Otomobiller plastikle hafifleyecek

Daha temiz olmaları konusunda artan bir baskıyla karşılaşan otomotivciler, ilk etapta çareyi araçları hafifletmekte buldu. Bu konuda akla gelen ilk çare de plastik...

Otomobiller plastikle hafifleyecek
Otomobiller plastikle hafifleyecek
GİRİŞ 12.05.2008 08:16 GÜNCELLEME 12.05.2008 08:16

Küresel otomotiv şirketleri bir yandan insanların hareket etme isteklerinin artması karşısında taleplere cevap vermeye çalışırken diğer yandan da yükselen enerji gereksinimi ve küresel ısınma uyarılarına karşı da ciddi çalışmalar yapmak zorunda.


Pek çok farklı yakıt alternatifi deneyen otomotiv şirketleri, bunun yanında fosil yakıtlarının çok uzun bir süre daha gündemde olacağını hesaba katarak az yakan ve havaya daha az karbondioksit salan modeller üzerinde çalışıyorlar. Daha az yakıt tüketmenin yoluysa, daha hafif araçlar üretmekten geçiyor kuşkusuz.


Bu konuda araştırmalar yapan ve tedarikçi konumda bulunan Bayer’in yetkilileri, şimdiki durumda da araç imalatında önemli bir madde olan plastiğin gelecekte daha da fazla kullanılabileceğini, bunda çelik ve diğer metallere göre maddenin daha hafif ve daha ekonomik olmasının rol oyandığını belirtiyorlar.

Araçlar ağırlaşıyor!
Daha konforlu ve daha fazla elektronik teçhizatlı hale gelen araçların ağırlıklarının da arttığını belirten uzmanlar, 1990 yılında 850 kilogram olan bir otomobilin 2005’te 1470 kilograma yükseldiğini, plastik kullanımının yaygınlaşmaması halinde bu ağrılığın 1750 kilograma çıkabileceğini söylüyorlar.


Plastik kullanımı sayesinde aracın hafiflerken enerji tasaruffu da sağladığını belirten uzmanlar, yaşlanan dünya nüfusu nedeniyle araçlara iniş ve binişlerin daha kolaylaşacağını sade ve daha az düğme içeren iç tasarımlar yapılırken ağırlığın azaltılmasına da önem gösterileceğini ifade ediyorlar.

Hyundai - Bayer işbirliği
Hyundai ile ortak bir çalışma yapan ve “i-mod” konseptiyle bunu gözler önüne seren Bayer, özellikle cam ile aynı işlevleri gören dayanıklı ve yüzde 50 hafif polikarbonat kullanımıyla tasarruf da sağlanabileceğini belirtiyorlar.
Daha önce sadece arka camlar ya da sunroof gibi bölümlerde kullanılan polikarbonat artık şeffat tavandan tamponlara kadar pek çok yerde görev alabiliyor. Üstelik dayanıklılık ve darbe emiciliği çeliğe kıyasla hiç de aşağı kalır düzeyde değil.


(Milliyet)