Bebeğe zor kelimeler nasıl söyletilir?

Bebeğe telaffuz edemeyeceği şeyleri söyletmek ve onunla daha iyi iletişim kurmak için Polonyalı bazı dilbilimciler, sağır ve dilsizlerin kullandığı işaret diline başvurmayı önerdi.

Bebeğe zor kelimeler nasıl söyletilir?
Bebeğe zor kelimeler nasıl söyletilir?
GİRİŞ 14.05.2008 09:42 GÜNCELLEME 14.05.2008 09:42
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Lehçe 'przepraszam' (özür dilerim) veya 'kurczaczek' (civciv) gibi kelimeleri telaffuz etmek 12 aylık bebek için çok zor, ancak işaret dilinde uzman dilbilimci Danuta Mikulska'ya göre bebeğin halihazırda bazı hareketleri yapabilecek elleri var.

'Bebeğin konuşabilmesi için dişlere, yeterince gelişmiş kas ve ses tellerine ihtiyacı vardır. Buna karşılık, bebek bazı hareketleri yapabilecek ellere zaten sahiptir' diyen Mikulska ve iki akrabasının Varşova'da kurduğu merkezde, işitme engelli olmayan anneler ve bebekleri eğitim görüyor.

Bir saatlik eğitici oyunların oynandığı derslerde söylenen şarkı, okunan şiir ve yapılan alıştırmalarda söz, sistemli olarak sağır ve dilsizlerin kullandığı işaret dilindeki el hareketleriyle pekiştiriliyor.

Bu şekilde çocuk ile ebeveynler arasındaki ilişkinin ve hafızanın güçlendiğini, zekanın geliştiğini, bebeğin ellerini kullanma, konsantrasyon yeteneğinin artığını ve hayal gücünün zenginleştiğini belirten dilbilimciler, yöntemin ayrıca bebeğin konuşmaya, okumaya, yazmaya ve sayı saymaya daha çabuk başlayabilmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Mikulska, 'Ev işaretinin ev anlamına geldiğini öğrenince kavramsal iş tamamlanıyor. Konuşabilecek kadar büyüyünce, bebeğin bu işlemi kafasında tekrar yapması gerekmiyor' dedi.

2005'ten bu yana sağır olmayan çocuklarla işaret dili konusunda çalışan Mikulska, aynı zamanda, Polonya'da da işaret dilinin resmen tanınması için mücadele veren uzman grubunun bir üyesi.

YORUMLAR 3
  • aysel ozkan 15 yıl önce Şikayet Et
    :)))))). valla benım kardesım var 4 yasında fena laf sayıyorrr hele bır bıberona bibiyon demesı yokmu allahım cosuyok aılece napcan :))))
    Cevapla
  • Metin Yazar 15 yıl önce Şikayet Et
    Otomobile dütdüt denir ve böylece öğretilmiş olur.. İnsanlar ilk ne duyarlarsa onu kapıyorlar.Bir çoğu sonradan doğrusunu öğrenseler,duysalar bile alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçemiyorlar. Halamın oğlu okuma yazma bilmez. Bir kere ağızı Dongulzak\'a alışmış,öldürseniz Zonguldak diyemezdi. Hala Dongulzak devam ediyor. Diğer halamın kocası,Otosan\'a kötü Hasan derdi.İneceği durağın adı ona göre Kötühasandı. Doğrusunu söyleyince bize söverdi. Babam da poşete koşet,probleme program der. İlk kimden duyduysa öyle gidiyor
    Cevapla
  • mimiga mimiga 15 yıl önce Şikayet Et
    Tocuklar yok mu tocuklar İşlerine geldi mi öyle bir konuşuyorlar ki. 1 yaşında yeğenim var. Bize geldiklerinde bütün işlerimi bırakıp onunla saatlerce oynuyorum. Tocuklar çok güzel adam kullanıyor.Onun yüzünden girmediğim şekil kalmıyor. Söylediğim her şeyi biraz zorlanarak da olsa tekrar ediyor. Saatlerce bıkmadan konuşuyorum onunla. Ama isimlerimizi söyletmeye gelince tuhaf bir hareket yapıp dizimden atlayıp kaçıyor. İntikamımı kol ve bacaklarının en etli yerlerine saatler yaparak alıyorum ooh. O da anlıyor ve acımadı ki acımadı ki der gibi şirinlik yapıyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Etiketlerde bir devrin sonu, Erdoğan duyurmuştu! Artık fiyatları onlar belirleyecek
Döner kesen Steinmeier'a eleştiri: Erdoğan'ın bizi ciddiye almaması normal