biri hakikî rızıktır ki, onunla yaşayacak. Bu âyetin hükmü ile, o rızık taahhüd-ü Rabbânî altındadır. Beşerin sû-i ihtiyarı karışmazsa, o zarurî rızkı herhalde bulabilir. Ne dinini, ne namusunu, ne izzetini feda etmeye mecbur olmaz. İkincisi, rızk-ı mecazîdir ki, sû-i istimâlâtla hâcât-ı gayr-ı zaruriye hâcât-ı zaruriye hükmüne geçip, görenek belâsıyla tiryaki olup, terk edemiyor. İşte bu rızık taahhüd-ü Rabbânî altında olmadığı için, bu rızkı tahsil etmek, hususan bu zamanda çok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle