Büyükler'kâr sistemi' kurmuşlar

Piyasalar durgunmuş, ekonomi sıkıntıya girmiş... Bundan hiç etkilenmeyen iki kesim var. Bankalar ve büyük holdingler. Bankalardan sonra Koç ve Sabancı da kârını katladı.

Büyükler'kâr sistemi' kurmuşlar
Büyükler'kâr sistemi' kurmuşlar
GİRİŞ 07.06.2008 09:35 GÜNCELLEME 07.06.2008 09:35
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Kimi ekonomistler, 2007'yi de kayıp yıl ilan ederken hemen herkesin üzerinde hemfiikr olduğu bir dönem var. Türkiye 2008'in ilk çeyreğini kaybetti. İkinci çeyreğinin kaybolacağı da kesinleşti gibi.

'Kayıp dönem' demek, şirketlerin iş yapamaması, daha az kar etmesi ya da karlılığı rafa kaldırması demek. Bazı şirketler için ise bırakın karlılığı, zarar kapısının aralanması anlamına geliyor.

2007 yılına ilişkin verilerin ardından geçtiğimiz haftalarda bankalar bu yılın ilk çeyreğine ilişkin verilerini açıkladı. Açıklanan veriler, Türkiye'nin içinde bulunduğu ortamla örtüşen bir tablo değildi. Sanki bankalar, Türkiye'deki şirketlerle değil uzaydakilerle iş yapmış gibi idi. Buna göre bankalar yüzde 100'leri aşan karlar gerçekleştirdiler.

Banka adı            ilk çeyrek kâr rakamı    kâr oranı

Akbank                           720.1                        68
İş Bankası                         555                           51
Garanti                            494                           15
Yapı Kredi                        447                           108
Vakıfbank                        196                           21
Denizbank                           84.9                           4.7
Şekerbank                         98.9                         61.7
Albaraka                             27.6                         50.2
Bank Asya                         37                              2.8

KOÇ VE SABANCI'NIN KAR PATLAMASI

Bunlar bankaların açıklanan karları idi. Bankaların ardından holdingler de karlılıklarını açıklamaya başladılar. İlk açıklayan holdingler, Türkiye'nin en büyük iki grubu oldu. Koç Holding ve Sabancı Holding.

Koç Holding, yılın ilk çeyreğinde 206 milyon YTL net kâr elde ettiğini açıkladı. Koç Holding’den yapılan açıklamada, birinci çeyrek sonuçlarına göre toplam satış gelirlerinin yüzde 23, faaliyet karının ise yüzde 42 oranında arttığı belirtildi.

Koç'un karı yüzde 155 arttı

31 Mart 2008 itibariyle konsolide satışların 12.3 milyar YTL’ye yükselirken, faaliyet karının 901 milyon YTL’ye ulaştığı, aynı dönemdeki net kárın 206 milyon YTL, ana ortaklık net kár payının 46 milyon YTL olduğu kaydedildi.

Koç Holding Üst CEO'su Bülent Bulgurlu, son 2 yıl içinde odaklandıkları sektörlerde gerçekleştirdikleri satın alma ve yatırımlar sayesinde faaliyet karlarını ve marjlarını artırmaya devam ettiklerini belirtti.

Bulgurlu, geçtiğimiz yıl yaşanan ekonomik büyümedeki yavaşlama ve global belirsizliklere rağmen, ihracat bağlantıları ve kapasite kullanımındaki artışlarla birinci çeyrekte otomotiv sektöründe faaliyet kárlarının yıllık yüzde 155 artış kaydettiğini duyurdu.

Tüpraş ve Yapı Kredi Bankası’nın Koç Topluluğu'na katılmasından bu yana her iki şirkette de yüksek verimlilik artışlarına bağlı olarak, enerji ve finans sektörlerinin faaliyet karlarında yıllık yüzde 68’erlik artış gözlendiğine vurgu yapan Bulgurlu, dayanıklı tüketim sektöründe de fırsatları yakından takip ettiklerini vurguladı.

Sabancı Holding kârını nasıl katladı?

www.ekoyol.com

YORUMLAR 9
  • garip kul 15 yıl önce Şikayet Et
    onlar kose baslarini tutmuslar.
    Cevapla
  • mehmet çelik 15 yıl önce Şikayet Et
    Milletin sırtından geçinen geçinene. Merhabalar ben mahallemin hemen hemen en cahil insanıyım.Yıllardan beri bu holdinglerin sa lar koçlar hep sırtımızdan geçiniyorlar.Onların arabalarını kullanıyoruz taksilerine biniyoruz.otobuslerine biniyoruz.Ama Devletimizin BİR trenine binemedik.Bu saydığım holdingler hangi iktidar gelmiş ise onun çevresinde dolanmışlardır.Devlet demir yollarına neden yatırım yapmıyor.Hep bu iki holding engelliyor.Neden dersiniz.Çünkü yurdumuz demir ağlarla doşenirse onların arabaları satılmaz.Ulaşım tren ileolur.lütfen
    Cevapla
  • Önder Ayaz 15 yıl önce Şikayet Et
    Yahudi desteklilerden ne beklicen. sanki bilmiyozmu yahudi işbirliği ile bu kadar zengin oldular.kim alın teri ile bu kadar para kazanmış?
    Cevapla
  • Abbas Görür 15 yıl önce Şikayet Et
    HORMONLU KAR. İktisatçılar bilir. Kar blançoda gösterilir. Bunun türlü yolları vardır. Bir örnek gayrimenkullerin değerini yüksek göstermektir. Bir de alacakların sanki hepsi alınacakmış gibi yapılır. Milletden(borsa yoluyla) para toplamak için yüksek karlar gösterilir. Bu bankaların ve büyük şirketlerin çoğu sanal büyüklüğe sahiptirler. Bankaların faizle verdikleri paraların dönüşü gittikçe azalmaktadır. Bazı Holdingler ise yöneticilerinin serkeşliği ve israfları, ölü yatırımları ile esasında zarar etmektedirler.
    Cevapla
  • MUSTAFA YILDIZ 15 yıl önce Şikayet Et
    sevgili fatih sultan mehmet. sen ki istanbulu fethetmeden önce çıktın diyarı teftişe baktınki tüccarın ne düşünüyo osmanlı hakkında hep bana mı yoksa birazda komşumamı dostumamı işte istanbulu fetheden buydu osmanlının ordusunun büyüklüğü değil osmanlı insanın paylaşımıdır sayın koç sayın sabancı holdingler sadece siz yerseniz kıyamet kopacak yiyecek bişey bulamıcaksınız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle