Vakıfbank'tan 'Çalık'a kredi' cevabı

Halkbank'ın 30 Nisan'daki açıklamasının ardından Vakıfbank da, SABAH-atv için Çalık Grubu'na kredi verilmesi ile ilgili açıklama yaptı. Banka en yüksek teminatın alındığını açıkladı.

Vakıfbank'tan 'Çalık'a kredi' cevabı
Vakıfbank'tan 'Çalık'a kredi' cevabı
GİRİŞ 15.05.2008 09:57 GÜNCELLEME 15.05.2008 09:57
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Sabah-ATV'nin özelleştirmesinde Çalık Gurubu'na verdiği krediyle ilgili; basında yer alan gerçeği yansıtmayan haberelere tepki gösteren Vakıfbank yeni iddialara da cevap verdi:

Vakıfbank, Turkuaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş.'nin kredilendirilmesinde, kredinin geri dönüşünü sağlayacak, bu tarz kredi uygulamalarının gerektirdiği en yüksek teminatları tesis ettiğini ve tedbirleri aldığını açıkladı.

Vakıfbank'tan yapılan yazılı açıklamada, Sabah-ATV Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün satış sürecinde Çalık Grubu şirketlerinden Turkuaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş.'ye verdiği "proje finansmanı kredisine" açıklık getirildi.

Vakıfbank'ın kredilendirme işlemleriyle ilgili bazı yanlış değerlendirmelerde bulunulduğunun ifade edildiği açıklamada, konu edilen kredilendirme işleminin teminatsız olarak gerçekleştirildiği bilgisinin doğru olmadığı vurgulandı.

Açıklamada, alıcı firma Turkuaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş.'nin kredilendirilmesinde Vakıfbank'ın; kredinin geri dönüşünü sağlayacak, bu tarz kredi uygulamalarının gerektirdiği en yüksek teminatları tesis ettiği ve tedbirleri aldığı kaydedildi.

"Çeşitli değerlendirmelerde, Vakıfbank'ın bugüne kadar verdiği en yüksek kredi tutarının 125 milyon dolar olduğu ifadelerinin yer aldığı" kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

"Vakıfbank bugüne kadar bu tutarın çok üzerinde (600 milyon dolara kadar) kredi işlemleri gerçekleştirmiştir ve gerçekleştirmeye devam etmektedir. Vakıfbank 2007 yılında, en çok kredi artışı sağlayan bankalar sıralamasında en üst sıralarda yer almaktadır. Söz konusu kredi için belirlenen faiz ve komisyon oranları; fonlama maliyetinin üzerinde olup, Vakıfbank için karlılığı değerlendirilerek gerçekleştirilmiştir. Kaldı ki, bütün proje kredilerinde olduğu gibi bu kredide de faiz ve komisyon dışında kredinin karlılığına katkı yapan başka etkenler de bulunmaktadır. Ayrıca gerek bankamızca ve gerekse sektördeki diğer bankalar tarafından söz konusu faiz ve komisyon oranlarının altında kredi fiyatlamaları yapıldığı da gerçektir."

KREDİ, "PROJE FİNANSMANI KREDİSİ" OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ

Söz konusu şirkete kullandırılan kredinin, bankacılık terminolojisindeki tanıma uygun bir finansman modeli olması nedeniyle "proje finansmanı kredisi" olarak değerlendirildiği belirtilen açıklamada, işlemin, proje finansmanı olması nedeniyle hem Vakıfbank'ın, hem de uluslararası proje finansman kriterleri dikkate alınarak hazırlandığı, reel fizibilite raporlarına dayandığı kaydedildi.

Açıklamada, kredilendirme işleminin, tüm kredilendirme işlemlerinde olduğu gibi Vakıfbank'ın yıllara dayanan deneyimleriyle oluşmuş inceleme ve değerlendirme süreçleri takip edilerek, bankacılık ilke ve teamülleri çerçevesinde sonuçlandırıldığı, dolayısıyla Vakıfbank'ın kredi işlemlerini, bireysel kararları ile sonuçlandırmasının söz konusu olamayacağı vurgulandı.

Açıklamada, "Kredinin teminat ve diğer ayrıntılarının açıklanması müşteri bilgilerinin gizliliğini belirleyen Bankacılık Kanununun 73. maddesi gereğince mümkün değildir. Bu kanun gereğince bankanın bilgi açıklayamamasından yararlanarak banka aleyhine ifadeler kullanılırken, bankacılık sektörünün hassasiyetinin göz önünde tutulması büyük önem arz etmektedir. Vakıfbank, müşteri bilgilerinin gizliliği kuralı ihlal edilmediği sürece yaptığı tüm işlemleri kamuoyu ve ilgililerle paylaşmaya her zaman hazırdır" denildi.


Vakıfbank bugüne kadar bu işlemin 4 katı kredi verdi

Vakıfbank açıklamasında söz konusu kredinin teminat ve diğer ayrıntılarının açıklanması müşteri bilgilerinin gizliliğini belirleyen Bankacılık Kanunu'nun 73. maddesi gereğince mümkün olmadığı belirtilirken şu noktaların alt çizildi:
* Vakıfbank bugüne kadar söz konusu kredi tutarının çok üzerinde (600 milyon dolara kadar) kredi işlemleri gerçekleştirdi.
* Bu tarz kredi uygulamalarının gerektirdiği en yüksek teminatlar tesis edildi ve tedbirler alındı.
* Kredi için belirlenen faiz ve komisyon oranları; fonlama maliyetinin üzerinde.
* Faiz ve komisyon dışında kredinin kârlılığına katkı yapan başka etkenler de bulunuyor.

Halkbank: Kredi bankacılık teamüllerine uygun

Halkbank 30 Nisan'da yaptığı açıklamada SABAH-atv Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün satın alımında Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş'ye kullandırılan proje kredisinin, 'kanunlara, kurallara ve bankacılık teamüllerine" uygun olduğunu bildirmişti. Banka açıklamasında, kredinin, Bankacılık Kanunu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yönetmelikleri hükümlerine de tamamen uygun olduğu belirtilmişti. Açıklamada, söz konusu kredinin değişken faiz yapısı ve getirisi düşünüldüğünde, bankanın faiz riskini dengeleyici yönde etkide bulunduğu, bu nedenle kredinin son derece güçlü bir sermaye yapısı olan bankanın sermaye yeterlilik rasyosu üzerindeki etkilerinin oldukça sınırlı kaldığı kaydedilmişti. Halkbank'tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: 'Medya sektörü, bankaların kredilendirmediği ve bilmediği bir sektör olmadığı gibi, sektörün nakit akışları ve fon yaratma imkanları da incelenerek değerlendirme yapılmıştır.'

YORUMLAR 15
  • Abdullah Ademoglu 15 yıl önce Şikayet Et
    Arkadasimizin birisinin hassasiyeti neden bu insanlar sozkonusu olunca artiyor. Elbette benim hirsizim iyi seninki kotu mantiganadan daha buyuk bir hata olamaz. Ben vurgulamak istedgim bu konuyu bu boyutlara tasiyan Dogan Grubu ve bunun sebeplerinin ne o. Ihale sureci herkesin gozunun onunde acikca cereyan etti ve RTL Grubu bu ihalenin gercek bedeli 650 mio USD yi gecmeyecegini ifade ederek ihaleden cekildi. Daha kredi piyasasinin sartlarini bilmeyen arkadaslar mslh ucmuslar. Fakat, Dogan grubunun derdinin gercekleri ortaya koynak olmadigi bu isten nasil nemalanirim ve Ceyhan daki isten nasil hissedar olarim. Buyur Referans gazetesinin konu ile ilgili gecmis yazilarina bakalim. Sonuc cok ortada. Yalanci medyanin yalanlari ve onlarin agzi ile konusmayali
    Cevapla
  • onur ilgin 15 yıl önce Şikayet Et
    kimsenin kimseyi memnun etme gibi birsorumluluğu yok..... Sizler memnun iseniz zaten ortada bir sorun da yok. okuyunuz geçiniz. tencere dibin kara seninki benden kara muhabbeti militarizmin sonucudur. vatandaşın biri aydın doğanı yazmış... Aydın doğan yapınca kötü oluyor da çalık yapınca bunu kraldan çok kralcı olup savunmak neden size düşüyor anlayamıyorum. HER İKİ DURUMDA DA BİZİM PARALARIMIZLA YAPILAN BU İŞLER İÇİN KRAL ÇIPLAK DEMEMİZ GEREKMEZ Mİ?
    Cevapla
  • onur ilgin 15 yıl önce Şikayet Et
    Ben sadece bu kredinin şartlarını söyleyeceğim.... Dünyanın hiç bir yerinde bu şartlarda kredi bulamazsınız faiz en az %15 tir.. %8 faizli 3 yıl ödemesiz 10 yıl taksitlendirilmiş. Devletin elindeki kurumu devletin parasıyla satın aldı tayyibin damadının genel müdür olduğu grup. Devlet te şimdi para ihtiyacını yurtdışı piyasalardan yukarıdaki rakam en iyi ihtimalle %15 faizle kredi bulacak. tabi aradaki farkı da bizler ödeyeceğiz. neymiş sahi bu teminat merak ettim. herkes alabilir mi bu krediyi. BUNLAR SUÇ DEĞİLSE MESUT YILMAZ NEDEN YARGILANDI??
    Cevapla
  • bumillettenbiri 15 yıl önce Şikayet Et
    boşuna açıklama yapmayın. bu zihniyeti memnun edemezsiniz. ne yaparsanız yapın eğer o işin içinde istemedikleri birileri varsa ağzınızla kuşta tutsanız inandıramazsınız onları. bu sitede yorum yazan birde adı türk olan birelerini asla ikna edemezsiniz. çünkü onların kafaları hala kumda gömülü duruyorlar. bizde bizlere gerici demezlermi bu zihniyet pes doğrusu.
    Cevapla
  • Abdullah Ademoglu 15 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlari okuyunca arkadaslarin buyuk bir cogunlugu Aydin Dogan\'nin agzi ile konusmus maalesef. Tabi bu kadar kirli bilgi piyasada gecerken kimsede zehmet edip hangisi yemiz diye sorgulamiyor.. Calik Grubu Hususan Ahmet Calik Ulkemizde ki cok nadir isadamlarindan biridir. hukumet kanali ile 20 bine yakin calisani olan bir Gruba incelemeden veya birilerinin agzi ile hakret etmek acaba ne kadar dogru?! Aydin Dogan\'a sormazlar mi ihale ile ilgili 500 mio cekle TMSF nin onunde kim direk oldu, Ertugrul\'a mi sorsak acaba?! Onun derdi Ceyham da yeni yapilacak Rafineri baska bisey degil. Tehdit ile oaryi Calik\'tan almaya calisiyor. Malum A.DOgan NASIL ZENGIN OLDU. 28 SUBAT\'i bir dusunelim?!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle